Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Domyślnie

Ja mam i5 3550 bez K, 8GB ramu GSkill RipjawsX, dysk SSD intela 120GB i nie widzę potrzeby kupowania niczego szybszego. Robię na tym tylko zdjęcia, grafikę (max 10m^2) i strony www, do wszystkich tych rzeczy sprawdza się bardzo dobrze.

Czasem są zadania w Lr które zamulają, ale są to tak rzadkie i błache rzeczy że tego nie odczuwam. W PS nie spotkałem się nigdy z lagami. Klikam pędzlem i mam. Na Twoim miejscu kupiłbym mocnego i5 haswella i trochę większy dysk SSD. Choć z drugiej strony jeśli Cię stać, to czemu nie? Wkońcu to zakup na parę lat (zakładając że będziesz robił tylko zdjęcia, bez filmowania, to szybszego sprzętu niż to co napisałeś przez kilka lat nie będziesz potrzebował).
    ;]

Domyślnie

4 rdzenie z i7 na pewno nie zaszkodzą w LR , jeśli jest to kwestia 200-300zł między i5 vs i7 to bierz i7. Wyjdzie LR6 to zapewne się przyda... ja bym od razu zainwestował w jakieś mocne chłodzenie... znaczy , nie lubię szumu komputeru tylko ciszę .
    "Nikon"

Domyślnie

Josephebeloki bardzo cenna uwaga. Jeszcze pomyślę nad tym komputerem, napisałem do znajomego informatyka i on mi pomorze coś wymyślić. Jak już coś konkretnego będziemy mieli to podrzucę tutaj. On coś mówił o kupieniu 2 dysków SSD 64GB i ich zmostkowaniu. Podobno śmiga o wiele szybciej niż pojedynczy a wychodzi taniej.

Domyślnie

ja skończyłem poszukiwania na olaniu składaka - kupiłem Dell'a Vostro 470 - mam cisze jak z laptopem, trzy lata gwarancji NBD, konfig z 16 GB RAMU i dyskiem 256 SSD plus HDD, i to było coś koło 4 tys - po co kombinować ?
    http://allegro.pl/listing/listing.ph...ie+dzia%C5%82y

Domyślnie

On coś mówił o kupieniu 2 dysków SSD 64GB i ich zmostkowaniu. Podobno śmiga o wiele szybciej niż pojedynczy a wychodzi taniej.
    Mówił zapewne o RAID 0 z 2 dysków SSD. Z mojego skromnego doświadczenia, to miało pewien sens na poziomie Vertexów 2 i wcześniej, ale w tej chwili, mając dyski SSD takie jak Samsung 840 Pro, możemy sobie takie zabawy darować, bo różnice w prędkości będą, ale wcale nie bardzo widoczne. Różnica cenowa - niezbyt wielka.
    po co kombinować ?
    Po to, żeby mieć trochę taniej, trochę lepiej, bardziej dopasowane do swoich potrzeb, po to żeby móc podkręcić procesor i mieć "za darmo" trochę mocy Powodów do składania samemu komputera może być całkiem sporo. Niektórym wystarczą gotowe ( całkiem niezłe ) zestawy od DELLa i dla sporej części odbiorców jest to jednak lepszy wybór - gwarancja NBD to ogromna wygoda. Jak się chce wyjść ponad procesory dla przeciętnego kowalskiego i wejść w sprzęt dla "entuzjastów/profesjonalistów" to w przypadku gotowych rozwiązań zostają tylko workstation, a tutaj różnice cenowe są dla wielu powalające.
    d70s + N18-70 + N55-200

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kurtz, i co Twoim zdaniem robi taki domorosły OC-ter z uzyskanymi mocami?

Przekrzykuje się z koleżkami na wyniki w benchmarkach?

Zgadzam się, że buty lepiej szyć na miarę, ale na swoją miarę, a nie według popich oczu, które wszystkie buty widzą zbyt małymi jak na swoją stopę.

Tyle, że do takich wniosków trzeba zwyczajnie dorosnąć.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Złożenie kompa wydaj się tak banalne że każdy polak potrafi zrobić to lepiej niż np. dell czy hp. Dobór specyfikacji to dopiero błahostka - przecież każdy "wie" a poza tym ma znajomych "informatyków". Tymczasem jak widać po takich wątkach, "entuzjaści" którzy zrobią to naprawdę "lepiej" niż markowi producenci to jednostki. Dla większości taki wybór gotowej, przetestowanej, stabilnie pracującej jednostki z dobrą gwarancją jest tak naprawdę lepszym wyborem. Tylko najczęściej nigdy nie uświadomionym... dlatego potem powstają wątki, jak to MAC jest super bo stabilnie pracuje a PC non stop wymaga jakiś czynności informatyczno - serwisowych i się muli.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

Paweł

Domyślnie

Powiem krótko, kupując komputer do pracy, który ma na siebie zarabiać, kupiłbym najmocniejszy na jaki mnie stać, jeśli by się dało nawet z płytą dwuprocesorową i 2x Xeon do tego. I miałbym w pupci to czy jest wystarczająco szybki, wymieniłbym go na nowszy dopiero za parę lat jak by nowe programy zaczęły na nim mulić.

Komputer do pracy ma działać szybko, aby pracowało się wygodnie i bez denerwującego czekania na wszystko. Mnie było stać na stację z i5 Ivy to taką kupiłem, jakby było mnie stać, to kupiłbym EVGA WS + 2x Xeon i przez najbliższe 4-5 lat nie myślałbym o komputerze, poza dokupywaniem dodatkowych HDD na dane.

Jeśli komp zarabia, oszczędzanie na nim nie ma sensu, bo im szybszy kupisz, tym rzadziej bedziesz musiał w nim przekładać bebechy/wymieniać na nowy. O ile gry polepszają się w super tempie (NFS HP 2010r chodzi na FHD max detale, NFS MW 2012 średnio-niskie detale 1280pix) o tyle PS czy Lr nie będzie pożerał co dwa lata 100% mocy więcej. Stać Cię na i7? Kup go. Stać Cię na płytę WorkStation i choć jednego Xeona - kup go, za 2-3 miechy dokupisz drugi, i masz spokój na parę lat.
    ;]

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Profesjonaliści nie składają komputerów.

I tyle mam do powiedzenia w tym temacie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Profesjonaliści nie składają komputerów.

tak, tak, a aparatami nie robi się filmów bo to robią kamery...

grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów