Close

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 162

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    No niby tak, ale te krzyżowe są skupione koło siebie
    ...zresztą nie tylko krzyzowe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    A w jakim celu mam to zrobić? Czy od tego znikną plamy z oleju w Twoim d600?
    Jakie plamy oleju?
    Nigdy żadnych plam oleju w D600 nie miałem.

Sprzętu w ręce nie miałeś a wypisujesz takie pierdoły.

Cytat Zamieszczone przez boobass Zobacz posta
    Canon EOS 6D nówka + 24-105L + 50 lub 85 mm
    Canon EOS 5D MKII używka + 24-105L + stałka
    Nikon D600 + standard (nie wiem co polecicie w tej cenie) + stałki
    Nikon D700 używka + standard ze stałką.
    Z wymienionych przez ciebie aparatów używałem dwóch:

D600 - używam od stycznia i jestem zadowolony, kurz na który tak wszyscy narzekają nie jest problemem. Przez pierwsze 2-3 tyś klatek było sporo ale po wyczyszczeniu nie kurzy jakoś mocniej niż inne body, których używałem. Przy fotografii takiej jak portret koncert czy rajdy gdzie przysłona powyżej f8 jest rzadkością w ogóle go nie zobaczysz.

A plamy oleju to jakiś wymysł bo niczego takiego nie miałem.

5DmkII - fotografowałem pożyczonym od kumpla przez kilka miesięcy. Świetny obrazek, ogólnie sprzęt solidny i niezawodny ale AF to straszna nędza. Jak chcesz fotografować rajdy to AF -em zachwycony nie będziesz.

Mam kumpla Canoniera, który ma 5D mkII i 5D mkIII oraz 6D.

6D pod względem jakości obrazu jest porównywalny z D600 i Markiem III. Jak jest z AF-em to nie wiem bo kolega fotografuje architekturę więc AF jest mu właściwie zbędny. Zaletą 6D jest wbudowane GPS i wi-fi, które testowaliśmy w plenerze w połączaniu z ze smartfonem i 6-cio metrowy masztem i działa to wyśmienicie.
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 25-09-2013 o 22:48
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Ale akurat canon 6D nie jest w tej konkurencji jakoś specjalnie lepszy

Ps. Coś szwankuje wstawianie obrazków z Imaga

Nikon D600

Canon 6D
    Ostatnio edytowane przez ad2122 ; 25-09-2013 o 23:07
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ad2122 Zobacz posta
    Ale akurat canon 6D nie jest w tej konkurencji jakoś specjalnie lepszy

Ps. Coś szwankuje wstawianie obrazków z Imaga
    Też to miał na myśli tmk_t pisząc, że tylko są w centrum. Choć troszkę zabawnie brzmi w obecnych czasach, że Canon specjalnie dla 6D zaprojektował nowy, 11-polowy moduł AF, w tym jeden krzyżowy - w sumie nieważne, ważne, że działa i jest celny.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmk_t Zobacz posta
    [B]... D600 i 6D mają AF krzyżowy tylko w centrum...
    Domyślam się, że chodziło mu o rozmieszczenie krzyżowych, ale użycie liczby pojedynczej sugeruje, iż oba modele mają po jednym krzyżowym. Wtrąciłem info o 9 krzyżowych w D600 tylko dla uzupełnienia
    D300 + N 18-55mm VR + N 35/1.8 G + S 18-200 DC OS HSM + H MC 44m-4 58/2 + N SB-700 + N Di466

Domyślnie

Widzę, ze rozgorzała dyskusja. Cieszę się, chociaż nie chciałem wywoływać wojen systemowych. Za wszystkie rady bardzo dziękuję
    Gwoli wyjaśnienia, będę przymykał przysłonę. Czasem zdarza mi się popełnić landszaft, tudzież architekturę. Nawet w nocy. Problem D600 z brudzeniem matrycy występuje, nie ma co zaprzeczać. Ale nie jest powiedziane ze trafi na mnie. Poza tym od czego są serwisy.
    Koncerty dopiero zacznę robić. Głownie portret ślub, rodzina i czasem rajd. Używanego sprzętu się nie boję, przerobionej już nowe i używane wiec tu nie ma problemu. Kieruje się rownież ceną właśnie używanych szkieł oraz ich dostepnoscią. Moją pierwszą cyfrową lustrzanką byl "przepalający na matrycowym (przynajmniej Zbigniewowi)" D80.
    Canona jeszcze nie miałem, lecz zdarzyło mi się używać 7D. Bardzo solidny kawał sprzętu.

Co mnie powstrzymuje przed Canonem. Nauczyć się na nowo ergonomii, a po Pentaxie nic nie zrobi tak dobrego wrażenia

Przed Nikonem w zasadzie ten rozrzut jakościowych o którym tak głośno oraz wyższa cena jasnych zoomów.

Najchętniej kupiłbym chyba okazyjnie D700 z 24-70 albo właśnie 6D z 24-105. Nowkę oczywiście. Taki zestaw widzę na ebayu za około 1600 GBP.

Ech żebym miał tylko takie problemy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez boobass Zobacz posta
    Co mnie powstrzymuje przed Canonem. Nauczyć się na nowo ergonomii, a po Pentaxie nic nie zrobi tak dobrego wrażenia
    Bez przesady przyzwyczajenie się do Canona zajęło mi dosłownie kilka dni. Gorzej jak używa się dwóch systemów na przemian to czasem się przełączy nie to co trzeba
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    No niby tak, ale te krzyżowe są skupione koło siebie
    Ale za to ma używalne AF-C, a 6D ponoć nie.
    X-T10: xf 35f2, xf90
    D600:

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaku Zobacz posta
    Ale za to ma używalne AF-C, a 6D ponoć nie.
    Nie ponoć. Na serio.
    Do tego boczne jak w mk2, czyli brak.

Talking

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Tu:
    http://allegro.pl/nikon-d600-body-gw...574931468.html

masz z roczną gwarancją za 4999,- i jakoś nie ma chętnych
    Jeden koleś przez parę miesięcy próbował sprzedać D3 za 6000. Ale nie wiem czy mu się udało czy się poddał.
    X-T10: xf 35f2, xf90
    D600:

Strona 4 z 17 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów