Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: (U)WA pod FF

Domyślnie

Dzisiaj jest ciąg dalszy moich poszukiwań - i coraz bardziej w głowie namieszane Trafiłem na recenzję Samyanga 14mm autorstwa Kena Rockwella( którego bardzo sobie cenię ) i cóż, niezbyt pochlebnie się wypowiada na jego temat. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że egzemplarz egzemplarzowi nie jest równy i mógł mu się trafić jakiś bublowaty - ale bądź co bądź mały absmak pozostaje.

Odezwał się też do mnie mój znajomy, który zasugerował, że warto pomyśleć o tokinie 12-24 f/4 - tak obiektyw jest pod DX, ale mówił mi, że zakres 18-24 jest w pełni użyteczny na d700. Może taką koncepcję obrać?

Pozdrawiam
    http://www.phoblograph.pl - strona od pasjonata dla pasjonatów Zapraszam!

Domyślnie

Z tym że 24mm na długim końcu to trochę krótko, ale jak Ci wystarczy to może wtedy Sigma 12-24?
    D600 S14 N28 N16-35 N50 T28-75 N70-210

Domyślnie

Obiektyw ma być do zdjęć krajobrazowych, także to 24 mm nie jest mi straszne Jeśli chodzi o sigmę, to jakbym miał takie fundusze to poważnie bym się nad nią zastanawiał

Pozdrawiam,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TommyBoy Zobacz posta
    ....Trafiłem na recenzję Samyanga 14mm autorstwa Kena Rockwella( którego bardzo sobie cenię ) i cóż, niezbyt pochlebnie się wypowiada na jego temat. ...
    Ken to nie wyrocznia . Jest wiele innych testów w necie i opinii w których te szkiełko jest chwalone.

Domyślnie

Zgadzam sie, dlatego tez wspomnialem o tym, ze może trafil mu się taki egzemplarz.

Domyślnie

Dzisiaj jest ciąg dalszy moich poszukiwań - i coraz bardziej w głowie namieszane Trafiłem na recenzję Samyanga 14mm autorstwa Kena Rockwella( którego bardzo sobie cenię)
    Rockwell to nie jest wyrocznia i nie wszytko co pisze należy traktować poważnie.

Odezwał się też do mnie mój znajomy, który zasugerował, że warto pomyśleć o tokinie 12-24 f/4 - tak obiektyw jest pod DX, ale mówił mi, że zakres 18-24 jest w pełni użyteczny na d700.
    Bez sensu kupować obiektyw i używać tylko połowy zakresu ogniskowych. W dodatku na brzegach na DX rewelacji nie ma jeżeli chodzi ostrość wiec na FX będzie pewnie jeszcze słabiej.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Po wielu przemysleniach, przeczytaniu calego neta , zakupilem Samyanga. Ma swoje niedociągnięcia ( ale jakie szklo jest ich pozbawiony? ) ale to co mnie przekonalo ostatecznie to jakosc obrazu. Dziękuję Wam wszystkim za porady!

Pozdrawiam

Domyślnie

Mam ten sam dylemat, jakie szkło UWA pod FX? jak spisuje się Samyang 14mm?
    Nikon D90, Tamron 17-50, Sigma 50-150, Nikkor 24-70, Sigma 50/1,4, SB 900, Samyang 14mm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kitkat Zobacz posta
    Mam ten sam dylemat, jakie szkło UWA pod FX? jak spisuje się Samyang 14mm?
    Samyang 14mm f2.8 IF ED MC Aspherical pełna informacja
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TOP67 Zobacz posta
    Jest jeszcze nowy Nikkor 18-35G, chociaż budżetowy to on na razie nie jest.
    Wprawdzie TOP67 pisał to dawno, ale od kilku tygodni rozważam zakup obiektywu szerszego niż 20mm i tak trafiłem na ten wątek, więc podzielę się tym co znalazłem (porównując 3 Nikkory).

18-35G wypada bd w testach w DXO.
    Nie jest tak dobrze jak 14-24, ale wygląda na to, że jest lepiej niż 16-35/F4 za mniejszą kasę. Wg DXO jest ostrzej, winieta i dystorsje wyglądają podobnie. Do tego oba przyjmują normalne filtry, z 77mm średnicą, co jest (dla mnie) dużym plusem

Oczywiście 18-35 nie jest tak szeroki jako pozostałe Nikkory. O ile mniej szeroko można zobaczyć na symulatorze nikona.

Tym niemniej jest sporo tańszy, co na pewno nie jest wadą.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów