Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
    Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie Problem z pendrive'm

Mam pendrive'a Kingston Data Traveller DT111 16 GB. Po formacie (aktualnie system plików NTFS) zachowuje się dziwnie: gdy kopiuję na niego większy plik to transfer przez 99% czasu idzie normalnym tempem (kilkanaście MB/s), a ostatni 1% zajmuje mu po kilkanaście sekund. Jest to niezależne od systemu, komputera i pliku. Próbowałem ponownego formatu z innym rozmiarem klastra - bez zmian. Zmiana na FAT nie ma sensu, bo potrzebuję przerzucać duże pliku (po 3-5 GB jeden).
    Da się z tym jakoś poradzić, czy jedyne wyjście to oddanie na gwarancję? Jak Kingston podchodzi do takich spraw w przypadku braku paragonu (dostałem w prezencie) i opakowania (wywaliłem parę tygodni temu)...

Domyślnie

Nie da. Tak się niektóre zachowują z powodu powolnego przełączania się między zapisem i odczytem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Spróbuj sformatować pena tym: http://panasonic.jp/support/global/cs/sd/download/ .

Potrafi czasem zdziałać cuda, łącznie z podwojeniem parametrów zapisu na niektórych egzemplarzach.
    Medice, cura te ipsum.

Wink

Podobnie przy dużych plikach zachowuje się wiele innych pendrive, np. mój Corsair 16 GB
    Cyfry i analogi

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vinci Zobacz posta
    Podobnie przy dużych plikach zachowuje się wiele innych pendrive, np. mój Corsair 16 GB
    Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Nie da. Tak się niektóre zachowują z powodu powolnego przełączania się między zapisem i odczytem.
    To chyba jednak nie to, coś z tym pendrive'm jest ewidentnie nie tak - wczoraj zgrywałem na niego dane z pewnego sprzetu (natywnie obsługującego NTFS) - zgranie 1200 plików o sumarycznej wielkości zajęło mu ponad 3 godziny (po godzinie było ~30% i przerwałem proces). Po podpięciu do innego pendrive'a 8 GB zgranie całości zajęło kilka minut.

Johanan - dzięki za link, potestuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ku6i Zobacz posta
    To chyba jednak nie to, coś z tym pendrive'm jest ewidentnie nie tak - wczoraj zgrywałem na niego dane z pewnego sprzetu (natywnie obsługującego NTFS) - zgranie 1200 plików o sumarycznej wielkości zajęło mu ponad 3 godziny (po godzinie było ~30% i przerwałem proces). Po podpięciu do innego pendrive'a 8 GB zgranie całości zajęło kilka minut.

Johanan - dzięki za link, potestuję.
    To nie chodzi o sprzęt do którego podpinasz, a o pendrive'a. DT111 to dość powolny pen, więc przy dużej ilości danych i NTFS będą opóźnienia, szczególnie przy USB 2.0 - identycznie mam z zewnętrznym dyskiem gdy podpinam na USB 2.0.
    Na partycję FAT zapis idzie OK, na NTFS kopiowanie pliku idzie ładnie (25-30 MB/s) gdzieś do 90%, potem zwicha nawet na kilkanaście sekund (i to przy plikach ok 300 MB, przy większych proporcjonalnie więcej).
    Na USB 3.0 nie ma tak strasznych przerw (pojawiają się dopiero przy plikach rzędu 5-6 GiB), ale też transfer jest znacznie większy. I nie jest to wina dysku, a NTFS, który z każdym plikiem zapisuje znacznie więcej informacji na dysk.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

To może dla kogoś brzmieć jak herezja, ale sposób formatowania penów, czy kart pamięci ma znaczenie, co widać przy niektórych powolniejszych modelach gołym okiem.

Niektóre Travelery pogoniłem dla zapisu z 7 do niemal 15 i to tylko za pomocą SD Formattera.
    Medice, cura te ipsum.

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    To nie chodzi o sprzęt do którego podpinasz, a o pendrive'a. DT111 to dość powolny pen, więc przy dużej ilości danych i NTFS będą opóźnienia, szczególnie przy USB 2.0 - identycznie mam z zewnętrznym dyskiem gdy podpinam na USB 2.0.
    Na partycję FAT zapis idzie OK, na NTFS kopiowanie pliku idzie ładnie (25-30 MB/s) gdzieś do 90%, potem zwicha nawet na kilkanaście sekund (i to przy plikach ok 300 MB, przy większych proporcjonalnie więcej).
    Na USB 3.0 nie ma tak strasznych przerw (pojawiają się dopiero przy plikach rzędu 5-6 GiB), ale też transfer jest znacznie większy. I nie jest to wina dysku, a NTFS, który z każdym plikiem zapisuje znacznie więcej informacji na dysk.
    To co piszesz ma sens, problem w tym, że różnica w tempie transferu (ponad 3 h a kilka minut) jednak wskazuje na to, że coś z tym moim gwizdkiem jest nie tak...

Oszczędny w słowach Awatar vit
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Spróbuj sformatować go z systemem exFat. Jest to następca fat, ale pozwala zapisywać "duże" pliki. Systemy Windows 7, 8 i OSX obsługują go bez problemu, a pod Xp trzeba doistalować poprawke (http://www.microsoft.com/pl-pl/downl....aspx?id=19364).
    D300s - S18-50 - N70-300VR - SB600

Gaduła Awatar ku6i
    Miasto
    Górny Śląsk/Kraków

Domyślnie

Nie da rady, urządzenie którego używam obsługuje tylko NTFS, FAT32 or FAT. Kupiłem nowego pendrive'a.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów