Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 44

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D700 przepala zdjęcia z 28mm 1.8G

Witam, jakiś czas temu zakupiłem ww obiektyw. Od razu podpiąłem go i zacząłem robić zdjęcia, zauważyłem, że aparat za każdym razem niezależnie od tego jakie jest światło, ale fotografuję raczej w zastanym, w ogóle nie ostrym świetlne na dworze. Wszystkie są przepalone w najjaśniejszych punktach i muszę każdą fotkę z osobna sprawdzać i dostosowywać -EV, czasami dochodzi nawet do -1,3... Zdjęcia robione są na iso 200 oraz na środkowym trybie naświetlania. Załączam zdjęcia:

ev 0

ev - 1

ev 0

ev -1.7

ev 0

ev - 0.6

zobaczcie sami, chciałbym żeby aparat naświetlał mi prawidłowo zdjęcia przy f2.2 lub f1.8 w normalnym świetle i nie korygować każdej klatki +/- bo mi przepali fotkę. Co to może być? Dodam, że z innymi obiektywami takimi jak T28-75 czy S17-35 naświetla prawidłowo. 85mm i 50mm raczej też, tam zachodzi drobna korekta z regóły -0,3ev.

Domyślnie

Ja nie widzę tutaj żadnych nieprawidłowości, tak po prostu działa pomiar światła. Automat nie zawsze da radę gdy są duże kontrasty, odblaski.

Na 1,2 zdjęciu masz dość mocne czernie, a deska jest oświetlona przez szybę, więc prześwietlił.
    Na 3 zdjęciu odblaski na karoserii
    Na 4 zdjęciu odblaski na czole
    Na 5,6 zdjęciu ciemy pierwszy plan

Zrób identyczne kadry pozostałymi obiektywami i powinno być podobnie
    FUJI+NIKON

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jkowal Zobacz posta
    (...)
    Na 3 zdjęciu odblaski na karoserii(...)
    I chociażby to powinno sugerować zupełnie inny pomiar.

Jeśli nie leciałeś na punktowym pomiarze (a na pierwszym zdjęciu przynajmniej exif wskazuje matrycowy), jeśli nie masz na stałe ustawionej korekty pomiaru i jeśli nie zablokowałeś ev mierząc gdzieś z ciemniejszego miejsca - coś jest nie tak. Albo pucha albo szkło. Jeśli z innymi szkłami jest OK, to wal z reklamacja.

PS. Spróbuj jeszcze na centralnym ważonym zrobić.

Domyślnie

sam nie wiem, jutro popróbuję to szkło na d700 kolegi i zobaczymy gdzie tkwi problem... a może to tylko ja się czepiam i wszystko jest ok, choć martwi mnie to, że zauważyłem to dopiero w momencie kiedy podpiąłem to szkło po raz pierwszy. macie jakieś inne pomysły?
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 05-07-2013 o 14:45 Powód: orto. ("poprubuje")

Domyślnie

Ja tam nie dostrzegam żadnych nieprawidłowości - normalne działanie pomiaru matrycowego w D700. Pierwsze zdjęcie to doskonały przykład, aparat nie ma pojęcia, że większość szczegółów w kadrze ma tonąć w cieniach i chce zarejestrować jak najwięcej szczegółów. Musisz po prostu poznać zasadę działania pomiaru matrycowego.

Domyślnie

Ja się spotkałem z taką dziwną specyfiką połączenia aparat-obiektyw: moja 35/1.8 na D70s wymagała stałej korekty -2/3 EV, inaczej za jasne, z innymi obiektywami D70s działał "normalnie". Po zakupie D7000 problem znikł. Jestem w stanie uwierzyć, że ten obiektyw jest jakby bardziej podatny na prześwietlanie i trzeba po każdej fotce sprawdzać histogram.
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Przy tak kontrastowych scenach i ekspozycji na cienie nie ma bata, żeby nie prześwietlił.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

ok, a przy tak niekontrastowej scenerii to też jest normalne? Denerwuje mnie to, że nie mam pewności przed każdym zrobionym zdjęciem czy będzie ono przepalone czy naświetlone prawidłowo. A problem zaczął się w momencie kiedy zacząłem używać właśnie tego obiektywu, i to niezależnie czy sceneria jest kontrastowa czy wydawać by się mogło, że światło jest w miarę równomiernie rozłożone. Spójrzcie na to zdjęcie, futro kociaka jest ewidentnie przepalone, no chyba, że to ja się czepiam:

lub tutaj, zdjęcie wykonane bez żadnej korekty, przy normalnym świetle, dopiero przy -0,7ev góra książki była prawidłowo naświetlona:

generalnie kadry są w miarę dobrze doświetlone, chodzi mi o to, że przy nieskorygowanym ev często w kadrze znajdą się punkty przepalone...
    Ostatnio edytowane przez mydlo93 ; 01-07-2013 o 11:02

Oszczędny w słowach Awatar puszosław
    Miasto
    okolice Wrocławia

Domyślnie

Trzeba było burego kociaka fotografować ;p

Tak na poważnie, to ja bardzo często używam korekty ekspozycji - i to nie dla tego ze moje body źle mierzy. Po prostu. Nie zawsze można się zdać na pomiar bezdusznej maszyny. Zwykle przy używaniu 50 1.8 lawiruję od -1 do +1 EV z ewentualną korektą przy wywoływaniu. Przy ostrym słońcu nie próbuję nawet zbliżyć się do 0 EV. Zawsze jest coś w dól.

Ale ja jestem tylko amatorem. Niech wypowiedzą się też inni.

Oszczędny w słowach Awatar Jarek.K
    Miasto
    Piotrków Tryb

Domyślnie

Daj sobie spokój z korektą ev ustaw sobie parametry manualnie i będziesz miał to co chcesz,a nie to co oferuje puszka.Nastepna sprawa jest taka że faktycznie przy takich samych parametrach jeden obiektyw będzie robił jaśniejsze zdjęcia a inny ciemniejsze porownalem 50mm N i S

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów