Close

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 87

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chesterfield

Domyślnie Komputer do RAWów

Witam.

Zastanawiam się nad "nieco" lepszym komputerem - obecny ledwo potrafi udźwignąć Photoscape, obsługa ViewNX jest niemal niemożliwa.

Nie jest dla mnie ważne, czy sprzęt jest nowy czy używany. Ważne jest to, że od kilku lat nie interesowałem się komputerami, więc jestem lekko zacofany (do netu starcza, więc jest ok ). Mój budżet to około 450 GBP. Czy ktoś mógłby mi polecić jakieś brytyjskie sklepy online, ew. podrzucić jakieś przykładowe konfigi? Głównie używałbym PS i LR, choć coś innego na pewno wpadłoby po drodze. Przeglądałem kilka różnych set-up'ów, ale po prostu nic mi to nie mówi - moje zainteresowanie komputerami skończyło się, kiedy na rynek wchodziły pierwsze dual-core i PCI-E :P.

Wiem, że temat jest powielany dość często, ale wolę spytać osób, które mają styczność na co dzień z tym, co planuję kupić, niż władować się na minę i później żałować straconej kasy. Te 450 GBP to max koszt samego pudła - monitor i resztę dokupię osobno.

Pozdrawiam
    Tomek
    2x D5100 | Nikkor 50mm f/1.8G | Nikon SB-700 | X1 Tx + Rx | Stratus 10 | Nano Pole + Snap head | Lastolite, Metz
    SP1000 | Helios 44M-4 58mm f/2 |

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chesterfield

Domyślnie

Wiem, że to temat powtarzany niemal do znudzenia, ale zawsze dobrze zapytać . Niemniej poczytałem troszkę i mam już ogólny zarys maszyny, jaką chciałbym kupić. Wątek z Twojego linku również okazał się pomocny.

Dzięki!
    2x D5100 | Nikkor 50mm f/1.8G | Nikon SB-700 | X1 Tx + Rx | Stratus 10 | Nano Pole + Snap head | Lastolite, Metz

Domyślnie

Może wystarczy dołożyć pamięci? Ja mam komputer siedmioletni i ViewNX śmiga

Domyślnie

Zerknij tutaj, zestawy uaktualniane co miesiac, ceny aktualne i zestawy w roznych kwotach...kazdy komp na rylku pociagnie Tobie teraz View NXa.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chesterfield

Domyślnie

Coitus Interraptus

Obawiam się, że sama pamięć problemu nie rozwiąże. Mój obecny komp jest już tak przechodzony, że nie raz mam problem z otwarciem kilku kart w Firefox. Do tego wolny dysk, zintegrowana karta graficzna, podłączony niemal na stałe dysk zewnętrzny itp.

Raz poszedłem do komisu, spytać o kartę graficzną. Miał gość jakiegoś tam Radeona za 45 funa. Patrzę na używane kompy, które miał na sprzedaż - PIV 2.8, 1GB DDR, HDD 250GB i jakaś tam kata graficczna - cena, uwaga - 35 GBP ... Myślałem o tym, ale się po prostu nie opłaca. No i jak wyłożę teraz nieco gotówki (miesięczny limit na zabawki to 450 funtów), to komp spokojnie starczy mi na kolejnych kilka lat.

Greg
    Dzięki wielkie, właśnie o coś takiego mi chodziło.

Ogólnie dzięki wszystkim za posty,
    Pozdrawiam

Domyślnie

To co Ty masz, jeśli mój Pentium Dual 1,8 giga z 2 mega RAM z prostą kartą, daje radę, a Twój nie?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chesterfield

Domyślnie

A ja mam, Panie, jakąś starą NetVistę...

Domyślnie

Ja swojego kompa kupowałem od nich. Skonfigurowałem go sam (z pomocą), na raty też dają
    Pursue happiness with diligence

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Chesterfield

Domyślnie

Dzięki za info.

Sprawdzałem, ale muszę się nieco wyedukować - póki co przekraczam budżet co najmniej czterokrotnie, a na raty chyba jednak nie ma sensu brać komputera...

Strona 1 z 9 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów