Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Domyślnie Macro i nie tylko do ryb do D600

Jako, ze to moj pierwszy post to chcialam sie przywitac.

Od niedawna jestem posiadaczka D600. Wczesniej mialam Olka e500 i sprawa obiektywow wydawala mi sie o wiele prostsza.

Poszukuje obiektywu do zdjec macro. W sumie to chyba dwoch obiektywow bo jednym macro raczej sprawy nie zalatwie. A konkretniej. Fotografuje glownie ryby i inne zwierzeta wodne (ogolnie rzecz biorac jestem akwarystka czesto odwiedzajaca rozne akwaria i oceanaria). Zdjecia robie w 90% z reki (na targach akwarystycznych ciezko rozlozyc sie ze statywem przed kazdym akwarium...).

Czytam o obiektywach ale ze jeszcze nie poznalam w pelni aparatu a nauka aparatu i ogarniecie jakis obiektywow jest dla mnie jeszcze czasochlonne i nie do konca zrozumiale. Wiec licze na znawcow tematu. A obiektyw bede potrzebowac dosc szybko...

Prosze doradzcie jaki obiektyw do macro bylby dobry (ze wzgledu na ruchome obiekty potrzebny jest AF).

Nad jakim obiektywem powinnam sie zastanowic chcac robic zdjecia z odleglosci okolo od 0 do 2 metrow od akwarium ale by np w kadrze miec cala mala rybe, ktora sobie plywa w toni (wielkosc ryb powiedzmy jak skalary czy mieczyki bo do rekinow czy plaszczek na razie starczy mi ten ktory mam). Ale gdyby mozna bylo jeszcze oddalic i zlapac np stado ryb to byloby dla mnie idealne wyjscie.

Mam nadzieje, ze nie szukam niemozliwego... Nie bede ukrywac ze w sumie nie znam sie na obiektywach. Wiem co to stalka, jasnosc obiektywu, glebia itp. Jestem samoukiem przesiadujacym godzinami z aparatem przed akwa i szukajacym odpowiednich ustawien by fotka byla dla mnie dobra. Ale z teorii kuleje na obie nogi i stad mam problem z dobraniem obiektywow....

Przepraszam za brak polskich znakow ale nie pisze z komputera.

Domyślnie

Cześć. Ja poleciłbym coś dłuższego jeśli masz zamiar robić zdjęcia z takich odległości. Używałem sigmy 150 mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro. Moim zdaniem bardzo dobre szkło.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

Domyślnie

Ja myślę, że stadko ryb złapiesz jakimś obiektywem z uniwersalnego zakresu, typu np. 50/1.8 (lepiej coś ciut krótszego). Mój 35/1.8 (podobny kąt widzenia jak wspomniana pięćdziesiątka na D600) łapie obiekty z ok. 30 cm, to powinno złapać kilka rybek, a jasność na pewno nie zaszkodzi (jeśli nie chcesz błyskać).
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Jaki jest sens polecać 150 mm? To mają być zdjęcia z ręki, mało światła...

Najlepiej bierz coś uniwersalnego (Tamron 90, Sigma 105, Nikkor 105, Nikkor 60). Generalnie AF w makro się nie bardzo sprawdza, ale jeśli uważasz, że to konieczność, to bierz nowe wersje wspomnianych obiektywów. Jeśli nie, to za "grosze" można kupić i stare.

Też pstrykałem trochę wodnego zwierza i Nikkory sprawdzały mi się całkiem dobrze. Pod ręką mam tylko tę starą fotkę larwy traszki zwyczajnej, robionej Nikkorem Micro 105/2.8D:
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

D600 jest wymagający więc ja celowałbym zdecydowanie w N105vr
    Stabilizacja na pewno się przyda
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Dzięki wielkie za rozjaśnienie tematu. Poszperałam w necie o N105/2.8D Znalazłam opinię wraz z fotkami gadów i innych takich (więc napatrzyłam się nie tylko na traszkę) I myślę, że o taki obiektyw mi chodzi.
    Podjadę do jakiegoś sklepu może mi pozwolą go obmacać.

Znalazłam informację, że wyszedł "nowszy" model tego obiektywu. Lepiej kupić nowy czy taniej ale starszy używany?
    Stabilizacja by się przydała więc będę szukać z "vr".

Ale jeszcze jedno mnie zastanawia. Szukam po necie ale na stronie nikona mi wyskakuje błąd a na stronkach niewiele pisze. Czy ten obiektyw będzie mi pasował do D600 (jest dedykowany)? Czy potrzebny jest jakiś konwerter?

Dzięki za cierpliwość

Domyślnie

Będzie pasował, to topowy słoik makro ze stajni Nikona

VR, zwłaszcza przy dużych skalach odwzorowania (blisko 1:1) będzie sprawował się słabo. Ale podobno to lepsze niż nic. Ja korzystam ze starej wersji (bez VR, serii "D") i daje radę, ale cholernie dużo zależy od światła w kadrze. Często bez błyskania lub operowania na wysokim ISO się nie obejdzie. Z D600 jest o niebo lepiej niż np. kiedy musiałem się zmagać z D200

Podobno optycznie najlepiej wypada nowy Tamron 90. Ma stabilizację i chyba jest tańszy, można więc rozważyć też tę opcję.
    Ostatnio edytowane przez Dark ; 30-09-2013 o 14:33
    Pozdrawiam, Dariusz Kucharski
    | DA | WWW | Blog |
    D800 D300s | N14-24G N24-70G N70-300VR T150-600 N60D N85PC N105D Trioplan100 Takumar28 Σ10-20mkI T17-50mkI | SB-900x2 Manfrotto 055xprob 322RC2 +duperele

Domyślnie

Nikkor 105 2.8G VR jest tylko jeden obiektyw,nowy w cenie około 3000zł.Do D600 będzie pasował.

Domyślnie

Trochę poczytałam o tym obiektywie. Zobaczyłam w necie fotki nim robione i jestem pod wrażeniem. To jest to!
    Myślałam, że dłużej zajmie mi szukanie odpowiedniego obiektywu. Dzięki wielkie za pomoc.

Jeszcze muszę go gdzieś fizycznie dorwać i sprawdzić czy do fot ryb się nada (w co nie wątpię ale wolę sprawdzić). Bo wydając tyle kasy boję się czy da radę w słabszym oświetleniu zrobić dobre fotki z ręki... Zwłaszcza, że dość często jest zakaz korzystania z lampy.... Aczkolwiek skoro moje wcześniejsze obiektywy (standardowe więc ciemniejsze) dawały radę to ten tym bardziej powinien.

Domyślnie

Myślę że jaki by to nie był obiektyw > z tego co piszesz jest słabe oświetlenie i pewnie też będziesz robić makro = może przydać się monopod. Nawet w sytuacjach gdy kręci się wokół trochę ludzi nie powinno być problemu w tym żeby go używać.
    FX+DX S10-20mm4-5.6 + N24-70mm2.8D + N50,85mm 1.8D + N80-200mm2.8D + SB900

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów