Close

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 162

Domyślnie Przymiarki do FX

Witam,
    Proszę mnie na początku nie linczować, ale muszę zapytać. Po kilku latach fotografowania, Nikonami i Pentaxami w szczególności przyszedł czas przesiadki na mały obrazek. Nie mam aktualnie sprzętu cyfrowego oprócz ip5 (korpusK-5 + 3 obiektywy zniknęły wraz z całą torbą w Pradze) więc moge budować system od nowa. Budżet na początek to około 2500 EUR. Potrzebny jest korpus + standard zoom plus stałka, z powodów budżetowych pewnie 50/1.8 lub 85/1.8. Budżet na całość to około 2500 EUR.Na tapecie pojawiły się zestawy:
    Canon EOS 6D nówka + 24-105L + 50 lub 85 mm
    Canon EOS 5D MKII używka + 24-105L + stałka
    Nikon D600 + standard (nie wiem co polecicie w tej cenie) + stałki
    Nikon D700 używka + standard ze stałką.

W przyszłości (początek przyszłego roku) chciałbym dokupic tele, nikoniecznie 2.8 w pełnym zakresie, no chyba że nerki będą w cenie.

Korpusy do celów portret, Koncert, rajd. Dokładnie w tej kolejności. Odbitki nie będa wielkoformatowe, ale szczegóły na zdjęciach sa mile widziane. Opcja D600 byłaby dobra, ale po wątku na temat afery kurzowej I olejowej, raczej mało prawdopodobna. Zakup miałby nastąpić w październiku, więc nie widzi mi się czekać na D610.

Domyślnie

24-105 fajne szkło. dobre optycznie i bdb wykonane (Lka). Za tą cenę, szczegolnie używki chyba nic lepszego nie dostaniesz.

6D nie znam się
    5DmkII - miałem okazję się pobawić (mój dobry kolega siedzi w Canonie). Puszka ogólnie ok ale AF...ogólnie nastawiasz się na używanie tylko centralnego :P
    D600 - z całej grupki pewnie najlepsza matryca ale dobrze znany "problem" wielu odstarszył lub zraził.
    D700 - najlepiej wykonany i ogólnie praktycznie bezawaryjny + bdb AF. Jeśli 12Mpix nie jest ograniczeniem to ja mogę polecić
    Z5II; Z5; N17-28; N50Z; T28-75G2; Lampy; Statywy; Torby; Plecaki itd.itp.

Domyślnie

Dzięki. Możesz mi polecić jakiegoś zooma standard do D700? Widzę że masz 85 1.8. Różne opinie o tym szkle słyszałem, wypowiesz się?

Domyślnie

Ja mimo afery polecam D600. Matryca rekompensuje kilka drobin kurzu widocznych powyżej f/16 w lewym górnym rogu zdjęcia, zresztą dmuchnięcie gruszką przecież nie jest znowu aż tak wielkim problemem.
    Jeśli chodzi o zoom - ja wybierałem pomiędzy 24-120 f/4 a 24-70 f/2.8. Wybrałem tego drugiego, głównie ze względu na światło. Na temat pierwszego nie będę się wypowiadać, bo miałem go w rękach kilka-kilkanaście minut. Warto też się zastanowić nad Tamronem 24-70 f/2.8 VC USD lub poczekać na Sigmę 24-70 f/2 OS HSM

Tele w miarę tanie a dobre (wg opinii i testów) to Tamron 70-300 VC USD. Nowy kosztuje tyle co używany Nikkor 70-300 VR.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

sv
    Gość

Domyślnie

Odpuściłbym używki. Odpuściłbym D600 z wiadomych względów. Pozostaje 6d z 24-105 i to jest najlepsza opcja.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Odpuściłbym D600 z wiadomych względów. Pozostaje 6d z 24-105 i to jest najlepsza opcja.
    Miales D600, czy wyczytales w necie?
    Rewelacyjna puszka, 6D bardzo fajny, ale D600 niczego nie brakuje to sa dwa uzupelniajace sie aparaty...plus dla 6D to wifi i gps, bajer, ale ciekawy, dobrze miec niz nie miec.
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 25-09-2013 o 17:01

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    Miales D600, czy wyczytales w necie?
    Po co kupować coś co jest fabrycznie uwalone i bez szans na poprawę, czego najlepszym dowodem jest zapowiedź d610.

