Piszę magisterkę i wzięła mnie ambicja żeby napisać to w LaTeXu, z którym do tej pory nie miałem styczności. Praca z małą ilością wzorów, ale będzie trochę ilustracji. Worda znam, co to style, automatyczne generowanie spisu treści itp. również, ale uparłem się na to dziadostwo. Czy tego cuda da się używać względnie bezboleśnie pod Windowsem? Zainstalowałem MiKTeXa oraz TeXMakera, sprawdziłem też LEda oraz TeXworks - za każdym razem wywala błędy przy najprostszych przykładach ściągniętych z internetu. Daleko szukając:
Kod:
\documentclass{article}
\usepackage[MeX]{polski}
\usepackage[cp1250]{inputenc}
\begin{document}
Małe jest piękne.
\end{document}
źródło: http://www.latex-kurs.x25.pl/paper/s...iku_zrodlowego

Na początku zaczął się drzeć z powodu problemu z przenoszeniem wyrazów, z tym sobie poradziłem (trzeba było pogrzebać w konfiguracji MiKTeXa), ale teraz mam kolejny:

! LaTeX Error: Command \quotesinglbase unavailable in encoding OT4.

See the LaTeX manual or LaTeX Companion for explanation.
Type H <return> for immediate help.
...

l.5 Mał
e jest piękne.
?
Z innymi przykładami jest podobnie. Serio LaTeX jest tylko dla ludzi w kraciastej koszuli i okularach, którzy spędzają pół nocy na grzebaniu w konfiguracji żeby wydrukować sobie kartkę A-4 z 3 akapitami tekstu? Szukam jakiego zestawu edytor + kompilator "dla ludzi", który da radę przy prostych tekstach. Maszyna wirtualna z linkusowym distro odpada - jestem zatwardziały Windowsiarz.