Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 45

Domyślnie Nikkor 50/1.8 - czy warto?

Fotografuję:
    - dzieci - własne i zaprzyjaźnione
    - imprezy rodzinne
    - wyjazdy wakacyjne
    Ostatnio zmieniłem kompakt na lustrzankę i padło na Nikona D70s z kitem 18-70 - głównie ze względu na jakość optyki (w porównaniu do innych kitów) oraz ergonomię. Obiektyw wybierałem zgodnie z radą "bierz na początek kita i zobacz, czego brakuje". I generalnie do moich zastosowań 18-70 jest wystarczający. We wnętrzach czasami brakuje trochę światła, czasami trochę brakuje mi dłuższego końca - może kiedyś nabędę dodatkowo jakieś tele.

Widzę, że wielu ludzi zachwyca się obiektywem 50/1.8 i zastanawiam się nad kupieniem tego obiektywu - tylko nie wiem, czy warto. Wiem, że jest ostrzejszy i jaśniejszy od kita - ale zastanawiam czy jest na tyle lepszy, żeby zrównoważyło to brak możliwości zmiany ogniskowej. Zwłaszcza że 50 (czyli standardowe 75) to tak ani szeroko, ani wąsko...

Pytanie do posiadających taki zestaw (kit + 50) - czy SUBIEKTYWNIE widzicie różnice w zdjęciach wykonanych 50-tką i kitem ustawionym w tych okolicach ogniskowej? Z którego obiektywu częściej korzystacie? Co fotografujecie 50-tką?

I jeszcze jedno pytanie: czy przysłonę w tym obiektywie ustawia się przez pierścień czy z elektronicznie poziomu body?

Pozdrawiam, Stasio.

Domyślnie

1) Warto - różnica w jakości znacznie przewyższą różnicę w cenie
    2) Dział optyka
    3) Wyszukiwarka

Domyślnie

To w d70s da sie zmieniac przeslone pierscieniem obiektywu?Myslalem ze ta funkcja dziala od d200 wzwyz..

Co do pozostalej czesci:
    - mialem KITowe szklo a kiedy dokupilem 50/1.8 przestalem KITowego praktycznie uzywac.

podstawowe zalety 50tki:
    - bokeh i mala GO
    - szybkosc ostrzenia

wady:
    - mimo wszystko nie jest tak uniwersalne jak zoom(zwlaszcza jasny)
    I walk through the valley of death, I will fear no evil,
    for I am the baddest, meanest mother fucker in the valley
    www.marcinmichno.com

Domyślnie

Przyznam, ze sam zastanawiam sie czy kupic 50mm 1.8... Ogladałem sample na www.pbase.com i jakos przyznam, ze nie powaliły mnie na kolana...
    Moze ktos moglby wrzucic jakies przykładowe fotki, które sprawią, ze jutro pojde i kupie ten obiektyw ?

Domyślnie

Do niedawna miałem to szkieło. Świetnie się spisywało z D100 i z D2X-em. Za niecałe cztery stówki nie znajdziesz nic lepszego. Oczywiście nie posiada uniwersalności zoom-a, ale taki jest urok stałki.
    Miałem go właśnie dokładnie w tej wersji: 1,8 made in China. Przy sprzedaży oczywiście niektórym to przeszkadzało (ta "czajna"), ale jak zwykle krytykują to ci, co fotografują wirtualnym sprzętem.
    Wracając do tematu wątku, to rób przelew lub bierz gotówę i kupuj to szkiełko!

Pozdrawiam
    Jacek
    dwie różne puszki - "staruszki" kilka jasnych szkieł, błysk, torba i dobre chęci

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacky Zobacz posta
    Za niecałe cztery stówki nie znajdziesz nic lepszego.
    Niecałe pięć stów raczej

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Przyznam, ze sam zastanawiam sie czy kupic 50mm 1.8... Ogladałem sample na www.pbase.com i jakos przyznam, ze nie powaliły mnie na kolana...
    Moze ktos moglby wrzucic jakies przykładowe fotki, które sprawią, ze jutro pojde i kupie ten obiektyw ?
    sam chciales
    http://picasaweb.google.pl/lewkowski...10537698796434
    http://jdl.pl/galerie/displayimage.php?album=35&pos=137
    http://jdl.pl/galerie/displayimage.php?album=35&pos=128

wprawdzie to 50 1.4, ale roznic zbyt wielkich pomiedzy nimi nie ma

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Gdynia / Łódź

Domyślnie

Za tą cene to jest rewelacyjne szkło. Używam od miesiąca i nawet przez myśl mi nie przeszło, że nie zbyt dobry zakup.
    Tak jak Jacky, bierz gotówkę, czy też kartę i kupuj szkło.

A temat faktycznie powinien być w optyce, to raz, a dwa iż tam można wiele poczytać o tym szkle.

Pozdrawiam
    D50; N18-70; N50 1.8 D; SB800

Domyślnie

wrzucałem już ten link w innym wątku ale tutaj też pasuje:
    http://www.pixel-peeper.com/lenses/?lens=180

popatrz co można zrobić kitem 18-70 zanim zaczniesz kupować kolejne szkła myśląc, że od tego poprawią się Twoje zdjęcia
    jak już bym zmieniał to na jasnego zooma, np.któregoś Tamrona, bo GO i bokeh to jedyne czego może brakować kitowi
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Ja mam kita (18-55) oraz pięćdziesiątkę i praktycznie wszystkie zdjęcia lecą z tego drugiego. Wyjątek stanową tylko doskonale oświetlone miejsca, gdzie w kicie mogę przymknąć przysłonę do 8 i cieszyć się dobrą ostrością.
    TJD
    Z50 | N16-50/3.5-6.3 | V85/1.8 | V23/1.4 | FTZ [S17-50/2.8 | N50/1.8G AF-S | N35/1.8G AF-S] | M42 [Industar 61 L/Z]

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów