Close

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 93

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlat Zobacz posta
    Dlaczego uważasz że nie ?
    Moje przypuszczenie wynikało z tego, że zarówno Ty jak i drugi kolega wspomnieliście że macie wersję hsm a takie oznaczenie ma nawet wersja chyba z roku 2006. Zwyczajowo dla odróżnienia od wcześniejszych i słabszych optycznie wersji w stosunku do tej najnowszej zwykło się ją tytułować używając do tego skrótu OS. Do tego przynajmniej w przypadku wcześniejszych wersji utarło się, że by uzyskać ostry obraz trzeba je nieco przymknąć co doprowadziło mnie do wniosku, że piszecie o wcześniejszych wersjach. Pomyliłem się. Mam nadzieję, że ten oraz wcześniejszy post wystarczą za wyjaśnienie i przeprosiny w jednym. Pozdrawiam.

Domyślnie

No dobrze, w zasadzie żyleta obiektyw.

Miałem tylko do czynienia z Nikkorem VR I, jadę oblukać szkło do Krakowa, nawet wziąć w ręce i strzelić parę razy. Szukanie dobrego VR I, niezajechanego itp. to sztuka trudna, na którą nie mam czasu.

Chodziło mi też o opinie z użytkowania. Czy jakieś gumy się odklejają, czy delikatna itp.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

Sorry że się wtrące nie w temat Sigmy, ale nie rozważałeś Tamrona ? Ostry od 2.8, ale wiadomo szybkością mu daleko do Sigmy, pytam jakie ma to szkło mieć zastosowanie ?
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    (...) pytam jakie ma to szkło mieć zastosowanie ?
    Kotlet + swoje prywatne.
    Zakup tego szkła wymyśliła żona bo troszkę poczytała opinii, oglądała sample. Testowaliśmy Nikkory 70-200 Vr I, ale te, co pojawiają się na rynku wtórnym są w stanie niezadowalającym, często po dziwnych przejściach.
    Szkiełka raczej żona będzie używać (drugi fotograf), w chałupie są dwa psy i trzy koty więc szkiełko popracuje . Poza tym trochę się bawię w kosza i na każdym meczu żona mi robi z 500-1000 zdjęć
    Ja tylko na sesji będę z niego korzystał. Wolę 2-3 lekkie stałki.
    John Coltrane

Domyślnie

do zwierząt faktycznie Tamron może być za wolny, HSM Sigmy nadąży na pewno.
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moshica Zobacz posta
    Sorry że się wtrące nie w temat Sigmy, ale nie rozważałeś Tamrona ? Ostry od 2.8, ale wiadomo szybkością mu daleko do Sigmy, pytam jakie ma to szkło mieć zastosowanie ?
    Tej nowej wersji Tamrona VC daleko z szybkością do Sigmy? Wydawało mi się że obecna wersja jest już ok i nie wiele odstaje nawet od nikona vr.

Domyślnie

Nie wiem jak nowa, miałem na myśli wersję bez OS'a, a Tamron od 2.8 zawsze był ostry aż do 200mm...
    Jeśli wersja VC jest tak samo szybka (jak Sigma) i ostra jak poprzednik i to z 5 letnią gwarancją, to zastanawiałbym się poważnie nad Sigmą...
    Ostatnio edytowane przez moshica ; 29-08-2013 o 15:32
    Nikon i podróże ...

Domyślnie

Tylko, że Tamron kosztuje ponad 5000 zł, a Sigmę znalazłem już poniżej 4000.
    Do Tamrona mam lekki uraz, przerobiłem jeszcze na DXie dwa 17-50. Notabene drugi śmiga jak marzenie na D700, daje małe, 6 mpix wspaniałe pliczki. Ale wszystko w tych obiektywach lata, trzeszczy. Natomiast Sigmy, które miałem, mam, ew. korzystam czasem są o niebo lepiej zrobione.
    John Coltrane

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    Tylko, że Tamron kosztuje ponad 5000 zł, a Sigmę znalazłem już poniżej 4000.
    Do Tamrona mam lekki uraz, przerobiłem jeszcze na DXie dwa 17-50. Notabene drugi śmiga jak marzenie na D700, daje małe, 6 mpix wspaniałe pliczki. Ale wszystko w tych obiektywach lata, trzeszczy. Natomiast Sigmy, które miałem, mam, ew. korzystam czasem są o niebo lepiej zrobione.
    Nie lubię wyolbrzymiać, ale się poświęcę dla lepszego zobrazowania i napiszę że obiektywy takie jak T17-50 i nowy T70-200VC jeśli chodzi o jakość wykonania dzielą lata świetlne. Miałem już w łapkach nowego tamrona i jest świetnie wykonany. O optyce wiele nie powiem bo nie miałem okazji popstrykać, ale podobno to zacne szkło(dxomark twierdzą nawet że lepsze niż N70-200 II), a AF szybkością ustępuje jedynie N70-200 I i II. Cena niestety wyższa od Sigmy.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    ................ Poza tym trochę się bawię w kosza i na każdym meczu żona mi robi z 500-1000 zdjęć ....................
    Czy może kolega "oblukał" już tytułową Sigmę ? A może zakupił ? Jakby co to bardzo byłbym wdzięczny za opis wrażeń z f2,8

Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów