Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9
    empiryk
    Gość

Domyślnie F65 - jak sprawdzić ustawioną czułość filmu?

Pytanie jak w temacie - czyli gdzie zajrzeć, aby sprawdzić, czy aparat poprawnie odczytał czułość założonego negatywu?
    Od razu drugie pytanie: jak zmienić ręcznie czułość rozpoznaną automatycznie przez aparat? Wyjaśnienie: powiedzmy, że negatyw ma 400, a ja chcę go naświetlać jakby miał 800.

Domyślnie

czy aparat poprawnie odczytał kod? zobaczysz po wywołaniu nie ma możliwości, ale raczej jeśli nie wytarłeś czy nie zakleiłeś kodu DX to odczytał poprawnie, a zmianę iso to co najwyżej poprzez zmianę EV możesz oszukiwać światłomierz. Choć słyszałem o własnych sposobach zmiany kodu DX, jakieś malunki, naklejki, jakoś nikt specjalnie na forum nie chwalił się takimi dokonaniami.
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

empiryk
    Gość

Domyślnie

Myślę, że czułość została porpawnie odczytana ale myślałem, że jest jakaś opcja pozwalająca to dodatkowo odczytać. Z twojej odpowiedzi rozumiem, że nie można ręcznie zmienić czułości. Jasne. Thx

Domyślnie

Chwilunia chwilunia, nie napisałem że można ją zmienić "ot tak" ten aparat nie przewiduje własnoręcznie ustawianego iso. Napisałem że można zmienić iso ale nie poprzez bezpośrednie ustawienie, trzeba okrężną drogą to robić. Możesz być pierwszy i nabazgrać jak poszło
    Ostatnio edytowane przez orion_64 ; 11-04-2007 o 13:16
    "PRASŁOWIAŃSKA GRUSZA, KRYJE W SWYCH KONARACH PLEBEJSKIEGO UCIEKINIERA"

empiryk
    Gość

Smile

Cytat Zamieszczone przez orion_64 Zobacz posta
    ten aparat nie przewiduje własnoręcznie ustawianego iso
    I tak to zrozumiałem.

Domyślnie

odpowiedź jest prosta - się nie da i tyle
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Domyślnie

Zmienić naświetlanie możesz tylko poprzez korektę naświetlania. W F65 jak wiesz zapewne co 1/2 EV do +- 2EV. ISO się nie da ręcznie ustawić w tej puszce. .

Pozdrawiam

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

j.w. poprzez korektę, pamiętam, że forsowałem 800 na 1600 na mojej f65

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

http://www.geocities.com/Yosemite/2131/dx-code.html
    Może coś takiego by pomogło? Mam na myśli pole "E" i "F"
    Tutaj też jest to dość ciekawie opisane: http://www.nelsontan.com/articles/dxcode.html

Uprawnienia umieszczania postów