Te 4K jest całkiem realne z mojego punktu widzenia. Może nie pracuję na takich plikach, ale wydaje mi się, że mogę wyciągnąć wnioski z doświadczeń przy mniejszych plikach i pracy z różnymi komputerami.
Przede wszystkim, przejście z Core2Duo T6500 na cokolwiek nowego powyżej i3 o podobnym taktowaniu, będzie ogromnym skokiem w wygodzie pracy. Podobnie z RAM.
Powinieneś mieć co najmniej 8GB RAM ( najlepiej 16GB, bo 12 to można było mieć na 1366 ), to wiesz sam.
Jeżeli chodzi o procesor - opłacalność przy fotografii jest sensowna do mainstreamowych i5 - to ostatnie procesory, które w wersji bez K są dość tanie i mają niezłą wydajność. Mim zdaniem powinno być to dla Ciebie minimum, bo odczujesz wtedy sporą różnicę w pracy.
W kwestii GPU - nie wiem czy składanie panoram wykorzystuje GPU - jeżeli tak, to dedykowana GPU jest całkiem sensownym rozwiązaniem, które znacznie przyśpieszy pracę z panoramami.
Czy miałeś okazję pracować na lepszym sprzęcie niż Twój? Np właśnie na nowym i7, z dyskiem SSD, 16GB RAM etc? Kupując nowy komputer do pracy płacisz też za zwiększenie komfortu i poprawienie prędkości pracy, a nie za samą możliwość jej wykonywania.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami