Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 53

Domyślnie Komputer do zdjęć

Witam, chciałbym zmienić komputer. Mój stary ledwo zipie, a zdjęć przybywa.
    Nieprzekraczalny budżet to 3700zł, jednak po dłuższej kontemplacji i konsultacji z kilkoma moimi znajomymi, zastanawiam się czy nie jest to za mocny i za drogi zestaw. Czy nie będzie to za dużo? Doradzilibyście mi w tej sprawie i pomogli go lekko ograniczyć cenowo?

Płyta główna=> Asus Z87-A-> -> 589,00 zł
    Procesor=> Intel Core i7 4770K 3,50 GHz BOX-> -> 1 409,00 zł
    Pamięć DRAM=> G.SKILL RipjawsX DDR3 2x4GB 1600MHz CL7-> -> 319,00 zł
    Wentylator procesora=>Noctua NH-U12P SE2-> -> 289,00 zł
    Karta graficzna=> NVIDIA GeForce 8800 Ultra-> -> Mam ją po starym komputerze
    Zasilacz=> Be Quiet Straight Power BQT E5-650W-> mam go
    Obudowa=> SilentiumPC Regnum RG-L50 Pure Black - bez zasilacza-> 309,00 zł
    Dysk SSD=> OCZ Vertex 3 SSD 2,5" 90GB 550/500 MB/s 85k IOPs-> 410,00 zł
    Dysk HDD=> Hitachi TravelStar 7K1000 1 TB (7200, 32MB, Serial ATA/600)-> 300,00 zł
    RAZEM => 3 625,00 zł
    Obudowę chciałbym wymienić na jakąś tańszą + nie wiem czy 90GB na SSD to nie za mało.

Pozdrawiam Jacek

Domyślnie

Nie wiem, czy nie wystarczyłby Ci procesor i5 3750K (albo i bez K, chyba że planujesz podkręcanie) - to też kilkaset złotych różnicy. No i czy rzeczywiście potrzebny jest Ci zamiennik firmowego wiatraka - ja używam tego dostarczonego przez producenta (właśnie na i5 3750K) i w identycznej obudowie SilentiumPC Regnum praktycznie go nie słychać (obudowa ma dwa wielkie wiatraki cichobieżne i ażurową konstrukcję). DUŻO głośniejszy jest napęd DVD Fakt, obudowa stoi pod stołem, ale trudno zakładać, że takiego "grzmota" postawisz sobie na biurku obok myszki
    Co do SSD się nie wypowiem, bo nie mam ani nie używałem. Wypróbowałem za to wolumin rozłożony (z Windows 8 Pro, w siódemce też jest) na dwóch dyskach Seagate 500GB i stosuję go do wszelkich cache'y oraz na plik wymiany - działa całkiem fajnie, a jeśli wierzyć pomiarom ATTO Disk Benchmark, jest rzeczywiście prawie 2x szybciej niż pojedynczy dysk, aczkolwiek zapewne nie tak szybki, jak SSD.

Domyślnie

na dzień dobry zweryfikuj ceny nie sprawdzam wszystkiego, ale za haswell'a to przepłacasz komuś dobre 200pln..

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

jjanczur, jeżeli to ma być komputer stricte do zdjęć, to taki potwór jest Ci zupełnie niepotrzebny.

Sprecyzuj zatem, jakie faktycznie będzie miał zastosowanie ten sprzęt.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Obróbka zdjęć i od czasu do czasu może w coś pogram (mało wymagającą strzelankę). Chyba macie racje, aż tak mocnego potwora nie potrzebuje. Może zaoszczędzić trochę na kompie a wrzucić więcej w lepszy monitor. Doradzilibyście mi co mógłbym zamienić i na co? Przyznam się szczerze że ekspertem (ani nawet średnio zaawansowany) nie jestem. zastanawiam się nad : rezygnacja z wiatraka, dysku SSD(tu nie jestem pewny potrzebuję porady), kupienie tańszego procesora. Co sądzicie o płycie głównej ?

kkokosz jak działa to zmostkowanie 2 dysków, mógłbyś dokładniej wyjaśnić lub podesłać jakiś artykuł.

Domyślnie

i5 zamiast i7, chwilowo rezygnacja z coolera.
    DyskSSD zostaw.
    Płyta główna - średnia.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jjanczur Zobacz posta
    kkokosz jak działa to zmostkowanie 2 dysków, mógłbyś dokładniej wyjaśnić lub podesłać jakiś artykuł.
    Chodzi o magazyn - w Windows 7 i Windows 8 można utworzyć tzw. pulę magazynowania, łącząc ze sobą fizyczne urządzenia. Możesz o tym poczytać tutaj: http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...ona/19034.html. Generalnie chodzi o to, że system sam zbuduje np. macierz RAID 0 (szybka, ale awaria jednego dysku oznacza utratę wszystkich danych), nawet jeśli nie masz na płycie głównej odpowiedniego kontrolera RAID. Wprawdzie jest to rozwiązanie programowe, więc pewnie mniej wydajne niż sprzętowe, ale i tak jest wydajniejsze niż pojedynczy dysk. Ze względu na możliwość awarii (dwukrotnie większa niż na pojedynczym dysku), ja wykorzystuję tę macierz tylko jako zasobnik na cache i plik wymiany + miejsce na pliki pobierane z netu i generalnie pliki tymczasowe. To taki eksperyment, po prostu miałem dwa dyski leżące "odłogiem", a po zakupie obudowy SilentiumPC okazało się, że jest ona BARDZO przestronna i mogę te dyski podłączyć Póki co, nie narzekam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    DyskSSD zostaw
    Ten dysk za te pieniądze jest bez sensu, poza tym staroć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoOrange Zobacz posta
    Ten dysk za te pieniądze jest bez sensu, poza tym staroć.
    Zgoda. Chodziło mi ogólnie, żeby nie rezygnować z dysku SSD w tym zestawie.
    Oczywiście Vertex 3 to staroć i w tej cenie jest kiepską propozycją.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

procek przestrzelony, za to za mało ramu.
    wszystko juz zostalo napisane.
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów