E tam problem: http://www.ebay.pl/itm/ws/eBayISAPI....m=130750154882Z Alledrogo to inna sprawa i cena.
Szukaj
E tam problem: http://www.ebay.pl/itm/ws/eBayISAPI....m=130750154882Z Alledrogo to inna sprawa i cena.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Ja też miałem tego Jupitera. Wystarczy zmienić długość korpusu dla dopasowania distance. Jest różna dla M42 i Nikona. Możesz to zrobić nawet tasakiem ja użyłem tokarki. Tylko jak nic nie zrobisz to nieskończoności nie uzyskasz. Możesz też użyć specjalnego zaklęcia np. hokus-fokus.
Serio???? nie wiedziałęm ...
Zapewniam Cię że mój 37A ma nieskończoność a ostatnie twarde narzędzia oglądał w fabryce przed oksydowaniem (czy malowaniem). Poszedłem do sklepu z rosyjskimi "dupkami" do jupiterów i kupiłem.
Wiesz co, jako stary inżynier z pewnym zażenowaniem odbieram chwytanie za obrabiarkę przed dobrym rozejrzeniem się "jaką koncepcję miał producent" bo miał bardzo fajną.
Również jako inżynier czarami się nie zajmuję. Ani psuciem urzadzeń.
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Też mogę pomachać swoimi papierami ale nie o to chodzi. Forumowicz pyta jak dostać nieskończoność z konkretnym obiektywem. Jest wiele opisów ruskiego adaptera do osiągnięcia tego celu. Jest też możliwość zmiany długości korpusu o ok 2 mm bez starań o nabycie tego specjalnego konwertera. Dylematem może być co jest łatwiejsze do osiągnięcia. Przystosowanie sposobem jak pisałem dla tego obiektywu jest niesamowicie proste. A tak przy okazji, stosowanie tego Jupitera to fajna opcja w zabawie makro z ewentualnością wykorzystania pierścieni. A wtedy nieskończoność jest bez znaczenia. A wykorzystanie tego obiektywu nawet z nieskończonością jest drogą pod górkę w porównaniu z możliwościami obiektywów kitowych. Radziecka optyka z tamtych lat nie stanowi konkurencji dla dzisiejszej optyki. Wiadomo powszechnie że Nikon jak żaden inny system nie lubi M 42. Więc lepiej jak ktoś chce zabawy ze starymi szkłami skorzystać ze staroci Nikona. Sarkazmy sobie odpuść napisz autorowi wątku gdzie i za ile kupić.
Ostatnio edytowane przez Vifoto ; 20-10-2013 o 12:09
Nie konwertera a kawałka metalu (tzn bez optyki). Jest tańszy niż przejściówka z m42 (pomijam usługę, którą uważam za niszczącą wyrób)
I nie o papiery ale o pewien stosunek do starszych wyrobów przemysłowych, bardziej z myślą niż z narzędziem.
Co do sensu starej optyki to dyskusja prawie religijna, niektórzy lubią takie niewymierne "coś". Ja akurat akceptuję przysłonę preselekcyjną jako minimum w takich eksperymentach, ale wolę normalną. Mam oprócz jupka jeszcze dwie 135mm (f/2.8, f/2.5), do sprzedaży jak zdecyduję się co do pozbywanych i zachowanych akcesoriów.
Zachowam Soligora C/D 135/2.8 fi 52mm
Ma i ja RB67, F90X, F4S+F4+1/2 F4, Metz ,SB i brzydkie Canony. Na góry m4/3
Takie samo rozwiązanie stosuję przy Rubinarze 500/5.6. Sama "dupka" nikonowska nie pomagała, bo oprawa obiektywu opierała się o obudowę lampy błyskowej. Ale po zastosowaniu M42 i przejściówki konieczne było "przeogniskowanie" obiektywu, czyli zmiana położenia blokady ogniskowania.
Nikon D600, D7100,
Nikkory: 28-80, 50 F:1.8D, 18-55 F:3.5-5.6 G II ED (DX), 80-200 F:2.8, Sigma 170-500 F:5-6.3D, Sigma 14 F:2.8 fish eye, Sigma 70-200 F:2.8 APO DG HSM, Tamron SP 10-24 F:3.5-4.5 DX, kilka zacnych manualnych stałek.
Skontaktuj się z nami