doradźcie na podstawie własnych doświadczeń jakiej wielkości filtry kupić do Tokiny 12-24 żeby nie było vignetty czy jak to sie tam piszę, mam na myśli UV na stałe oraz połówkowy i polar
Szukaj
doradźcie na podstawie własnych doświadczeń jakiej wielkości filtry kupić do Tokiny 12-24 żeby nie było vignetty czy jak to sie tam piszę, mam na myśli UV na stałe oraz połówkowy i polar
pozdrawiam Piotr
Jak kupisz z wąską oprawką to praktycznie każdy 77mm. Ja używam wąskiego Heliopana 77 na Sigmie 10-20 bez winiety. Nawet nie widziałem specjalnej winiety przy normalnej oprawce. Oczywiście rozumiem, że wiesz co polar robi z niebem przy szerokim końcu Tokiny.
Przy szerokim końcu nierównomierna polaryzacja, część nieba (zwykle środkowa) ciemniejsza a reszta jasna. Ale w stronę wąskiego końca robi się OK i można używać.
Ja na tokinę rzuciłem UV B+W w zwykłej oprawce i nie ma winiety, więc myślę, że każdy filtr podejdzie.
Pozdrawiam
Pucha i szkła NIKON![]()
Jeśli chodzi o UV to kupiłem sobie Hoye Super HMC (oprawka normalna), winiety brak, chociaż czasami delikatnie się pokazuje (co bez problemu można usunąć softowo). Szkoda mi było wydawać większą kwotę na coś, co i tak stanowi tylko ochronę soczewki obiektywu.
Polar natomiast to już inna inwestycja - musi być porządny, a te z wyższej półki raczej wszystkie są oferowane tylko w wersji slim, więc taki właśnie kupię. (swoją drogą takie cacko na 77mm to już spory wydatek...)
Co do połówek - kupiłem na allegro 3slotowy holder u ibrokera. Spiłowałem jeden ze slotów, winiety póki co nie stwierdzam, ale holder zakładam bez użycia adeptera - bezpośrednio na gwint osłony przeciwsłonecznej. By być pewnym braku ciemniejszych rogów planuję jeszcze zakup holdera hitecha do obiektywów ultra-wide.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez FHR ; 11-04-2007 o 17:07
dziękuje wszystkim za cenne uwagi
pozdrawiam Piotr
Wiem, że Glisek używa nie slima i nie ma problemów z winetowaniem.
Fujifilm X-E3 23/2
ja mam tiffena, ale nie slima i do ~14mm mam male czarne plamki w rogach![]()
jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...
Skontaktuj się z nami