Close

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Wątek: z D60 na...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damiankck Zobacz posta
    a czy da się sprawdzić to w sklepie, czy dopiero wyjdzie po pewnym czasie...
    czy w fotojokerze przyjmuja ewentualne zwroty z tego powodu?
    Ja kupowałem w Media Markt - trafiłem na okaz z problematycznym AF.
    Zareklamowałem z tytułu niezgodności towaru z umową i zażądałem zwrotu lub wymiany, ale sprzedawca ma jeszcze prawo wcześniej doprowadzić towar do stanu zgodnego z umową.
    Odesłali body do serwisu na kalibrację. Niewiele poprawiła - w świetle żarowym praca AF z 35 1.8 to nadal loteria.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez button Zobacz posta
    Ja kupowałem w Media Markt - trafiłem na okaz z problematycznym AF.
    Zareklamowałem z tytułu niezgodności towaru z umową i zażądałem zwrotu lub wymiany, ale sprzedawca ma jeszcze prawo wcześniej doprowadzić towar do stanu zgodnego z umową.
    Odesłali body do serwisu na kalibrację. Niewiele poprawiła - w świetle żarowym praca AF z 35 1.8 to nadal loteria.
    Z tytułu niezgodności towaru z umową, to ty wybierasz sposób:
    - naprawa
    - wymiana na nowy
    Sprzedawca nie może sam decydować. Mogą jedynie nie uznać twojego roszczenia, gdy uznają, że towar jest zgodny z umową.
    Odstąpienie od umowy (zwrot kasy) może mieć miejsce tylko gdy powyższe sposoby są niemożliwe.

Tak więc dałeś się wyrolować zgadzając się na naprawę, jeśli zażądałeś wymiany na nowy.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

a dalej jest ten problem w d7000? kupił może ktoś w ostatnim czasie tą puszkę i ma ww problemy?
    na co powinienem zwracać uwage podczas zakupu d7000, jak sprawdzić czy moja puszka będzie wadliwa?
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damiankck Zobacz posta
    a dalej jest ten problem w d7000? kupił może ktoś w ostatnim czasie tą puszkę i ma ww problemy?
    na co powinienem zwracać uwage podczas zakupu d7000, jak sprawdzić czy moja puszka będzie wadliwa?
    Wadliwość AF sprawdzisz jasnym szkłem (np. 50/1.8G) przy zdjęciach z różną temperaturą światła (np. w słońcu i przy oświetleniu żarowym).
    Jeśli przy jednym i drugim oświetleniu będzie trafiać różnie, to jest problem a AF, jeśli będzie tak samo, to jest ok.
    Nie ma tu znaczenia czy trafia przed czy za i czy wymaga korekty, ważne aby trafiało tak samo.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

już sam nie wiem czy warto się w to pakować.. a z drugiej strony troszkę pieniędzy zostaje na naprawdę fajne szkiełko..
    NIKON

Domyślnie

Mój ojciec kupił D7000 pół roku temu i jest bardzo zadowolony. Nie ma z nim żadnych problemów i w pełni oddaje się pasji robienia zdjęć. Dlatego myślę że nie ma co demonizować tej puszki. Sam się rozglądam za nią i w najbliższych miesiącach na pewno ją zakupie.

Domyślnie

dzięki wielkie !
    NIKON

Domyślnie

Przedwczoraj (amatorsko jak zwykle) robiłem podczas meczu piłkarskiego zdjęcia mojemu synowi. D300 + N70-300. Obok mnie jeden z rodziców przeciwnej drużyny również robił zdjęcia swojemu synowi ; używał D7000 + 70-300. Konsultowaliśmy podczas wykonywania zdjęć nastawy ; obaj mieliśmy ustawione Autoiso , czas na sztywno 1/500 , przesłona na sztywno 4,5(ja) , 5,6(on) , śledzenie , AFC - reasumując obaj robiliśmy na dokładnie takich samych nastawach swoje zdjęcia. Z luźnej rozmowy wynikało , że facet foci już parę lat , kupił D7000 ponad rok temu i jest bardzo super zadowolony z tej puszki. Twierdzi że wad ( o których wszyscy mówią) ta puszeczka nie posiada - jest wręcz odwrotnie - same zalety. Wymieniliśmy się telefonami ,żeby w razie czego powymieniać się ujęciami.

Wczoraj wieczorem zadzwonił z zapytaniem czy coś mi w ogóle wyszło ; bo gdybym coś miał to on chętnie by parę ujęć zaanektował . Po kilku zdaniach okazało się, że nie za wiele zdjęć ma udanych ; zrobił coś koło stu fot z czego zadawalające kadry (pod względem ostrości) stanowią ok 20%. Z rozmowy wynikało , że to norma w jego przypadku podczas focenia sportu i wcale nie uważa , że puszka ma kiepski AF.

