Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Domyślnie D70 i Tamron 28-75 /2.8

Witam,

Mam Nikona D70 od kilku miesięcy i pare tysięcy fotek. Choć zwykły ze mnie
    amator to na własne potrzeby nauczyłem się go dosyć dobrze. Wiedziałem że
    niedoświetla, że AWB bardzo często 'chybia'. Ale nauczyem się z niego
    korzystać i na moje potrzeby było ok. Zabawa wciąga mnie co raz bardziej
    więc kupiłem nowy obiektyw (Tamron 28-75 /2.. Stary to Nikkor 28-80
    (analogowy kit). Problem w tym że teraz (szczególnie w mocnm słońcu) aparat
    w większości sytuacji po prostu mocno prześwietla. Aparat po wymianie
    obiektywu zyskal jakies 300% optycznie (nawet przeswietla na 'bialo' zamiast jak
    kiedys na 'zolto' ) ale no nie podoba mi sie ta nowa maniera i nie wiem
    czy to normalne (jasniejszy obiektyw) czy nie. Oczywiscie mowa o pomiarze
    matrycowym bez jakichkolwiek poprawek naswietlenia w programie P.
    Firmware 2.0 (byc moze tutaj jest przyczyna)
    Być może powinienem coś zrobić po założeniu tego Tamrona a nie zrobiłem?
    Teraz moje zdjęcia wyglądają jak te z testu kolegi 350D vs D70. I co gorsza jak te z 350D (chociaż nie, nie ma tego mydła ). DRAMAT!!!!
    Ratunku
    Aha, w pomieszczeniach efekt ten jest znacznie mniejszy.

Pzdr, Chris

Domyślnie

Adminie, jest okazja, żebyś w końcu wypowiedział się jak ten obiektyw współpracuje z D70 (w kilku topicach, w których pojawiał się ten obiektyw, wyrażano taką nadzieję). Mnie dodatkowo interesuje jeszcze jaki jest komfort fotografowania tym obiektywem po cropie - czy nie za wąsko? Może Kacperek też by się wypowiedział, bo od czasu, kiedy kupił ten obiektyw nic o nim nie mówi, nic z niego nie pokazuje.

Domyślnie

Nie mozesz zrobic nic wiecej jak nauczyc sie korzystac z nowego, jasnego szkla. Powoli doradzam przesiadke na tryby polautomatyczne, inne - precyzyjniejsze pomiary swiatla a w konsekwencji nauki, na tryb manualny Wszystkie problemy wieku dziecinnego znikaja.

Domyślnie

Chyba myslami mnie sciagnales Drogi RAF-ie

Domyślnie

he,he a co z cropem? i w ogóle jakie masz odczucia, bo ALf wszędzie wychwala ten obiektyw, ale on używa z analogiem.

Domyślnie

Alez ja napisalem swego czasu na forum caly test tego szkielka. Trzeba go poszukac w archiwum. Wiele osob kupilo to szklo pod wplywem mojej i znalezionej w necie sugestii. Jak dotad nikt, wlacznie ze mna sie nie skarzyl. Jestem z niego bardzo zadowolony. Teraz przyszla kolej na Tokine 12-24/4, bo szerokiego szkla dobrej jakosci wciaz mi brakuje.

Ps. Uzywam naprzemiennie z analogiem (analogami) i D70. W obu przypadkach super.

Domyślnie

Wynika z tego że jest to normalne? Mnie się te białe przepały podobają (jak pisałem ze starym szkłe, 28-80 jak już przepalił to na 'żółto' a balem sie ze to wina body) i mam przynajmniej duże chęci na naukę (i korygowanie tego), tylko czy to normalne? Czy aparat nie wie o tym że ma jaśniejsze szkło? Chyba jednak wie skoro pozwala pracować body do f2.8 w całym zakresie. No i w ogóle co oznacza jaśniejsze szkło? (sorry za serie śmiesznych pytań)

Pzdr, Chris

Domyślnie

Jasniejsze szklo oznacza ze na matryce trafia wiecej swiatla niz z ciemniejszym obiektywem. Oczywiscie aparat musi w trybie automatyki korygowac nastawy. Nie wiem czy na pewno mowimy o przepalach, wiec posilkuj sie na wszelki wypadek zdjeciem testowym. Zobaczymy, ocenimy. Nic sie nie stresuj. Po prostu powalila Cie roznica w jakosci zdjec

sv
    Gość

Domyślnie

No i w ogóle co oznacza jaśniejsze szkło? (sorry za serie śmiesznych pytań)
    jaśniejsze: 2,8, ale "jasnosc" szkla nie przeklada sie na to, ze Twoje fotki sa jasne.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez admin
    Alez ja napisalem swego czasu na forum caly test tego szkielka. Trzeba go poszukac w archiwum.
    kurcze, szukałem
    idę szukać jeszcze raz
    a które z ostatnio prezentowanych zdjęć robiłeś tym obiektywem

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów