Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 44

Wątek: Saab 99

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

W 5 wolalbym jakbys cofnal odrobine fure, bo teraz przod przeciety... Miejscowka by byla lepsza gdyby nie te krzaczory... jakby byl sam industrial czyli betony, szklo, itp to +5 do ogladania.

Domyślnie

Mam już te zdjęcia porównawcze, ale nie mam gdzie ich powiesić. Pes, jak byś mi podał maila, to mogę Ci je przesłać, a Ty mógłbyś je gdzieś powiesić i zamieścić w tym wątku.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coitus Interraptus Zobacz posta
    Mam już te zdjęcia porównawcze, ale nie mam gdzie ich powiesić. Pes, jak byś mi podał maila, to mogę Ci je przesłać, a Ty mógłbyś je gdzieś powiesić i zamieścić w tym wątku.
    Wklej je tu http://imageshack.us/

Domyślnie

Dzięki, spróbuję, chociaż nie idzie mi to najlepiej

1. Ogniskowa 50 mm => 75 mm

2. Ogniskowa 20 mm => 30 mm

Domyślnie

Myślę, że teraz widać, jaki skrót daje użycie ogniskowej 50 mm na cropie.

Domyślnie

Widać, że na 50 mm auto nie jest zniekształcone, a na 20 mm jest, nic nowego nie odkryliśmy tym samym. Poza tym nadal twierdzę, że 50 mm, czyli 75 mm na DX-ie, to nie jest długa ogniskowa. Dziękuję za przykład.

P.S. Tak, gdybym chciał wyciągnąć "nos SAAB-a" użyłbym N 18-105 @ 18 mm, ale powtórzę, to szkło nie ma światła, które mnie satysfakcjonuje w moto-foto
    Ostatnio edytowane przez pes ; 12-08-2013 o 18:22
    |D700|D90|50 f/1.8|35 f/1.8|18-105 f/3.5-5.6|70-210 f/4-5.6|58 f/2|
    |OM-2 SP|OM-4|50 f/1.8|35 f/2.8|
    |flickr|Blogger|

Domyślnie

Szczerze mówiąc uważam, że szkoda mojej fatygi na niereformowalnych ale:

- widać różnicę, to na pewno, a że "na 50 mm auto nie jest zniekształcone, a na 20 mm jest", to jest tylko Twoja interpretacja, nie fakt;
    - chodziło nie o odkrywanie, bo to są fakty znane od stu kilkudziesięciu lat, ale o to, że nie miałeś jak zrobić porównania, więc ja to zrobiłem;
    - pisałem o ogniskowej 28-35 mm, użyłem 20 mm, bo taką miałem;
    - Twoje twierdzenie, że "50 mm, czyli 75 mm na DX-ie, to nie jest długa ogniskowa", jest - jak wyżej - Twoją interpretacją, nie faktem;
    - ponieważ fakty są takie, że ogniskowa równa przekątnej klatki nazywa się standardową, krótsza niż przekątna - krótką lub szerokokątną, dłuższa niż przekątna - długą ogniskową.

Z mojej strony tyle w tym temacie. Jeśli ktoś uważa inaczej, to jego problem

Domyślnie

Bardzo lubię te stare, kanciaste saaby. Widzę tylko, że ktoś go podrasował nieco

Dobra, do rzeczy:

1 - za dużo dołu dla mnie. Masz albo manię albo tego nie pilnujesz Zawsze jakaś - nazwijmy to - szara strefa wchodzi Ci w paradę ,
    2 - wszystko idzie w lewo: słońce bije z prawej w lewo, koła skręcone w lewo i jeszcze lewy kadr (lewy w sensie - po lewej stronie ). Nie mówię, że to źle, ale nie podoba mi się za bardzo. Może gdyby koła dały kontrę w drugą stronę... Nie wiem sam...,
    3 - moje ulubione z zestawu. Dobre ujęcie i perspektywa, po prostu chyba lubię takie klasyczne ujęcia i "półprofil",
    4 - podobnie do trójki,
    5 - też świetne ujęcie. Równe i dokładnie, widać dobrze sylwetkę samochodu Ale znów coś mi na dole przeszkadza.
    Pozdrawiam/Best regards
    Sławomir Borysowski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pes Zobacz posta
    Gootchio, to sztampa, sporo ładnych aut pokazuje się w takich miejscach. Moim zdaniem pasuje, ale co kto lubi
    (..)
    To że się pokazuje to MZ słaby powód - jest też jakaś moda na zabieranie gołych babek w rudery, ale tam to sobie tłumaczę, że się oboje (fotograf i modelka) boją gapiów... z samochodem? Bez sensu.
    Jeszcze żeby one - te ruiny - były bardziej rozmyte i nie odciągały uwagi.

Cytat Zamieszczone przez Shaolin Zobacz posta
    W 5 wolalbym jakbys cofnal odrobine fure (...)
    Wtedy zdjęcie stałoby się statyczne, tak autko jakby jedzie, mimo że stoi

Cytat Zamieszczone przez "Coitus Interraptus" Zobacz posta
    Myślę, że teraz widać, jaki skrót daje użycie ogniskowej 50 mm na cropie.
    Akurat tymi zdjęciami pokazałeś jakie przerysowania daje fotografowanie z małych odległości - w konsekwencji użycia "20-ki" na cropie. Chociaż masz rację z istnieniem skrótow na "50-tce" - i wydaje mi się, że kolega pes też o tym wie - to na tych akurat zdjęciach nie są one największym problemem.
    Obecnie: Fuji
    Dawniej: D800, D700, Fuji S5 Pro, Contax 139Q, Yashica FX-D, D200, D70, F90x, F80, F801s, Zenit TTL

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gootchio Zobacz posta
    Wtedy zdjęcie stałoby się statyczne, tak autko jakby jedzie, mimo że stoi
    Zapomniales dopisac 'wg mnie' bo to wg Ciebie by bylo statyczne zdjecie napisalem jak ja to widze, reszta mnie nie interesuje.

@Coitus Interraptus
    Naprawde Ci sie podoba strzal z 20mm? Passek wyglada jak but klauna...

pes mam nadzieje, ze ich nie sluchasz (sluchaj tylko mnie )

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów