Jako, ze to moj pierwszy post to chcialam sie przywitac.
Od niedawna jestem posiadaczka D600. Wczesniej mialam Olka e500 i sprawa obiektywow wydawala mi sie o wiele prostsza.
Poszukuje obiektywu do zdjec macro. W sumie to chyba dwoch obiektywow bo jednym macro raczej sprawy nie zalatwie. A konkretniej. Fotografuje glownie ryby i inne zwierzeta wodne (ogolnie rzecz biorac jestem akwarystka czesto odwiedzajaca rozne akwaria i oceanaria). Zdjecia robie w 90% z reki (na targach akwarystycznych ciezko rozlozyc sie ze statywem przed kazdym akwarium...).
Czytam o obiektywach ale ze jeszcze nie poznalam w pelni aparatu a nauka aparatu i ogarniecie jakis obiektywow jest dla mnie jeszcze czasochlonne i nie do konca zrozumiale. Wiec licze na znawcow tematu.A obiektyw bede potrzebowac dosc szybko...
Prosze doradzcie jaki obiektyw do macro bylby dobry (ze wzgledu na ruchome obiekty potrzebny jest AF).
Nad jakim obiektywem powinnam sie zastanowic chcac robic zdjecia z odleglosci okolo od 0 do 2 metrow od akwarium ale by np w kadrze miec cala mala rybe, ktora sobie plywa w toni (wielkosc ryb powiedzmy jak skalary czy mieczyki bo do rekinow czy plaszczek na razie starczy mi ten ktory mam). Ale gdyby mozna bylo jeszcze oddalic i zlapac np stado ryb to byloby dla mnie idealne wyjscie.
Mam nadzieje, ze nie szukam niemozliwego... Nie bede ukrywac ze w sumie nie znam sie na obiektywach. Wiem co to stalka, jasnosc obiektywu, glebia itp. Jestem samoukiem przesiadujacym godzinami z aparatem przed akwa i szukajacym odpowiednich ustawien by fotka byla dla mnie dobra. Ale z teorii kuleje na obie nogi i stad mam problem z dobraniem obiektywow....
Przepraszam za brak polskich znakow ale nie pisze z komputera.![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami