a) nie masz ISO 100
b) coś się szybko rusza, i musisz mieć zamiast 1/100 sec 1/320 sec żeby zamrozić ruch. A przy dobrym świetle nawet na ISO 400 ciężko o widoczny szum.
Szukaj
a) nie masz ISO 100
b) coś się szybko rusza, i musisz mieć zamiast 1/100 sec 1/320 sec żeby zamrozić ruch. A przy dobrym świetle nawet na ISO 400 ciężko o widoczny szum.
ciach
Czasem zachodzi taka konieczność jak się robi z ręki długą rurą albo chcesz zamrozić bardzo szybki ruch, a nie ma przesadnie dużo światła. Jednak uważam, że intuicja Cię nie zawodzi, bo większość /jeśli nie wszystkie/ testów na wysokie iso jest robiona przy dobrym świetle i ich wyniki mają mało wspólnego z rzeczywistymi warunkami stosowania wysokich iso. Kilka razy się przekonałem, że puszki które w testach wypadają świetnie (iso 1600 gładkie jak stół) w kiepskich warunkach oświetleniowych szumią jak woda w kiblu.
Jest jak najbardziej. http://www.dpreview.com/reviews/nikond80/page2.asp
Pozdrawiam
Marcin
Ej no, ale te szumy i ziarno wyglądają całkiem nieźle, wręcz korzystnie na niektórych zdjęciach w czerni i bieli po ciemku. Dodają klimatu![]()
UKRADZIONY Nikon D80 (sn: 7026853), UKRADZIONYAF Nikkor DX 18-135mm (sn: 2271947)
witam wszystkich serdecznie![]()
nowy jestem jak widac, a d80 w planach, tzn na wyplate czekam
zeby nie zasmiecac i nie zakladac nowego tematu pozwolicie, ze sie podepne, bo sprawa tez iso dotyczy. wiec nurtuje mnie to pytanie:
jaki jest sens uzywania wysokiego iso przy dlugich czasach naswietlania ?
Skontaktuj się z nami