Domyślnie

Po co kupować coś co jest fabrycznie uwalone i bez szans na poprawę, czego najlepszym dowodem jest zapowiedź d610.
    Wstaw jeśli możesz ostatnie swoje zdjęcie zrobione z wartością przysłony f/16 lub więcej z zachowanym exifem z jedynego słusznego wyboru - Canona
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Odpuściłbym używki.
    a ja nie wiem, co jest złego w używkach.
    Jeśli chodzi o body, to największym problemem wydawała mi się do niedawna weryfikacja jego "historii" i realnego przebiegu. Zacząłem się nad tym zastanawiać samemu szukając używanego body i okazuje się, że sprawdzenie puszki jest banalnie proste - w serwisie robią to od ręki i to za free - sprawdzenie licznika, dotychczasowych napraw, przeglądów itd, więc można łatwo sprawdzić z czym ma się do czynienia. Jak się kupi z rozsądnym przebiegiem i w dobrym stanie, a przy okazji spiszę się dobrze umowę - z prawem odstąpienia w sytuacji niezgodności towaru z opisem lub specyfikacją, to ryzyko kupienia bubla jest prawie zerowe. Jak się znajdzie D700 z przebiegiem 30-50 tys. to ryzyko, że technicznie jest z nim coś nie tak, jest niewiele większe niż w przypadku nówki (a w przypadku d600 i d800 ryzyko felernej puszki jest jak można przeczytać choćby na tym forum znacznie wieksze, niz było w przypadku d700).

Co do obiektywów to już w ogóle nie widzę sensu kupowania nowych, chyba że używanych nie ma na rynku. Obiektywy się rzadko psują, trudno w nich coś zepsuć, co nie byłoby widoczne na wierzchu lub łatwe do sprawdzenia po podpięciu do body. Jak działa, to będzie działać. Różnica jest taka, że używane często można kupić 2 szkła w cenie jednego, a jak się znudzą, albo okażą nietrafione, to można sprzedać, najczęściej za te same a czasem i lepsze pieniądze. Przykład: kupiłem w zeszłym roku dwa zoomy sigmy: 17-50 za 2600zł i 50-150 za 1600 zł. Przechodząc teraz na DX sprzedałem 17-50 za 1400, a 50-150 za 1600 zł. A stan obu był idealny i sprzedając 50-150 nie miałem żadnych wątpliwości czy jest gorszy od 17-50, bo używany - nie jest.

Dla mnie osobiście jest jeszcze jedna korzyść z kupienia używek (ale to indywidualna sprawa). Jak kupuję używkę, to skupiam się tylko i wyłącznie na robieniu zdjęć, a nie na tym, co zrobić, żeby jak najdłużej był "jak nowy". Ilu z znas przechodziło etap obchodzenia się z aparatem jak z jajkiem, tylko dlatego, że był nowy i przecież tyle czasu zbieraliśmy na niego kase. A przeciez aparat to nie jajko, ma służyć do robienia zdjęć- czasem na mrozie, czasem w deszczu, czasem w kurzu. Używanym jakoś mniej serce boli

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MstrG Zobacz posta
    Wstaw jeśli możesz ostatnie swoje zdjęcie zrobione z wartością przysłony f/16 lub więcej z zachowanym exifem z jedynego słusznego wyboru - Canona
    Widzisz świat nie jest taki prosty jak myślisz, nie wszyscy używają szkła 35 DX pod FF i nie wszyscy fotografują wyłącznie przy otwartej przysłonie

Od czasu do czasu robię krajobraz lub architekturę na f16, bo czasem potrzebuję dużej głębi ostrości. Czasem robię jakieś produkty w studio, które wymagają dużej GO i też przymykam obiektyw. Ale syfy i olej na matrycy będą widoczne również na niższych przysłonach. Będą widoczne zwłaszcza przy filmowaniu, którego używam intensywnie, a usunięcie tych syfów z materiału filmowego już nie jest takie proste. Z drugiej strony; po co przepłacać? Po pojawieniu się d610, d600 będzie można kupić z niewielkim przebiegiem za połowę dzisiejszej ceny. Jeżeli ktoś się upiera, że bez d600 żyć nie może, to niech poczeka ten miesiąc.

Strona 1 z 17 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów