Close

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 59

Domyślnie Jaki średni format

Choć w fotografii analogowej trochę czasu spędziłem przed wejściem cyfry, za co dziękuję mojemu Tacie, bo to doświadczenie dużo dało i daje, to jednak średni-format to dla mnie abstrakcja. Chyba się jednak skuszę na coś takiego. Tylko od czego zacząć? Jakaś Mamiya chodzi mi po głowie. Budżet ok 1000,00 zł na początek.
    Mamiya ma chyba jedną wadę (w sumie to zaleta też) - waga. Chciałbym średniformat, którym można by robić także bez statywu. Co polecacie?
    Nikon D300 + N 80-200/2.8 + N 50/1:8 + N 18-105/3.5-5.6 + N 35/1.8 + N SB-900 + N SB-400 + Nikon D50 + Telekonwerter Kenko DGX x1.4
    Nikon F4S + N 35-70/3.5-4.5 + SB-24

Domyślnie

Arax60+Arsat 2,8/80mm+pryzmat TTL+kominek prosto z ukrainy idealnie wpisuje się w budżet. Serio
    Mam (prawie) taki.
    Format 6x6.

Domyślnie

Zakup tylko na UKR?
    Nikon D300 + N 80-200/2.8 + N 50/1:8 + N 18-105/3.5-5.6 + N 35/1.8 + N SB-900 + N SB-400 + Nikon D50 + Telekonwerter Kenko DGX x1.4
    Nikon F4S + N 35-70/3.5-4.5 + SB-24

Domyślnie

Jak wyżej - ARAX

mozna w Polsce znaleźć sprowadzone używane.
    Völkchlor

Domyślnie

Mamiya ma chyba jedną wadę (w sumie to zaleta też) - waga. Chciałbym średniformat, którym można by robić także bez statywu.
    Pytanie, która Mamiya, i czy ta wada, to chodzi o to, że lekka czy że ciężka. Czy da się*robić bez statywu, to głównie kwestia jak silny w łapach jesteś. A poważnie (choć to było poważnie), Wymienna optyka tak/nie, TLR tak/nie, dalmierz tak/nie, format - kwadrat tak/nie. Odpowiedź na tych kilka pytań ułatwi dobór. Ustalanie progu cenowego tylko utrudnia wybór (zwłaszcza jeśli ma być*wymienna optyka), to znaczy ułatwia, bo nie ma wyboru.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Domyślnie

Btw. co do focenia z ręki - sredni format to większy negatyw, wiec i tolerancja na poruszenie większa, bo to co na cropie/ff bedzie widoczne, na srednim formacie już niekoniecznie. Pomocne jest też korzystanie z kominka, bo wtedy aparat trzyma się przycisnięty mocno do siebie w miarę zwartej pozycji, dodatkowo mozna na pasku na szyi go jeszcze uwiesic. Oczywiscie zależy jaki się ma aparat i jakie ma on wytłumienie lustra jesli to SLR, TLR w ogole lustra nie mają. Ale przykładowo dla mnie w C645 zdjecia na 1/15 nie były w ogole problemem, robiłem też chyba nawet na 1/3. Natomiast duza Mamiya czy jakiś rusek jak trzepnie lustrem to liście z drzew spadaja
    Ostatnio edytowane przez pastwisko ; 12-08-2013 o 10:33
    Völkchlor

Domyślnie

Najpierw może określ, jaki format Cię interesuje, bo rozpiętość masz od 4,5x6 do 6x9. Weź też pod uwagę proporcje boków: kwadrat czy prostokąt. Jeśli prostokąt, to w jakich proporcjach?
    Unikaj ruskich wynalazków, nawet tuningowanych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Coitus Interraptus Zobacz posta
    nawet tuningowanych.
    Akurat tuningowane ruskie wynalazki, czyli Araxy są wielce okej i nie kojarzę nagatywnych opini na ich temat. Wrzucanie do jednego wora wszystkiego co ruskie to nieporozumienie. Poza tym to są fabrycznie nowe aparaty z przerobionymi mechanizmami, a nie tuningowane stare pudła.
    Völkchlor

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

ja mam Arsenal Kiev 60 - co prawda zapach, opakowanie to nadal lata 80 ubiegłego wieku

ja mam takiego : http://www.dvdtechnik.com/?p=res&pn=...id=401&cur=usd

Domyślnie

A ja polece foldery (czyli aparaty skladane). Uzywam Zeissa Ikona 532/16. Dalmierz, szklo 80/2.8, kompaktowy, lekki i bardzo cichy (nie ma lustra co by klapalo). Brak swiatlomierza, ale zewnetrzny w zestawie jest swietny. Zreszta po czasie to i swiatlomierz nie jest potrzbny, bo sie wie co ustawic Zdjecie oczywiscie wychodza swietne (bo czemu mialyby byc inne?). Wady? Dla mnie zupelnie nieistotne, obiektywnie to: Brak wymiennej optyki. Wieksze odstepy miedzy klatkami i przez to wychodzi 11 zamiast 12 klatek na rolke 120. Dlugie czasy (rzedu 1/2s i dluzsze) ulegaja wydluzeniu. Ostrosc od okolo 1.2 m.

A wyglada to tak: http://collectiblend.com/Cameras/Zei...II-532-16.html

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów