Co racja to racja!!!
Szukaj
Co racja to racja!!!
Jacek, pozdrawiam!
D700+To16-28/2.8+T28-75/2.8+N80-200/2.8DED+N50/1.8+SB800
To mój pierwszy post i mam nadzięję, że nie popełnię jakieś gafy.
Po pierwsze super forum i przydatne informacje ALF'a. Dobra robota.
Od jakiegoś już czasu planuję zakup polara i szerej połówki do Nikona D50 (18-55mm). Cały weekend spędziłam na czytaniu Waszych opinii na ten temat, za wszystkie dziękuję. Zdecydowałam się na system cokin.
Mam tylko jedno pytanie a właściwie proszę o potwierdzenie, czy szara połówka np. Hitech i polar kołowy Cokin P (oba filtry w systemie Cokin) to dobry wybór? Chyba nie spotkałam na forum opinii kogoś, kto używa takiego połączenia.
Wiecie ... filtry trochę kosztują, więc wolę przy zakupie być zdecydowana na 100%.
nie...połówka w systemie Cokina, np Hitech ND0.9, a polar weź największy na jaki Ciebie stać, ale z zakresu Marumi WPC...chyba, że nie zamierzasz kupować innych obiektywów![]()
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Jasne, że kiedyś tam bym chciała kupić inny obiektyw.
Kupując większy polar Marumi WPC rozumiem, że potrzeba jeszcze taki http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=379985910 pierścień redukcyjny?
Czy do mojego obiektywu 52 mm, Marumi WPC 62 slim jest ok? Jaka byłaby różnica gdybym wzięła np. 58 mm lub 67 mm?
Jeśli chodzi o szarą połówkę ... to polecasz na początek ND0.9? Bo spotkałam sie z opiniami, że wybierają jako pierwszy zakup 0.6. Ale ja wolę posłuchać fachowca oczywiście![]()
ND 0,9 jest nieco bardziej uniwersalny, ale to kwestia potrzeb konkretnego fotografia
weź co najmniej 67 jeśli nie 77mm...obiektywy standardowe z wyjątkiem najlepszych mają średnicę filtrową do 67mm, natomiast jasne Nikkory sięgają do 77mm.
tak...taki pierścień redukcyjny...
Pozdrawiam Serdecznie Jacek PawłowskiF70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE
Dzięki ALF za pomoc. Stwierdziłam, że znowu aż tak zapalonym fotografem nie jestem. Wybiorę polara Marumi WPC jak polecałeś ale o średnicy obiektywu (nie przewiduję chyba w najbliższym czasie kupna innego, a jeśli kiedyś by mnie ta miła niespodzianka spotkała to potem sie będę martwić) i do tego szarą połówkę Hiltech'a.
Jeszcze raz dzięki za wszystkie pomocne opinie.
Witam!
Jak to jest z używaniem połówek przy różnych ogniskowych? Zauważyłem, że przy szerszym kącie efekt jest słabszy, tzn różnica między fotką z filtrem i bez jest mniejsza. Poza tym o wiele trudniej wyczuć granicę jak ustawić filtr w holderze. Czy do szerokiego kąta lepiej jest używać filtrów o twardym przejściu? A moze mocniejszych?
Niedawno zakupiłem Hitech ND 0.9 soft. Może ja coś robię źle?
I jeszcze jedno pytanie:
Czy wymieszanie tego Hitecha z tym ma jakikolwiek sens?
Niestety przed moim wyjazdem drugi Hitech do Wrocławia nie dotrze.
Tak na marginesie: firma Cokin powinna wypłacać Alfowi jakiś procencikDzięki niemu pół forum zdecydowało się na Cokina
![]()
Klejony D80.
twarde przejscie stosuje sie w momencie gdy linia horyzontu na to pozwala, czyli jakies morskie widoczki...w gorach bedzie zle to wygladalo...
dziwne spostrzezenie, ze tu cytat "przy szerszym kącie efekt jest słabszy, tzn różnica między fotką z filtrem i bez jest mniejsza" - ja czegos takiego nie odczuwam. wszystkie filtry polowkowe jakie uzywam daja mi taki efekt jakiego oczekuje. moze to wina bardziej filtra?
wszystko zalezy od tego jaki efekt koncowy chce sie uzyskac. kombinacja dwoch filtrow ND o roznej gestosci wydluzy czas naswietlania i to bardzo...znaczy sie w pelnym sloncu przy f/11 uzyska sie czasy od 1/20s do nawet 1/5sczasami sam ND 0.9 w zupelnosci wystarcza
![]()
właśnie wróciłem z wakacji...używałem cokina praktycznie na 2 szkłach: 12-24 oraz 70-200 i różnicy nie zauważyłem...
najlepszą metodą na odpowiednie ustawienie jest obserwacja...w trakcie przesuwania filtra widać przyciemnienie - łatwo się to robi mając aparat na statywie, ale można też ręcznie, tylko wtedy robię to trochę inaczej - obniżam obiektyw i kontroluję moment uzyskania przyciemnienia, jeżeli coś nie gra, wprowadzam poprawkę na filtrze i następnie ponawiam próbę obniżając i podnosząc obiektyw...
można mieszać te filtry, ale czasami uzyskuje się przebarwienia (zafarby), bo o ile filtr ND jest neutralny, to cokin 121 jest szary, a więc kolorowy...
Skontaktuj się z nami