Ja zrobiłem 176 ujęć ( część seriami po 5-6 ujęć) , z czego trafionych w punkt jest 158 .
    Nie powiedziałem mu tego ; wysłałem mu dziś rano emailem 20 pierwszych z brzegu kadrów .

Po co to napisałem ?

Po to aby unaocznić , że to czy dana pucha jest dobra czy kiepska to czysto SUBIEKTYWNA opinia i zależy tylko i wyłącznie od WYMAGAŃ jakie ma focący względem swojej puchy.

Jak widać , mając nikłe wymagania można być ZAWSZE zadowolonym ze sprzętu który się posiada. Ale nie oznacza to , że ten sprzęt jest w rzeczywistości dobry.
    Ja bym się z tym facetem nie zamienił puchami , nawet gdyby mi chciał sporo dopłacić . On ze mną zresztą też nie, bo na początku meczu delikatnie sugerował , że ma nowszy korpus od mojego , a co za tym idzie ZDECYDOWANIE lepszy. Rzeczywistość mocno i boleśnie zweryfikowała stan faktyczny........

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    Przedwczoraj (amatorsko jak zwykle) robiłem podczas meczu piłkarskiego zdjęcia mojemu synowi. D300 + N70-300. Obok mnie jeden z rodziców przeciwnej drużyny również robił zdjęcia swojemu synowi ; używał D7000 + 70-300. Konsultowaliśmy podczas wykonywania zdjęć nastawy ; obaj mieliśmy ustawione Autoiso , czas na sztywno 1/500 , przesłona na sztywno 4,5(ja) , 5,6(on) , śledzenie , AFC - reasumując obaj robiliśmy na dokładnie takich samych nastawach swoje zdjęcia. Z luźnej rozmowy wynikało , że facet foci już parę lat , kupił D7000 ponad rok temu i jest bardzo super zadowolony z tej puszki. Twierdzi że wad ( o których wszyscy mówią) ta puszeczka nie posiada - jest wręcz odwrotnie - same zalety. Wymieniliśmy się telefonami ,żeby w razie czego powymieniać się ujęciami.

Wczoraj wieczorem zadzwonił z zapytaniem czy coś mi w ogóle wyszło ; bo gdybym coś miał to on chętnie by parę ujęć zaanektował . Po kilku zdaniach okazało się, że nie za wiele zdjęć ma udanych ; zrobił coś koło stu fot z czego zadawalające kadry (pod względem ostrości) stanowią ok 20%. Z rozmowy wynikało , że to norma w jego przypadku podczas focenia sportu i wcale nie uważa , że puszka ma kiepski AF.

Ja zrobiłem 176 ujęć ( część seriami po 5-6 ujęć) , z czego trafionych w punkt jest 158 .
    Nie powiedziałem mu tego ; wysłałem mu dziś rano emailem 20 pierwszych z brzegu kadrów .

Po co to napisałem ?

Po to aby unaocznić , że to czy dana pucha jest dobra czy kiepska to czysto SUBIEKTYWNA opinia i zależy tylko i wyłącznie od WYMAGAŃ jakie ma focący względem swojej puchy.

Jak widać , mając nikłe wymagania można być ZAWSZE zadowolonym ze sprzętu który się posiada. Ale nie oznacza to , że ten sprzęt jest w rzeczywistości dobry.
    Ja bym się z tym facetem nie zamienił puchami , nawet gdyby mi chciał sporo dopłacić . On ze mną zresztą też nie, bo na początku meczu delikatnie sugerował , że ma nowszy korpus od mojego , a co za tym idzie ZDECYDOWANIE lepszy. Rzeczywistość mocno i boleśnie zweryfikowała stan faktyczny........

Kiedy wstał kierowca autobusu?
    Proszę Cię, nie wiem jak poważnie brać Twoje historie. Ktoś robi zdjęcia parę lat i uważa, że 20% trafionych zdjęć jest ok?
    Z czystej ciekawości, poproś tego ojca aby Ci przesłał kilka zdjęć i wstaw je tutaj na forum. Przy tak dużej GO chyba musiał robić zdjęcia z dużym opóźnieniem po potwierdzeniu ostrości.
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

To zupełnie o niczym nie świadczy - bo nie wiadomo jak technicznie człowiek fotografuje... musiałbyś robić to sam zmieniając puszki...dokładnie jak kolega MstrG zauważył ktoś mający pojęcie i doświadczenie nie będzie uznawał odsetek 20% trafionych za ok
    W poniedziałek będę o ile pogoda pozwoli z synem na turnieju piłkarskim to przetestuje pod tym kątem D7000. W dobrym świetle AF-C 3D tracking "wyrabiał" mi na N35/1.8G za pląsającymi dziećmi biegnącymi w moją stronę co jest trudne dla układu AF Obiektyw ten to znany żółw... oczywiście nie 100 na 100 ale dawał radę...D90 w takiej sytuacji polegało z kretesem.
    Ostatnio edytowane przez siwyozzman ; 20-09-2013 o 15:08

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów