Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie Tani dalmierz do slajdu.

Jaki możecie polecić dalmierz do fotografowania na slajdzie, powinien posiadać.
    - Mocowanie filtrów.
    - Światłomierz
    - Preselekcje czasu lub przysłony
    - Manual
    - Podgląd oprócz kropki parametrów ekspozycji w wizjerku było by fajnie
    - Najlepiej jakby się zmieścił do 500zł
    - Wymienność obiektywów zbędna jeśli to będzie szkło między 35 a 40mm

Dalmierz ma być uzupełnieniem Fuji X20 na wycieczki górskie więc fajnie by było jakby był jak najmniejszy i lżejszy. Naświetlał nim będę wyłącznie slajdy, już od dawna nie bawię się w negatyw. Lustrzanki odpadają nie mam ochoty tachać korpusu z ciężkim szkłem.
    Fuji X-A1|słoiki i inne graty
    Moja Galeria | Mój Blog

Domyślnie

Tanio, ze światłomierzem i dalmierz raczej nie idzie w parze niestety..

Wysłane z mojego GT-N7000 przy użyciu Tapatalk 4
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

To zależy co rozumieć przez pojęcie "tanio". Czy porównując do dalmierzy Leica, czy do amatorskich lustrzanek - rozpiętość dość znaczna. Moim zdaniem, jeśli już rzucać się na dalmierze, to nie warto pchać się poniżej Voigtlanderów, np Bessa R3A. Można kupić używane body za ok. 1500-2000 zł. Ale pierwszą wersję można mieć już za 2.5 tys. z obiektywem 35/2.5. Porównując do Leica to tanio

Domyślnie

wzorcem tego typu aparatów to KONIKA HEXAR (bez wymiennej optyki), Contax G1-2, tu masz wymienną optykę, masz dość dużą rodzinę made in ZSRR, albo szukać dość już starych modeli typu Yashica Electro35, Canonet.
    Niestety w przypadku diapozytywów przy dalmierzu to co widzisz będzie się dość różniło różniło z klatką (paralaksa ), może faktycznie poszukać małej lustrzanki typu OM10 lub podobny ?, z 35 to jest naprawdę mały zestaw
    puszki, słoiki i troszkę światła w ciemności

Domyślnie

Musisz dorzucic conajmniej jedną cyferkę do tej ceny jesli chcesz takie parametry jakie podałeś
    Völkchlor

Domyślnie

Nie śledzę już cen, ale jeszcze czas jakiś temu w tej cenie mieścił się Canonet, nawet QL-17. Z niewymienną optyką to Minolty Hi-Matic zbierały większość ochów, ale ich dostępność (zwłaszcza 7SII) jest praktycznie zerowa. bardzo fajne szkło ma Yaśka GSN/GTN (ta druga to to samo, tylko w całej czarnej skorupie), tylko, że aparat raczej sporawy - chyba nawet większy od Pentaxa ME-Super, albo Olka OM1/2. jak kto lubi szukać szkieł na stary gwint (bliskowschodnia 35/2, jak dobrze pamiętam, była warta grzechu), to fajną puszką jest Zorka 4k, ale bez światłomierza. wyżej to już mocowanie M, najlepszym tylnym wejściem jest chyba Bessa, ale i tak szkła nawet Voitlandera są drogie, a korpusy też ponad zamierzony budżet. po drodze Contax G - niedoceniony, ale z optyką na bardzo, bardzo wysokim poziomie,

a rządzi i tak czerwone kółko...

jak namieszałem, proszę mnie poprawić.

a tak w ogóle, to jest cała masa (no dobrze - kilka) manualnych luster, bardzo małych i poręcznych, do których można zakolekcjonować fajne szkło. z dalmierzami chyba jest m.in. taki problem, że nie ma tak dużej podaży na rynku wtórnym, zapewniającej dostępność na każdym progu cenowym.
    D5, D850, 14-24/2.8, 35/1.4G, 50/1.8G, 60/2.8D, 24-70, 105/1.4E, 70-200/2.8VR2, 300/4afs, TC14EII, 2xSB800, SU800, 6x6, 6x9

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bogdi64 Zobacz posta
    Niestety w przypadku diapozytywów przy dalmierzu to co widzisz będzie się dość różniło różniło z klatką (paralaksa )
    nie przesadzajmy, w górach?
    Też polecę Contaxa G1. Dwójka ponoć lepsza, ale i droższa. Choć oba kosztują więcej niż 500,-

Domyślnie

W górach to i tak większość będzie na nieskończoność. Stąd dalmierz to taki trochę przerost formy nad treścią. Pięć stówek to też trochę mało. Ja bym polecił Leica Minilux ( nie mylić z Minilux II ) ma poza AF ręczne ustawianie ostrości i preselekcję przysłony i naprawdę niezły obiektyw 40mm f 2,8 tytanową obudowę. Drugi taki rodzynek to Olympus Mju II ( ma pomiar spot ) znacznie tańszy a jakość zdjęć w porównaniu z powyższą Leica niezauważalna.

Domyślnie

a jak się nazywało takie małe jak paczka fajek, od Rolleja, z Sonnarem HFT?
    D5, D850, 14-24/2.8, 35/1.4G, 50/1.8G, 60/2.8D, 24-70, 105/1.4E, 70-200/2.8VR2, 300/4afs, TC14EII, 2xSB800, SU800, 6x6, 6x9

Domyślnie

Rollei 35 SE

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów