Witam forumowiczów. Czy ktoś używał może nikkor 40mm micro ?? Czy jest on warty polecenia czy lepiej odłożyć na coś innego?? Mówię o tanich obiektywach ponieważ jestem początkującym fotografem amatorem![]()
Szukaj
Witam forumowiczów. Czy ktoś używał może nikkor 40mm micro ?? Czy jest on warty polecenia czy lepiej odłożyć na coś innego?? Mówię o tanich obiektywach ponieważ jestem początkującym fotografem amatorem![]()
Jaki masz dokładnie budżet na to przeznaczony?
60mm moim zdaniem będzie lepszą ogniskową do makro. Pamiętaj, że do D5100 potrzebujesz obiektywu z własnym silnikiem, czyli w tym wypadku Nikkor AF-S Micro 60 mm f/2.8G ED
Zastanów się tez jeszcze nad Tamronem 90 f/2.8 SP Di Makro 1:1 VC USD
Ostatnio edytowane przez MstrG ; 08-10-2013 o 20:08
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Jako początkujący z ograniczonym budżetem to moje max wynosi około 1200zł Ewentualnie odczekam i dołożę. Myślałem nad Tamronem 90 f/2.8 SP Di Makro 1:1 VC USD i Nikkor AF-S Micro 60 mm f/2.8G ED ale nawet nie mam dostępności do nich w żadnym sklepie. Jedyne co znalazłem w fotograficznym to Nikkor AF-S 40mm micro.
Kupiłem 40-kę w niedzielę, ale ja jestem prawie totalnym amatorem,. Ale jak chcesz mogę ci wysłać na maila zdjęcie mojego palca i knota z lampiona. Oba zrobione z ręki i raczej przy słabym świetle sztucznym. Dopiero będę może miał czas w niedzielę, i jak mi się uda złapać jakąś muchę
.
Ostatnio edytowane przez janekk4501 ; 08-10-2013 o 20:58
Nikon D5200 + 18-105 mm VR
Jak możesz to prześlij mi te fotki na mailaNapisz jak oceniasz ten obiektyw. Jest warty swojej ceny czy lepiej dołożyć na inny ??
To podaj maila, niestety ja tylko bawiłem się pierścieniami i heliosem. Każdy chwali tamrona 90, nawet ksądz http://www.youtube.com/watch?v=Wvuvw3bc4ps&feature=plcp , ale myślę że żałował nie będziesz(jak na pierwszy obiektyw makro) , zdjęcia będą full rozdzielczości
Tu jest dużo o tym obiektywie, zwłaszcza końcowe strony http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=185216
Dziękuję serdecznie za sample i podpowiedziNa początek wybiorę Nikkor AF-S DX Micro 40 mm f/2.8G Pewnie na dniach polecę w sprawie dokonania zakupu. Na pewno podzielę się opinią Z czasem sam ocenię czego jeszcze mi potrzeba w tym macro.
Całkiem przyzwoite szkiełko za dobrą cenę.
FuFu X100T
Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
Moje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca
Witam
Jak w temacie.
zakupiłam niedawno ww sprzęcik, i potrzebuje czegoś dobrego, lecz niezbyt drogiegodo makro, well, jako że kupiłam w zestawie z podstawowym obiektywem 18-55 mm a interesują mnie zbliżenia i te sprawy, a nie jestem zbytnio obeznana w temacie, bardzo proszę o poradę.
Znalazłam na forum topic, w którym polecacie Tamron AF SP 90 f/2,8, ale czy to jedyny wybór? Jeszcze raz proszę o pomoc, gdyż jestem kompletnym laikiem, i dopiero zapoznaje się z całym światem fotografii. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Ostatnio edytowane przez yuhka ; 27-10-2013 o 21:56
Skontaktuj się z nami