Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie D80 - tylna kurtynka

Witam wsztstkich forumowiczów

jako,że jestem świeżym posiadaczem d80 mam pare pytań, na które chciałbym znaleźć odpowiedź.
    generalnie czekałem długo na moją zabawkę i bardzo się cieszę z jej nabytku ale znalazłem pare dziwnych rzeczy.
    najważniejsza która mnie denerwuje to wbudowana lampa błyskowa.
    problem: ustawiam lampe w trybie "rear", ustawiam czas naswietlania np 1 sek., celuje i strzelam w kierunku modela/ki.
    i tu pojawia się pytanie. Czy lampa nie powinna zostac odpalona tylko na koncu, na tylnia krtynkę? bo u mnie strzela dwa razy! na poczatku i na końcu! czy któś z fo(to)rumowiczów mógłby mi powiedzieć co jest nie tak lub co robie źle?
    pozdrawiam serdecznie
    i czekam na odpowiedź niecierpliwie......

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crisder Zobacz posta
    Witam wsztstkich forumowiczów

jako,że jestem świeżym posiadaczem d80 mam pare pytań, na które chciałbym znaleźć odpowiedź.
    generalnie czekałem długo na moją zabawkę i bardzo się cieszę z jej nabytku ale znalazłem pare dziwnych rzeczy.
    najważniejsza która mnie denerwuje to wbudowana lampa błyskowa.
    problem: ustawiam lampe w trybie "rear", ustawiam czas naswietlania np 1 sek., celuje i strzelam w kierunku modela/ki.
    i tu pojawia się pytanie. Czy lampa nie powinna zostac odpalona tylko na koncu, na tylnia krtynkę? bo u mnie strzela dwa razy! na poczatku i na końcu! czy któś z fo(to)rumowiczów mógłby mi powiedzieć co jest nie tak lub co robie źle?
    pozdrawiam serdecznie
    i czekam na odpowiedź niecierpliwie......
    Nie mam D80, więc nie wiem na pewno, ale to chyba są przedbłyski, które są wyzwalane przed otwarciem migawki. Właściwy błysk następuje tuż przed zamknięciem.
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

dokładnie, przedbłyski monitorujące iTTL'a
    nie są rejestrowane na zdjęciu
    jak się przypatrzysz dokładnie - ten pierwszy błysk jest równo z dźwiękiem otwierania się migawki, więc realnie przed ekspozycją
    dopiero ten drugi doświetla zdjęcie
    lampa błyskowa w D80 działa bardzo fajnie ( i nie tylko lampa, wszystko oprócz[autocenzura])
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

ustawiłem iso 3200 wyszedłem na dwór aby było jak najjaśniej i tez były dwa błyski. nie rozumiem tego za mocno. czy ktoś z Was sznowni koledzy mógłby to sprawdzic na swoich zabawkach? generalnie zależy mi na uzyskaniu efektu dynamiki ruchu- czyli tło rozmyte a model ostry , nie przezroczysty.

Domyślnie

No przeca dostałeś już odpowiedź...to są przedbłyski które nie mają wpływu na ekspozycję.

Domyślnie

crisder -> to nie jest tak, że jak jest jasno to nie potrzeba przedbłysków iTTL'a.
    Zapraszam Michał Klimont
    Tutaj nie radzę zaglądać: Click
    [/I]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BugsBunny Zobacz posta
    ( i nie tylko lampa, wszystko oprócz[autocenzura])
    Oprócz czego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m-zylinski Zobacz posta
    Oprócz czego?
    Może pomiaru matrycowego?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crisder Zobacz posta
    bo u mnie strzela dwa razy!
    Menu ustawień osobistych -> Wbudowana lampa -> Tryb ręczny

i stała się jasność (kontrolowana)
    "Nieostrość" to CECHA obrazu a nie wada!
    http://www.dg.art.pl

Uprawnienia umieszczania postów