Cześć!
Zaczynam przygodę z portretem, więc nie bijcie mocno. Wszelkie wskazówki będą dla mnie bardzo cenne.
Pozdrawiam i przedstawiam Samantę
Szukaj
Cześć!
Zaczynam przygodę z portretem, więc nie bijcie mocno. Wszelkie wskazówki będą dla mnie bardzo cenne.
Pozdrawiam i przedstawiam Samantę
NIKON D
Bardzo ładny portret. Światło super. Kolory przyjemne. Kadr też bez zarzutów. Jedyna rzecz, która można następnym razem, poprawić to podcinające gardło źdźbło trawy - chociaż wiem że niektórzy lubią taki bałaganoraz włosy na twarzy. Jeżeli wiało to czekać i czekać aż przestanie
Moim skromnym zdaniem jak na portretowe początki bardzo dobrze.
Niby okej, ale czegoś tu brakuje. Podejrzewam, że bardziej czerwone usta ożywiłyby ten portret. Wszystko jest tutaj stonowane na jednym poziome i brak takiego mocnego punktu (może żółta bluzka), no modelka się zlewa z otoczeniem -> troszkę przesadzam, ale szukam czegoś czego mi brakuje.
Kosmyk ten na środku przeszkadza. Kontrast bym lekko podciągnął , automatycznie trzeba by twarz rozjaśnić ale teraz i tak bym ją delikatnie rozjaśnił i już jak mówisz o portrecie to te worki pod oczami trzeba usunąć obowiązkowo... jakby fotka była w innym dziale nie zwracałbym na to uwagę.
Najgorsze co mi się rzuciło od razu w oczy z minusów => dłoń podtrzymująca wydaje się strasznie duża !!! . Wypadła niekorzystnie...
Ogólnie idziesz bardzo dobrą drogą !!!
"Nikon"
Dobre początki - ale to tylko jedno zdjęcie, więc nie wiadomo ile tu przypadku. Nic tylko kombinować dalej. Pozycje, miejsca, pozowanie, kąt widzenia, tło. Z czasem wszystko się układa jakoś i łatwiej zapanować nad detalami.Nie ze światłem, a naświetlenie dobre. Kadr... znośny; powiedzmy, że nie ma co tu się wytężać jeszcze na wszystko by było idealnie. Ot praca. Trochę już zrobione. Oglądaj światło tu i na domowych portretach. Jego rozkład na twarzy. Co się świeci, co nie. Szukaj złotego środka kręcąc modelką i sobą. Łatwo powiedzieć, ciężej w praktyce.
![]()
Mam jeszcze takie, ale pewnie sami się zgodzicie, że to co dałem pod ocenę najlepsze.
Jestem świadomy, że to co prezentuje poniżej jak i wyżej bardzo odstaje od prezentowanego tu poziomu, więc proszę wybaczcie. Wiem, że czeka mnie dłuuuga droga, ale nie ustane w próbach.
Dzięki wielkie za porady![]()
2.
3.
4.
5.
6.
Ostatnio edytowane przez kafka ; 04-09-2013 o 23:32 Powód: problem z poprawnym dodaniem zdjęć
NIKON D
6. jest super. Piękne rozmycie i ta plastyka.. gratulacje. idziesz w dobrym kierunku. Jakim słoikiem robione?
Dzieki. Szkiełko to- 85/1.8d
NIKON D
Ehhh... to pojechałeś Panie=> dawaj od razu całą serię , a nie nam smaka robisz
Bardzo bardzo dobrze![]()
"Nikon"
6 jest super. Pozostałe też bardzo fajne. Na 2 twarz jest troszeczkę ciemniejsza niż na pozostałych, oglądając cały zestaw widać tę różnice. A gumkę do włosów następnym razem zabierz żeby nie miętoliła jej nerwowo.![]()
Ładna dziewczyna, zabierz ją jeszcze raz i na spokojnie zrób 5 ujęć uwzględniając uwagi kolegów. Tak się najlepiej ćwiczy.
Nie wiem też dla czego piszesz - wybaczcie. Niektórzy wrzucają tu co popadnie i niczym się nie przejmują
Czekam na więcej.
3 też całkiem znośna jak na całosylwetkowe. Przy początkach warto dawać całe serie, a nie pojedyncze zdjęcia, ponieważ jeszcze gust nie jest tak wyrobiony i ciężko ocenić co jest lepsze, a co gorsze. Forumowicze pomogą.Na pozostałych bardziej mimika wadzi i rozkład światła w kadrze, a nie sama technika wykonania. Co najwyżej obróbki, ale to jeszcze dalej.
Skontaktuj się z nami