Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Nie zwróciłeś uwagi (albo nie przeczytałeś) tego co piszą (Nikon) o kompatybilnosci szkieł. Na pewno piszą o braku AF w przypadku obiektywów typu srubokręt, o braku pomiaru światła z nikkorami bez chipa (jak stare manuale) itd. Nikon informuje o swoim sprzęcie, nie ma wpływu/nie wie co robią inni (Sigma, Tokina itd). Powinieneś szukac nie informacji o Nikonie D5200, a o Sigmie 17-50 w tej konkretnie wersji o której piszesz. I tu pewnie jest problem, bo Sigma się chyba nie chwali co nie działa w jakich konfiguracjach z poszczególnymi body. Można jedynie mieć przekonanie, że aktualnie produkowane obiektywy będą współpracowały w pełnym zakresie (a jesli nie, to serwis zrobi upgrade za darmo - tak kiedyś było z moją sigmą 10-20).
    Jacku, żaden z posiadanych przeze mnie obiektywów (całe 3) nie jest obiektywem manualnym, na śrubokręt, bez CPU itp. Gdybym miał szafkę takich szkieł, to kupiłbym pewnie D7100 (i wygląda na to, że dalej miałbym ten sam problem). Nikon z oczywistych względów zaleca używanie obiektywów Nikkora, tak jak np. producenci drukarek sugerują wyłącznie oryginalne tusze/tonery, a producenci samochodów odradzają stosowanie zamienników. Tu za zapewnienie kompatybilności odpowiada producent obiektywu. Piszesz tak, że ktoś mógłby odnieść wrażenie, że brak współpracy obiektywu z body jest rzeczą oczywistą. Dla tych, którzy tak mieli, pewnie jest. Dla mnie nie było. Dla serwisu najwyraźniej też nie, bo wysyłali zapytanie do producenta, a na odpowiedź czekałem tydzień.

Nie w tym rzecz nawet, że trochę starszy obiektyw nie radzi sobie z nowszym body - rzecz w tym, że rozważając zakup aparatu nie miałem takiej świadomości. Zdawałem sobie sprawę, że może być problem z kalibracją, że AF może nie być taki celny itp, ale nie, że ma wykastrowany zombie mode. Ani też, że za 'odświeżenie' szkła musiałbym zapłacić niemal jego równowartość (nie zrobią tego za darmo). Tym doświadczeniem podzieliłem się na forum. Czy potrzebnie? Taka ocena już nie do mnie należy.
    * Ten post sponsorują literki N i S oraz liczba 40 *

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikemek Zobacz posta
    . - rzecz w tym, że rozważając zakup aparatu nie miałem takiej świadomości.
    ..
    Tym doświadczeniem podzieliłem się na forum. Czy potrzebnie? Taka ocena już nie do mnie należy.
    OK. Niestety jest jeszcze więcej zagadnień - pułapek. Ja się nawet nie dziwię, że nie kazdy wie o wszystkim, bo wszystkiego to chyba nawet na calutkim forum nie ma.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów