Może pomyśl o jakimś poleasingowym?
Szukaj
Może pomyśl o jakimś poleasingowym?
Bardzo niegłupie rozwiązanie.
Widziałem kilka kompów w moim limicie pieniędzy, które zarabiały na siebie w różnego rodzaju firmach. Sprzęt typu dual quad-core, 8-16 BG RAM, 1TB HDD, tylko przeważnie karty graficzne słabe lub zintegrowane - choć z drugiej strony to nie problem, do następnej wypłaty bym się "przemęczył".
Już chyba wiem, czego szukać. Jeszcze przed zakupem wrzucę tu konfigurację, żeby się upewnić, czy jest dobrze.
Pozdrawiam
2x D5100 | Nikkor 50mm f/1.8G | Nikon SB-700 | X1 Tx + Rx | Stratus 10 | Nano Pole + Snap head | Lastolite, Metz
SP1000 | Helios 44M-4 58mm f/2 |
Za duzo sie karta graficzna nie martw, bo to do obrobkii zdjec najmniejszy problem, raczej celowal bym w procesor i RAM, szybki dysk by sie przydal...grafika na koncu.
Nikon http://greg77.com/
Major ja jadę na integrze w i5 Ivy i działa bdb przy obróbce zdjęć. Jak kupisz 8jajowca (2x4) + 16GB ramu to zamiast grafiki wsadź mu dysk SSD, wtedy poczujesz dopiero kopa.Ten dysk 1TB to napewno stary wolny HDD.
;]
Karta graficzna raczej nie ma znaczenia przy obróbce zdjęć; co więcej - im bardziej wypasiona do gier, tym gorzej może działać w grafice 2D. Największe znaczenie ma tutaj RAM.
Dzięki za kolejne wartościowe info koledzy.
Generalnie graczem nie jestem, jeżeli będę w stanie obrobić RAWa, posłuchać muzyki i obejrzeć film HD - to mi starczy.
2x D5100 | Nikkor 50mm f/1.8G | Nikon SB-700 | X1 Tx + Rx | Stratus 10 | Nano Pole + Snap head | Lastolite, Metz
SP1000 | Helios 44M-4 58mm f/2 |
Irytują mnie takie nieco bezmyślne uogólnienia. Najnowsze wydania Photoshop-a oraz programy do HDR maksymalnie wykorzystują procesor na karcie graficznej (GPU), dzięki czemu czas obróbki skraca się często o połowę, na Youtube są filmiki pokazujące jak np. PS przyspiesza. Programy do obróbki i konwersji filmów - to samo.
Nie bardzo wiem w którym wątku zadać to pytanie. Skierowane raczej do osób, które mają komputer zakupiony w 2012/2013 roku oraz używają plików z Nikona D 800. "Śmigam" na laptopie Samsunga Intel Core 2 Duo CPU T6500 @ 2,10 GHz, Ram 4 GB. W takim zestawieniu PS 5 radzi sobie całkiem znośnie, z oporem i nie zawsze chce łączyć panoramy z 3 zdjęć. Czasami komputer krzyczy, że za mało RAM na daną operację. W przypadku nowego LR nawet nie marzę o wrzuceniu więcej niż 1 zdjęcia, i nie ma szans by po obróbce NEF.a pan Lightroom chciał zapisać zdjęcie w jpg nie wołając o RAM. Skoro sam komputer woła o pamięć - wiem, że muszę mieć dużo RAM i celuję tutaj w 12 GB lub 16 GB. Nie jestem zainteresowany budowaniem na siłę potwora do najnowszych gier, które wyjdą za rok. Chciałbym mieć SWOBODNĄ możliwość obrabiania zdjęć w najnowszym LR, łączenia nawet 7 fotografii w PS we współpracy z monitorem o bardzo wysokiej rozdzielczości.
Czy mogą się tutaj wypowiedzieć osoby, które pracują na plikach po 72 MB i mają komputer, który SWOBODNIE w czasie rzeczywistym pozwala na taka pracę ?? Jakich parametrów potrzebuję ?? To oczywiste, że wrzucenie najnowszego i7, 16 GB RAM, najszybszego SSD i (chyba) wypasionej karty grafiki za 1000 zł załatwia sprawę ale ... nie chcę przesadzić bo i kasy szkoda. Może się mylę ale nie sądzę by odsłona LR 9 czy PS 9 kiedyś w przyszłości zmusiła mnie do porzucenia aktualnych najnowszych wersji PS czy LR. Nadwyżkę kasy wolę przeznaczyć na porządny monitor czyli co najmniej 1500 zł.
Dziękuję za zrozumienie, szczere odpowiedzi oraz ewentualne linki do gotowych komputerów (mimo iż sądzę, że lepiej złożyć coś pod siebie).
Mam pod domem "dobrego sąsiada" od lat prowadzącego firmę składającą komputery, sprzedająca gotowce ale jakoś mu nie ufam gdy do moich założeń skonfigurował mi bydlę za 4000 zł ... Zaznaczam, że nie chodzi mi o sprzęt "przyszłościowy" ale taki, który aktualnie bez zadyszki obsługuje bez zająknięcia LR i PS.
PS. Nie wykluczam, że wystarczyłby porządny laptop z możliwością podpinania monitora ... ale to chyba dużo wyższe koszta ? Jakieś sprawdzone propozycje ? Dziękuję !
Ostatnio edytowane przez Panerai ; 16-09-2013 o 11:59
Panerai vel Eliot Capone
Skontaktuj się z nami