Close

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 69

Wątek: z D60 na...

Domyślnie

Weź D300s przynajmniej się nie zawiedziesz i nie będziesz ryzykował, a bez świadomego porównywania się z nowymi matrycami żalu mieć nie będziesz bo i tak będziesz zadowolony z tego co daje sprawdzona i pewna puszka w dodatku świetnie leżąca w dłoni !
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Tak jak mój przedmówca. D300S sprawdzona, niezawodna i na wszystkie pory roku.
    FuFu X100T
    Było D90, D7000, D7100, D610 i wiaderko słoików
    M
    oje tereny https://500px.com/sesio/galleries/gluszyca

Domyślnie

Ja przeskoczyłem z D60 na D7000... wygodniejsza (ergonomia przycisków i rozmiar body) ale trafiłem na moodel a problematycznym AF więc nie wiem czy mógłbym Ci doradzić byś szedł taką ścieżką jak ja
    D7K SB900|N24-120 f4, N35 f1.8 i kilka słoików|...i masa drobiazgów|wszystko upchane w Tamrac Velocity 8x

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Myślę, że warto. Ponad półtora roku temu też przesiadałem się z D60 na D7000. Ceny wtedy (po powodziach w Tajlandii) były podobne do aktualnych cen D7100 i powiem tak - było warto.
    Podobnie jak kolega przesiadka z D60 przy wysokiej cenie D7000 i żadnych problemów z AF, olejem czy czymkolwiek.
    @blackside co niby lepiej D60 kolorował, to był najważniejszy powód przejścia na D7k. ISO też, owszem, ale najbardziej rozwalały mnie kolory zwłaszcza czerwony. Kolory są bardziej "cukierkowe", ale to przestało mi się podobać. W D7000 po wyciągnięciu z cieni mogę podciągnąć kolory bez obawy, że mi czerwony wyjdzie " na wierzch ". Ale to jest tylko moje osobiste odczucie, dlatego najlepiej sprawdzić osobiście.

Domyślnie

no i już sam nie wiem..
    rozważam d7000 lub d7100.
    w przypadku d7000 za różnicę w cenie rozważyłbym 85 1.8 (D lub G- bardziej bym się skłaniał ku G ale jeszcze nie wiem)
    co polecacie, co bedzie bardziej odpowiednie ??
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damiankck Zobacz posta
    no i już sam nie wiem..
    rozważam d7000 lub d7100.
    w przypadku d7000 za różnicę w cenie rozważyłbym 85 1.8 (D lub G- bardziej bym się skłaniał ku G ale jeszcze nie wiem)
    co polecacie, co bedzie bardziej odpowiednie ??
    Oba to bardzo dobre aparaty, ale D7100 lepszy. Teraz pytanie, czy te różnice są dla ciebie warte dopłaty.
    Ja, gdybym nie miał D7000, to teraz brałbym D7100, przede wszystkim z powodu AF (skrajne dolne i górne punkty krzyżowe) i matrycy bez filtra AA. Wyraźnie lepsze nagrywanie filmów (choć jeszcze rok temu myślałem, że to zbędne) też miałoby spore znaczenie.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

bardziej mnie kusi d7000 + 85 1.8, po mojej przygodzie z fotografią dochodzę do wniosku, że takiego szkła mi brak, teraz pytanie...
    przeraża mnie wątek o d7000, jego problemy z af'em.... ale z drugiej strony, używałem d60 i na af nie narzekałem, było dla mnie to wystarczające, czy jak kupie d7000 może się tak zdarzyć, że będzie gorzej niż w d60, który jak wiadomo wzorem nie jest!
    sprzęt będzie nowy ze sklepu, wiec czy te nowe d7000 nie zostały poprawione?
    trochę szkoda dokładać mi 1500 tys do... (tak na prawdę nie wiem), potrzebuje sprzętu, z którym nie będę bał się iść na ślub i który da mi ładniejszy obrazek niż d60.
    na filmach mi nie zależy, ten wątek pomińmy, w tym momencie nie mam zamiaru zbyt dużo filmować...
    mam już 35 1.8 i jakieś inne szkła, ale nic szczególnego.. więc

D7000 + 35 1.8 + 85 1.8 vs. D7100 + 35 1.8
    ???
    Ostatnio edytowane przez Damiankck ; 20-09-2013 o 12:06
    NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damiankck Zobacz posta
    bardziej mnie kusi d7000 + 85 1.8, po mojej przygodzie z fotografią dochodzę do wniosku, że takiego szkła mi brak, teraz pytanie...
    przeraża mnie wątek o d7000, jego problemy z af'em.... ale z drugiej strony, używałem d60 i na af nie narzekałem, było dla mnie to wystarczające, czy jak kupie d7000 może się tak zdarzyć, że będzie gorzej niż w d60, który jak wiadomo wzorem nie jest!
    sprzęt będzie nowy ze sklepu, wiec czy te nowe d7000 nie zostały poprawione?
    trochę szkoda dokładać mi 1500 tys do... (tak na prawdę nie wiem), potrzebuje sprzętu, z którym nie będę bał się iść na ślub i który da mi ładniejszy obrazek niż d60.
    na filmach mi nie zależy, ten wątek pomińmy, w tym momencie nie mam zamiaru zbyt dużo filmować...
    Różnica w cenie D7000 i D7100 to ok 1000zł, nie 1500.
    A co do poprawionych D7000 - nie było czego poprawiać. Aparat zapewne ma problemy ze źle skonfigurowanym AF i to tylko w części egzemplarzy. Jedyne co było/jest prawie pewne, to błędnie skalibrowany AF w nowych puszkach, ale to raczej wynika z fakty, że nie są one kalibrowane po zmontowaniu. W większości wypadków wystarcza korekta w body.

Jeśli wierzyć tym co podaje Nikon, to D7000 był jednym z najpopularniejszych modeli.

Co do sprzętu "na śluby" - D7100 ma dokładnie takie samo przeznaczenie jak D7000, jest tylko nowszy.
    Jest to aparat, dla entuzjastów fotografii, czyli sprzęt, który ma więcej niż podstawowe modele i jest znacznie tańszy niż te "pro".
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Wszystko zależy od tego, czy trafisz na celny AF w D7000.
    Jak niestety kupiłem i miałem spore kłopoty. Tu nie chodzi o porównywanie celności, tylko o przewidywalność i kłopoty z hamulcem lustra.
    U mnie na S10-20 były rozjazdy stuprocentowe - po pierwszych zdjęciach miałem potwierdzenie ostrości na osobie 3m przede mną....a na zdjęciu ostry był budynek stojący blisko 100m za modelem
    W domu pogrzebałem z mikroregulacją. Na 10mm ustawiłem bodaj -10 i było gitara w całym zakresie. Za to jak zmieniłem ogniskową na 20mm, to żeby wszystko grało, to mikroregulacja poszła na +17...a wtedy oczywiście szeroki koniec poszedł się grzmocić

Aparat oddałem po 500 zdjęciach do sklepu, nie wytrzymałem.

D7000 i lepsze szkła vs D7100 i słabsze szkła - up to you !
    Jeśli bym trafił na D7000 ze sprawnym AF i bez kłopotu olejowego, to bym brał...
    Pamiętaj, żeby korpus sprawdzić z jakimś jasnym szkłem - na F5,6 prawie wszystkie obiektywy są celne
    Czarny pasek na żółto haftowany

Domyślnie

a czy da się sprawdzić to w sklepie, czy dopiero wyjdzie po pewnym czasie...
    czy w fotojokerze przyjmuja ewentualne zwroty z tego powodu?
    NIKON

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów