Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Post Dobór lampy do D3100

Witam wszystkich,
    od kilku dni przeglądam z zaciekawieniem to forum i - przyznam szczerze - im więcej czytam, tym większy mętlik mam w głowie.
    Jestem początkujący w świecie lustrzanek cyfrowych, choć fotografowaniem bawię się już od lat 80-tych ubiegłego wieku. Po zabawach z FED-em (taki radziecki aparacik), Zenitem i kilkoma starszymi modelami markowych kompaktów dorobiłem się niedawno D3100 (18÷105) i choć mam świadomość, że dla większości z Was to zabawka, to uważam, że na moje potrzeby powinien wystarczyć. Teraz stanąłem przed wyborem lampy. Nie mam aspiracji wydawania sporej kasy na systemówki Nikona, więc rozważam zakup Nissin-a Di866 Mk II lub czegoś podobnego. Zależy mi na tym, aby lampa była jak najbardziej uniwersalna i dysponowała odpowiednim zapasem mocy; by sprawdziła się zarówno "u cioci na imieninach" jak i na większych uroczystościach w kościele czy na sali widowiskowej (wychowankowie żony z przedszkola czasami tam występują ) oraz by "nadążała" za zmieniającą się ogniskową obiektywu i mogła być jak najbardziej automatycznie sterowana z posiadanego body. Zakładam, że większość fotek będę robił jednak z lampą na korpusie.
    Jestem ciekaw Waszych opinii i sugestii.
    P.S. Czytałem, że Nissin Di866 MK II to duża lampa i może "dziwnie wyglądać" na tak małym body.

Pozdrawiam wszystkich.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Końskie<->Kielce

Domyślnie

kadar_jar

Nie wiem ale tych tematów jest sporo w necie i tu na forum ale jak nie pójdziesz i nie zobaczysz nie dotkniesz i nie założysz na body to ciężka sprawa z wyborem. Ja też rozważałem zakup niesystemowej lampy najpierw był Nissin potem Metz a jak się okazało kupiłem SB-700 i nie narzekam a wręcz jestem zadowolony. Wielkość jakość wykonania najbardziej mi pasowała (zresztą lampę chciałem kupić nową i dobrą - cena też grała rolę ale od czego są raty ). Lampa ma wszystko co powinna mieć jak dla mnie amatora sprawdzałem na 18-105 i 35 i zdjęcia wychodzą naprawdę o wiele lepiej niż z lamy wbudowanej i własnej roboty dyfuzorem. Różne są opinie od różnych osób ale jeżeli chodzi o D3100 to mala lustrzanka i trochę głupio wygląda z przerośniętą lampą.
    Nikon D7200, D3100, N 18-105 VR, N 35 1.8, SB-700, Fancier WF-531BT, 2xUV .....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez advisor Zobacz posta
    kadar_jar

Nie wiem ale tych tematów jest sporo w necie i tu na forum ale jak nie pójdziesz i nie zobaczysz nie dotkniesz i nie założysz na body to ciężka sprawa z wyborem. Ja też rozważałem zakup niesystemowej lampy najpierw był Nissin potem Metz a jak się okazało kupiłem SB-700 i nie narzekam a wręcz jestem zadowolony. Wielkość jakość wykonania najbardziej mi pasowała (zresztą lampę chciałem kupić nową i dobrą - cena też grała rolę ale od czego są raty ). Lampa ma wszystko co powinna mieć jak dla mnie amatora sprawdzałem na 18-105 i 35 i zdjęcia wychodzą naprawdę o wiele lepiej niż z lamy wbudowanej i własnej roboty dyfuzorem. Różne są opinie od różnych osób ale jeżeli chodzi o D3100 to mala lustrzanka i trochę głupio wygląda z przerośniętą lampą.
    Dzięki za zainteresowanie i uwagi. Zastanawiam się tylko na ile ta lampa jest "przerośnięta". Pobieżne porównanie SB-700 i Nissin-a Di866 Mk II pod względem wymiarów nie wygląda tak tragicznie, a moc jednak znacząco większa.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Końskie<->Kielce

Domyślnie

Jeżeli chodzi o moc to jest wystarczająca. A jak brakuje mi mocy to zdejmuję z sanek i wyzwalam błysk z lampy wbudowanej. Ale tak naprawdę to na chwilę obecną potrzeba trochę praktyki bo w małych pomieszczeniach i u cioci na imieninach starczy a jak w kościele to jeszcze nie sprawdzałem ale może kiedyś zrobię taki test.
    Nikon D7200, D3100, N 18-105 VR, N 35 1.8, SB-700, Fancier WF-531BT, 2xUV .....

Domyślnie

Mocy to i nie powinno braknąć w słabszych lampach. Kiedyś lampy miały LP po 20-30m i to wystarczało a filmy się używało ISO 100-400.

Co do samego Nissina - zoom palnika super szybki nie jest, dodatkowo czas ładowania lampy też jest dość długi, ale to najczęściej nie ma znaczenia, bo i tak bardzo rzadko błyska się pełną mocą.
    Na początek może przerażać dziwne i dość powolne w obsłudze menu.
    Jest niestety duża i ciężka, choć to nie SB-900/910...

Co do sterowania z body - jedyne czym możesz sterować, to tryb wyzwalania lampy (pierwsza, druga kurtyna, redukcja czerwonych oczu) oraz kompensacja błysku.
    Resztą zajmuje się TTL - i tu jest jedno małe "ale" w stosunku do lamp Nissina - niestety Nissin nie rozpracował dokładnie komunikacji lampy z body i ich podróbka iTTL nie działa do końca tak jak powinna. W normalnym użytkowaniu zazwyczaj to nie przeszkadza.

Z lamp możesz zobaczyć jeszcze:
    - Metza 52 AF-1 (ok 800zł). Jest słabszy, ale i tak moc ta jest wystarczająca do wymienionych przez ciebie zastosowań.
    - Yongnuo YN-565EX oraz YN-568EX - druga ma dodaną synchronizację z krótkimi czasami - 1/320 i krótsze (autoFP, czego i tak D3100 nie ma). Minimalnie słabsze od Nissina.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 08-09-2013 o 22:20
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Zrobiłem dzisiaj porównanie mocy, wymiarów i cen dla modeli: SB-700, SB-910, Nissin Di866 Mk II oraz Metz 52 AF-1.

Wyniki: (LP dla ISO 100 i ogniskowej 105 mm / wymiary / waga / cena)

SB-700: 38 (przy 85mm) / 71x126x104,5 / 360 / 1050
    SB-910: 51,5 / 78,5x145x113 / 420 / 1550
    Di866 MK II: 60 / 74x134x110 / 380 / 890
    Metz 52 AF-1: 52 / 73x134x90 / 346 / 800

Do D3100 odpada więc SB-910 choćby z uwagi na gabaryty.

Bazując na tym, co napisał GonzzoG (zwłaszcza o ewentualnych problemach z kompatybilnością Nissina z i-TTL) oraz na powyższych wynikach jestem raczej skłonny zakupić Metz-a bo w konfrontacji z "sabinką" zostaje trochę w kieszeni, a moc lampy jednak zauważalnie większa.
    Czy może ktoś z Was dotarł może do jakichś testów porównawczych SB-700 vs. 52 AF-1? Jak jest z kompatybilnością Metza-a i jakością wykonania?

Domyślnie

Miałem z tym body obydwie lampy, Metza oddałem bo pożyczyłem i zdecydowanie postawiłem na sb700 - teraz mam dwie.
    Przewaga jakości wykonania, zdecydowanie lepiej się je obsługuje. Z wyzwalaczem YN-622N nikon nigdy nie zawiódł.

Ale na tym forum znajdziesz zwolenników tańszych metzów, oraz organistów sprzętowych którzy i tak kupią nikona nawet jak będzie gorszy a droższy.
    Zdecydowanie polecam sb700.
    N35 1.8G / N50 1.8G, N18-105 / 2x SB700 / gadżety www.trojwizja.pl

Domyślnie

A może ktoś mi jeszcze wyjaśnić czy wszystkie te lampy będę mógł używać jako zdalne z moim D3100. W jaki sposób są wtedy sterowane? Czy błyskiem lampy wbudowanej czy w jakiś inny sposób?
    Z tego, co wyczytałem, to moje body nie ma w menu jakichś specjalnych ustawień do sterowania lampami zdalnymi.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kadar_jar Zobacz posta
    A może ktoś mi jeszcze wyjaśnić czy wszystkie te lampy będę mógł używać jako zdalne z moim D3100. W jaki sposób są wtedy sterowane? Czy błyskiem lampy wbudowanej czy w jakiś inny sposób?
    Z tego, co wyczytałem, to moje body nie ma w menu jakichś specjalnych ustawień do sterowania lampami zdalnymi.
    Z każdym aparatem możesz używać lamp jako zdalnych, ale w przypadku D3100 będziesz potrzebował kolejnej lampy, aby móc sterować zdalnymi. Tryb sterownika w body jest dopiero od serii D70-90/D7x00. Metz 52, Nissin Di866, Nikon SB-700 i SB-910 mają tryb sterownika CLS, więc będziesz mógł za ich pomocą wyzwalać inne lampy pracujące jako zdalne w CLS.

Możesz natomiast wyzwalać błyskiem wbudowanej, gdy wszystkie będą ustawione w manualu - ustawianie mocy bezpośrednio na lampach. Wszystkie wspomniane lampy wspierają wyzwalanie za pomocą fotoceli, przy czym Nissin posiada 2 tryby - oprócz wyzwalania na każdy błysk może być wyzwalany lampą ustawioną w TTL (pomija błysk pomiarowy).

A wracając do porównania mocy lamp - nie porównuj nigdy mocy maksymalnej (na max zoomie), bo ta w dużej mierze zależy od zastosowanego lustra i soczewki w lampie. Nissin, Metz i Yongnuo są wyraźnie mocniejsze od Nikonów przy zoomie 105mm, ale potrafią być słabsze już przy 50 (35 w DX)mm, bo w rzeczywistości mają słabszy palnik, a bardziej skupiają światło.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GonzoG dzięki za szybką i rzeczową odpowiedź.

Jestem już prawie przekonany do SB-700.
    Jednak skoro tylko Nissin ma możliwość pomijania błysków pomiarowych to przy współpracy z sabinką (czy ew. Metzem) w body trzeba coś przestawić aby się one nie pojawiały. Co należy zmienić?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów