Szukaj
Ja miałem taki przypadek w tym roku, że znajomi wzięli sobie fotografa i panią fotograf za jakieś tam pieniądze i nie wiem skąd ich wytrzasnęli (jak się z nimi spotkam to aż spytam ile wzięli za przygotowania, ślub, wesele i plener :P bez albumów odbitek itp. ) na swoje wesele (mieli trochę sprzętu Canona lampy kilka szkieł min.50 1.8 jakiegoś zooma i fisha nie zagłębiałem się zabardzo ). Ja z narzeczoną byliśmy zaproszeni jako goście, a że narzeczona miała stłuczoną nogę i wiedziałem, że nie potańczymy zabrałem ze sobą swój sprzęt żeby sobie "potrenować". Robiłem zdjecia dla siebie, a im nie wcinałem się w drogę wiedziałem, że biora za to kase. Jak zobaczyłem efekty ich pracy to ręce mi opadły młodym jeszcze bardziej, i dziwiłem się jak za takie "coś" można brać pieniądze. Ja zarobkowo tego nie robię, ale to jest motywacja, żeby może pomyśleć o tym bardziej poważnie, doinwestować w sprzęt. Sesja trochę lepiej im poszła ale też mizernie. Krótko mówiąc byli bardziej zadowoleni z moich zdjęć niż z ich :P Ale nie chodzi o to żeby robić komuś antyreklamę więc nie będę pokazywał zdjęć :P
Ostatnio edytowane przez sasz87 ; 12-10-2013 o 18:02
zasadnicze pytanie - zaproszono Cię jako fotografa czy jako gościa ? Zostaw klamoty w domu - jedź, baw się, pij, jedz i nie myśl o zdjęciach. W ten dzień niech inni sobie tym zaprzątają głowę![]()
dwa razy sam zaproponowałem, że mogę bliskim znajomym zrobić fotki w formie prezentu i wyrazili na to zgodę![]()
puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności
Wróciłem i...żałuje, że nie zabrałem D800 z 24-70....Pan fotograf to człowiek orkiestra, nie dość, że w jednej ręce kamera, chyba AX2000, w drugiej "luszczanka" Olympusa z kitem + lampa na wprost (przy śnieżnobiałym suficie), to na dodatek tego, i tu muszę Was zasmucić... niestety jesteście staroświeccy i nie znacie najnowszych trendów, otóż pan fotograf dał pełen popis swoimi zdolnościami...wokalnymi...tak, tak, on ŚPIEWAŁ (pozostawiam innym ocenę wokalu), i nie , nie byłem pijany, wypiłem tylko pół kieliszka wódki, w przeciwieństwie do niego...
Czy myślicie, że to się przyjmie? zaczniemy śpiewać? może czas założyć dział "kantele" na nikoniarze.pl...
U mnie w mieście szkoła muzyczna przyjmuje tylko dzieci w wieku do 12 lat...jestem bez szans. Macie pomysł jak to obejść?
A tak poważnie, to następnym razem zabiorę aparat ze sobą, najwyżej go przypilnuje.
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 30-10-2013 o 12:25 Powód: pis. (Pan----->pan)
======================================
D4s,D4,D700,2xN24-70,N70-200,N70-300,N85,N50,SB700,2xSB910, DJI Phantom 2V+, DJI MAVIC, DJI OSMO...żaden ze mnie fotograf.
A co Cię to obchodzi co robił pan fotograf Ty miałeś się bawić a nie oceniać jeszcze tutaj na forum pracę pana fotografa. Do tego upoważnieni są młodzi którzy właśnie wybrali takiego a nie innego fotografa. Może własnie liczyli na to ze facet oprócz fotografowania rozkręci swoim barytonem imprezę.
drogi manfredzie, obchodzi mnie to bo niestety robię to samo co weekend i to takie moje zboczenie, że oceniam innych jak pracują w tej branży, to po pierwsze, po drugie to moi serdeczni przyjaciele i z niewielkiego doświadczenia jakie posiadam wnioskuje jaki to przyniesie efekt, a po trzecie to forum służy wymianie informacji gdyby ktoś kiedyś miał podobny problem jak ja jeszcze wczoraj rano, na koniec, po czwarte nie podałem żadnych nazwisk, więc?....
P.S. wierzę, że to nie byłeś Ty ani nikt z Twojej rodziny![]()
D4s,D4,D700,2xN24-70,N70-200,N70-300,N85,N50,SB700,2xSB910, DJI Phantom 2V+, DJI MAVIC, DJI OSMO...żaden ze mnie fotograf.
Mnie po prostu już nudzi ten schemat. Wynajęty fotograf jest be a młody leszcz z de800 debeściak i nie mam tutaj Ciebie na myśli ani nikogo z Twojej rodziny. Zapomniałem dodać że za dwa tygodnie młodzi dostaną zdjęcia i będą diabelnie nie zadowoleni. Gdyby mogli cofnąć czas wybrali by Twoją osobę zwłaszcza że wynajęty fotograf skasował powiedzmy 4 tys zl.
dziękuję za obniżenie wieku o kilka dekadale niestety tak to już się zdarza coraz częściej, że kupując lustrzankę w MM czy innym dyskoncie, stajemy się "profesjonalnymi fotografami", tęsknie czasami za epoką w której dostępne były tylko analogi...dziś przy zakupie lustra powinno się okazywać papier potwierdzający umiejętność korzystania z niej...wracając do tematu, sam jestem ciekaw rezultatów.
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez somrozen ; 13-10-2013 o 13:19
A nie lepiej z czegoś takiego skorzystać?
http://www.maras-film.pl/images/cyrk...0-%20duży.jpg
Chociaż za takim rozwiązaniem nie jestem, to jeśli ktoś potrafi to czemu nie, jego sprawa... Ale kit + lampa na wprost to porażka na całego...
W pracy się nie pije... Zamiast pytać czy ma pan/pani pozwolenie z Kurii, to powinno się pytać czy pijący/pijąca...
D7000 + grip, N18-105 f/3.5-5.6G, T17-50 VC f/2.8, SB700
A390, S35 f/1.8, S18-55 f/3.5-5.6, T 70-300 f/4-5.6, HVL 20AM, HVL 43AM
Skontaktuj się z nami