Szukaj
Ostatnio edytowane przez Cichy ; 09-10-2013 o 16:05
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Cena za to szkło jest jak najbardziej uzasadniona. Popatrz na jego budowę i będziesz miał odpowiedź dlaczego to tyle kosztuje. I jak na manualny standard to nie jest najdroższy (Noctilux).
To nie jest sprzęt dla fotoziutków myślących, że dobrze by się spisywał na 1.4 przy kotlecie. Jest masa ludzi zacierających już sobie ręce na to szkło i pewnie szybko im się zwróci ten zakup.
9 czy 10 - to na prawdę aż tak ważne? Weź pod uwagę, że oni podają netto. Moja sigma jest przynajmniej zadowalająco ostra (zdecydowanie ostrzejsza niż nikony na 2.a do tego szybka i z ładnym rozmyciem. IMHO 15K pln za manualny standard ze światłem 1.4 to przegięcie i to nie lekkie.
w dobie narzekania na podpisy sprzętowe, w poczuciu winy usunięty ...
D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.
Wybacz ale nocti to jednak nie 1,4 a i parę innych obiektywów wykonanych zupełnie nieźle można kupić za ułamek tej ceny.
Nie zrozum mnie źle - nie mam wątpliwości, że znajdzie się całkiem sporo chętnych na nie tak jak też na nocti chętnych nie brakuje. Mało tego, są tacy co w każdy domu mają jednego - mając przy tym tych domów kilka /naście.
Czy to znaczy, że nocti ma rozsądną cenę?
Nigdzie nie napisałem, że Noctilux ma rozsądną cenę. Napisałem, że nie jest najdroższy jak na manualny standard.
http://www.youtube.com/watch?v=CNj7B4mH4aM - trochę jest powiedziane o budowie i jego soczewkach.
Nie myśleliście przecież na Boga, że szkło wielkości 24-70, z taką budową będzie kosztować tyle ile Sigma, Nikkor czy nawet 50L.
Ostatnio edytowane przez Flores ; 09-10-2013 o 23:22
A ty nie wierzysz chyba, że będą go budować wspaniali niemieccy inżynierowie. Znając życie zrobi go cosina a Niemcy walną tylko etykietę...
A niech go budują nawet pod Guangzhou jeżeli tylko będzie miał taką budowę jak reszta Zeissów a obrazek będzie produkował wyśmienity.
Nazewnictwo wydaje się być konsekwentne. Teraz Zeiss zrobi obiektyw do robienia zdjęć w ciemności i o się*będzie nazywał Coitus.Wszystko super tylko Zeiss jakieś dziwne nazewnictwo wymyśla dla swoich nowych szkieł - Otus, Touit... chyba jakiś ornitolog tam siedzi.
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Skontaktuj się z nami