Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie [MTB] pierwsze kroki :)

Pierwsze podejście do zdjęć rowerowych. W roli głównej kolega Andrzej.
    Nie jest to takie proste jak mi się wydawało
    Pierwsza rzecz to AF nie nadąża nawet za wolno jadącym rowerzystą. W końcu ustawiałem ostrość w punkt i cykałem fotę jak rower wjechał w punkt ostrości.
    Drugi problem to głębia ostrości, przy pełnej dziurze była za płytka, trzeba było przymykać, a to kosztowało niedoświetlone tło. No to ISO w górę i tu ziarno :/
    Trzeci problem to czas otwarcia migawki. 1/250 z lampą za długo. 1/750 też trochę za długo i znowu problem z niedoświetlonym tłem I znowu ISO i szumy.
    Chyba tego dnia w lesie było zdecydowanie za ciemno na naukę...
    Pierwsza fotka w świetle zastanym. Pozostałe z lampą na statywie + fabryczny dyfuzor. Lampa w TTL wyzwalana z wbudowanej w body.
    Poproszę o garść porad jak lepiej do tego tematu podejść. Zazwyczaj fotki robię na priorytecie przysłony ale tutaj to nie zadziałało. Priorytet czasu też nie ogarnia, ustawia mi f 1.4 i cokolwiek złapać na ostro było niemożliwe. Przełączyłem się w manual (przymknięty obiektyw + wysokie ISO) i na trochę krótszych czasach coś się udało złapać.
    Musze znaleźć jakiś kompromis pomiędzy ISO, czasem otwarcia migawki i przysłoną żeby ta zabawa miała ręce i nogi. Lampa odpalana w CLS chyba ma za dużego laga do zdjęć seryjnych. Spróbuję na prostym wyzwalaczu radiowym i lampa w manualu z cofniętym palnikiem co by mi tak podłogi nie dopalało.
    1.
    2.
    3.
    4.
    5.

Domyślnie

Fajny efekt na 2, cień po obu stronach roweru , chyba trochę lampa za ostro przypaliła. Mój głos na 3.
    D700, S24-105/4 ART.

"...the first thing that you want, will be the last thing you'll ever need"

Domyślnie

3 jakoś najbardziej mi odpowiada na reszcie zdjeć straciłeś kolor czarny stał sie szary. na 4 dynamika jako plus, chociaż może spróbował byś z lampa ardziej od przodu jeźdzca ?

Domyślnie

3 bardzo fajna, choć może ciut za mocno błyśnięta. Reszta uwag za przedmówcami.
    Widzę, że robiłeś portretowym szkłem 85 f/1.4 - może tu jest problem wolnego AF?
    Ciesz się, że to rower, a nie motocross
    Object error. Unable to run this script. Program terminated!

Domyślnie

Nie wiem o cho chodzi z tą szarą czernią (?). Histogram wygląda ok, od bandy do bandy.

Chwilowo nie mam innego obiektywu z dłuższą ogniskową. Z wbudowanym motorkiem mam 50tke ale to jest masakrycznie wolne.

Kilka kolejnych fotek:

6. to łatwe, dużo światła, nic się nie rusza. Eksponat - siorka w świetle zastanym.
    7. z lampą od frontu
    8. panoramowanie 85mm
    9. panoramowanie szerokim

Domyślnie

W body miałem ustawioną blokadę ostrości na normal... to pewno też miało ogromny wpływ na lagi autofokusa. Wyłączyłem to i widzę że AF błyskawicznie kręci.

Doradźcie proszę jak pracować z trybie ciągłego AF, nie mam z tym praktycznie żadnego doświadczenia. Śledzenie mam ustawione na 21 punktów sąsiadujących, tą blokadę wyłączyłem.

Domyślnie

7 naj dla mnie najlepiej wygląda
    fotografia blog http://www.fotka4you.pl/

Uprawnienia umieszczania postów