Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Basia

Domyślnie Basia

Dawno mnie tu nie było! Wrzucam do surowej oceny kilka amatorskich portretów. Zdjęcia robię starym Helios'em -44M-4 podpiętym do Nikona D5100. Wciąż uczę się tego obiektywu, manualne łapanie ostrości przy portretach na moim etapie jest dość sporym wyzwaniem...

Co o nich sądzicie?

Domyślnie

Niezaleznie od obiektywu, ostrości i takich tam drobiazgów, na razie jest to zlepek spontanicznych i zabawowych raczej zdjęć ładnej dziewczyny.

Fajnie ze się bawisz, że szukasz różnych ujęć - zastanów się tylko czy ich odbiór przez osoby inne niz ty i modelka będzie tak samo dobry.
    Bo przykładowo zdjęcie nr 3 dla was na pewno jest wspomnieniem fajnych momentów, ale dla postronnych jest to po prostu śmietnik.

Zatem z jednej strony pracuj nad techniką - na razie masz kłopoty z opanowaniem ekspozycji, kadru - a z drugiej nad tym czym powinien być portret i jak go przedstawiać.
    I'm not always right, but I'm never wrong...

Domyślnie

Dzięki za konstruktywną krytykę, właśnie na to liczyłam! Te zdjęcia akurat spotkały się z dość dobrym odbiorem przez inne osoby, ale faktycznie, nie wszyscy mieli pojęcie o fotografii i podobała się po prostu ładna dziewczyna. Dlatego wystawiłam je tutaj, żeby usłyszeć trochę prawdy a nie " wow, genialne zdjęcie!". Dzięki!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    jest to zlepek spontanicznych i zabawowych raczej zdjęć ładnej dziewczyny.
    co jest zaletą w tym wypadku.

Cytat Zamieszczone przez lechupe Zobacz posta
    dla postronnych jest to po prostu śmietnik.

Mnie, postronnemu widzowi, zdjęcia się podobają. Nie muszę wiedzieć dlaczego dziewczyna była taka wesoła. Ważne dla mnie, że widzę tą radość na jej twarzy.
    Samsung M1733, HTC Magic, Asus K53S, Lomer Borneo, gatki z targu

Domyślnie

Jak dla mnie super. Nieważne, że może nie pasują do podręcznikowej definicji portretu (swoją drogą co znaczy "czym powinien być portret i jak go przedstawiać"?)
    Fajnie pokazujesz, że nie potrzeba nowoczesnego wypasionego sprzętu żeby zrobić dobrą fotkę.
    D600 | N24-70 2.8G ED | N85 1.8G | N70-300 4.5-5.6G VR | SB-600

Domyślnie

Dla mnie bardzo fajny set. Z tej całej zabawy wyszły naprawdę dobre portrety. Nie dziwie się że zdjęcia spotkały się z dobrym odbiorem, bo przyjemnie się je ogląda. Absolutnie nie zgadzam się z tym że jest to śmietnik. A ostrość to moim zdaniem nie drobiazg - zwłaszcza w portrecie. I nie zgadzam się też, że masz problem z opanowaniem ekspozycji oraz kadru.
    Jak widzisz na forum usłyszysz różną prawdę.
    Dla mnie udane portrety pod wieloma względami.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wed Zobacz posta
    Dla mnie bardzo fajny set. Z tej całej zabawy wyszły naprawdę dobre portrety. Nie dziwie się że zdjęcia spotkały się z dobrym odbiorem, bo przyjemnie się je ogląda. Absolutnie nie zgadzam się z tym że jest to śmietnik. A ostrość to moim zdaniem nie drobiazg - zwłaszcza w portrecie. I nie zgadzam się też, że masz problem z opanowaniem ekspozycji oraz kadru.
    Jak widzisz na forum usłyszysz różną prawdę.
    Dla mnie udane portrety pod wieloma względami.
    Podpisuję się. Udane zdjęcia, jest w nich radość i emocje. Nie widzę problemów z kadrami i ekspozycją...

Domyślnie

i mi się podobają. Czuć świeżość
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Dzięki wielkie za pozytywny odbiór, szczerze mówiąc byłam bardziej przygotowana na więcej odpowiedzi takich, jak pierwsza. Nie owijając w bawełnę wybrałam sobie "naturalne czarno-białe" portrety jako moje ulubione na chwilę obecną, z racji tego, że najłatwiej mi je zrobić bez zaawansowanej wiedzy i mam wrażenie, że nie widać na nich tak wyraźnie ewentualnych błędów. W czasie robienia zdjęć ciągle rozmawiałam z modelką, żeby się nieco rozluźniła, po czym starałam się wyłapywać momenty reakcji na moje słowa, lub zamyślenia na temat naszej rozmowy. W tym momencie nawet czasem sama zerkała mi w obiektyw bez mojego proszenia...
    Jeszcze raz dzięki za liczne odpowiedzi!

Domyślnie

"...na razie masz kłopoty z opanowaniem ekspozycji, kadru..." - ja tam zadnych klopotow nie widze - zdjecia gdzie maja byc poprawnie naswietlone tam sa ! trzeba sobie czasem zadac pytanie czy lepiej poprawnie naswietlic wlosy czy twarz i tam zmierzyc swiatlo. Do mnie zdjecia trafiaja ,kadrowo rowniez
    pozdrawiam
    ---Darek---

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów