Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Domyślnie D7100 problem z bocznymi polami

witam wszystkich forumowiczów,przejdę do sedna ,posiadam nikonka d7100 + sigma 17-50 2.8 .W ostatnim czasie dostrzegłem, że w skrajnych polach AF zdjęcia są nieostre, autofokus nie trafia w punkt , nie wiem czy wina leży po stronie body czy obiektywu?

Domyślnie

A sprawdzałeś na innych szkłach ? No jedyne wyjście to podpiąć inne jasne szkiełko nawet pożyczyć. Mój trafia bardzo dobrze bocznymi więc ciężko coś wywróżyć.

Domyślnie

z tym samym szkłem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kszysiek2 Zobacz posta
    z tym samym szkłem?
    Sorry ale nie rozumiem pytania

Napisałem przecież żebyś podpiął pod korpus inne szkła i spróbował bocznych pkt. i wtedy dowiesz się czy korpus ma problem czy szkła.

Domyślnie

sorki miałem na myśli to czy jak u ciebie jak podepniesz sigme 17-50 masz ok?

Domyślnie

Tak z tą samą Sigmą jak i z innymi moimi szkłami.

Domyślnie

witam wszystkich forumowiczów,przejdę do sedna ,posiadam nikonka d7100 + sigma 17-50 2.8 .W ostatnim czasie dostrzegłem, że w skrajnych polach AF zdjęcia są nieostre, autofokus nie trafia w punkt , nie wiem czy wina leży po stronie body czy obiektywu?
    Jak problem jest na wszystkich szkłach to wina body. Jak nie na wszystkich szkłach - wina szkieł.\
    Mając jeden obiektyw nikt nic nie stwierdzi.
    No i jest jeszcze kwestia umiejętności używania bocznych pól - w AF jest w szkle kalibrowany tylko dla centralnego. Boki szkieł mają trochę inną charakterystykę i AF nie musi tak działać poprawnie. Szczególnie dotyczy to szerszych szkieł.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nieostry jest cały kadr, w centrum, czy w punktach ostrzenia?
    Jak celujesz centralnym, to w miejscach gdzie są boczne jest ostro?
    A jak jest na LV?
    Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Tak to już jest z obiektywami Sigmy, centrum kadru ostry, boki nieostre.

Opinia z testu OPTYCZNE.PL

Zalety:
    •wysoka jakość wykonania i solidność obudowy,
    •rewelacyjna ostrość obrazów w centrum kadru nawet na maksymalnym otworze względnym,
    •przyzwoita jakość obrazu na brzegu kadru,
    •aberracja chromatyczna dobrze kontrolowana dla dłuższych ogniskowych,
    •znikomy astygmatyzm,
    •cichy, szybki i celny auto fokus,
    •skuteczna stabilizacja obrazu,
    •trzy lata gwarancji z możliwością przedłużenia o dodatkowe dwa lata.

Wady:
    •zauważalna aberracja chromatyczna dla najkrótszej ogniskowej,
    •trochę za duże winietowanie,
    •wyraźna koma dla ogniskowej 17 mm,
    •zbyt uproszczony pierścień do manualnego ustawiania ostrości,
    •jakość obrazu na maksymalnym otworze, na brzegu kadru, dla krótszych ogniskowych mogłaby być wyższa.

Domyślnie

Nowe produkty Sigmy (kupione prosto z półki , bez przestrzelenia i wstępnej selekcji) , niestety , ostatnio CZĘSTO trzeba po zakupie wysyłać do serwisu na bezpłatne kalibrowanie pod puchę. Potem KONIECZNIE trzeba wykonać we własnym zakresie precyzyjną mikrokalibrację bezpośrednio w puszce ; po tych zabiegach nowe szkła sigmowskie przeważnie rysują i działają perfekcyjnie i jakoś dziwnym trafem nie widać na wykonywanych nimi fotach wad optycznych o których czasami się czyta w "niezależnych" testach ...... przynajmniej ja ich (tych strasznych wad optycznych) nie dostrzegam .......... a należę raczej do gości których nic bardziej nie wk***ia jak kiepska technicznie i optycznie fota ....
    Używam kilku różnych DX-owych Sigm i ŻADNEJ nie zamieniłbym na jej odpowiednik Nikkora , Tamrona czy Tokiny.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów