Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 60

Wątek: warszawa w HDR

d50, 18-55 DX + coolpix 4100 na zapas
    www.mielczarek.com.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Dajesz świetne zdjęcia.

Nemeth, zamiast być najmądrzejszym we wsi, może byś konkretami rzucił?
    To może ja dam Tobie taki malutki wykład: otóż możesz mieć najlepsze kompozycyjne zdjęcie nadające się prosto do spuszczenia w klozecie bo na nim nie ma żadnego przekazu, a możesz też mieć zdjęcie z różnymi teoretycznymi niedociągnięciami, a jednocześnie bardzo emocjonalnym i potężnym w przekazie.
    Czy wyczytałeś takie zdanie w twoich mądrych książkach, czy też mam ci przesłać linki do tych książek abyś je zamówił i się doszkolił?
    Badz laskaw prywatne wycieczki zostawic sobie dla siebie.
    Za wyklad dziekuje. Jestem doglebnie wzruszony jego madroscia.
    Linkow przesylac nie musisz. Z ksiazek na temat fotografii przeczytalem tylko 'fizyke dla klasy 6' dzial: optyka. Reszta mi nie jest potrzebna. Nie dlatego ze jestem 'najmadrzejrzym we wsi' tylko dlatego ze zadna ksiazka nie nauczy mnie patrzec na swiat.
    Problem polega na tym ze nie bede 'rzucal konkretami'. Zdjecia mi sie nie podobaja ( moze z wyjatkiem stadionu - to jest niezle) i glownym problem jest tu OBROBKA. To albo sie widzi albo nie. Sa nie w moim guscie a o nich sie nie dyskutuje.
    Dyskusja skupia sie jednak jak widze na problemie ' kompozycji '.
    Polecasz czytanie 'madrych' ksiazkek a jednoczesnie okazujesz sie byc ignorantem mowiac "Dragana mam gdzieś, nie wiem co to za jeden, czy to rodzaj lodów czy też jakiś piłkarz, tak więc żadnego kryterium porównawczego nie mam które by mi rozwodniło mózg i zdolność oceny." Autor powolal sie na 'dragan style by stawiarz'. I jeden i drugi TWORZA rewelacyjne fotografie. I zawsze kompozycja jest kluczem do sukcesu. Nie mozna robic zdjec w dragan style stosujac niepotrzebne HDR i uzywajac w nadmiarze burn toole.
    I tyle.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nemeth Zobacz posta
    Nie mozna robic zdjec w dragan style stosujac niepotrzebne HDR i uzywajac w nadmiarze burn toole.
    Można robić WSZYSTKO co pozwala na wyrażenie własnej wizji danego przedmiotu czy sceny.
    Zdaje się że ty się strasznie przyczepiłeś tego odnośnika do owego "dragana" i na nim się bardziej skupiłeś niż na samych zdjęciach. A proponuję aby nie czytać czasami niefortunnych wprowadzeń do własnych zdjęć a raczej przeanalizować same zdjęcia.

Domyślnie

Można robić WSZYSTKO co pozwala na wyrażenie własnej wizji danego przedmiotu czy sceny.
    (...)

Nawet jeśli 'mądre' książki prawią, że należy robić inaczej ???

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Nawet jeśli 'mądre' książki prawią, że należy robić inaczej ???
    O ile się nie zorientowałeś, to mój ton do tej pory wykazywał rezerwę wobec "mądrych książek". Wydawało mi się że to Ty stawiałeś teorię kompozycji przed estetyką i emocją przy ocenie tych zdjęć, więc stąd się wziął mój odzew.

Domyślnie

O ile się nie zorientowałeś, to mój ton do tej pory wykazywał rezerwę wobec "mądrych książek". Wydawało mi się że to Ty stawiałeś teorię kompozycji przed estetyką i emocją przy ocenie tych zdjęć, więc stąd się wziął mój odzew.
    Wpierw byla estetyka.
    Duzo pozniej ktos madry nadal jej forme teorii i nazwal - zasadami kompozycji.

Robi sie OT.

Zbanowany
    Miasto
    Pogranicze

Domyślnie

Mnie się podobają, zwłaszcza pierwsze trzy. Za to, co na nich i kadry.
    A adwersarzom proponuję chwilę muzyki...

Pozdrawiam

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Wpierw byla estetyka.
    Duzo pozniej ktos madry nadal jej forme teorii i nazwal - zasadami kompozycji.
    Dlatego to właśnie już od pewnego czasu proszę o konkrety. Czy je dostanę?

Domyślnie

konkretnie - trójka jest rewelacyjna. Za wszystko. Nawet - a może zwłaszcza - za opadnięte gacie odsłaniające miejsce, gdzie bohater ma wiele i wielu.
    "Kiedy wszystkie sposoby zawiodą, należy przeczytać instrukcję obsługi" - Murphy

Domyślnie

Dlatego to właśnie już od pewnego czasu proszę o konkrety. Czy je dostanę?
    Naprawde tego nie widzisz ??

Mialem sie nie wdawac w szczegoly bo wydawalo mi sie to byc oczywistym...

1. Tak jak powiedzialem - kompozycja by sie bronila ale... wiezowiec leci w prawo, burzy lad i harmonie. Psuje zdjecie. Wystarczylo wyprostowac.
    2. Krzywo. Pewnie ciezko bylo wyprostowac choc zdjecie by na tym napewno zyskalo. Kadrowanie - rzecz gustu.
    3. Uciety Pan Szperacz. Na cos trzeba sie zdecydowac. Albo szerzej albo ciasniej. W pionowym kadrze Pan by sie miescil i inaczej by sie jego postawe odbieralo. A tak czegos mi brakuje...
    4. Na czym mam skupic wzrok ? Na reklamie? Na cieniu znaku drogowego ? Na postaci? A moze na Palacu Kultury? Leci wszystko.
    5. Ucieta lampa. Dac mniej dolu wiecej gory.
    6. i 7. Najlepsze w zestawieniu.
    8. nie wiem co o nim powiedziec...

Konkret odnoszacy sie do wszystkich. Obrobka. Nawet jesli cos bylo na 2 i 3 i 6 to zabil to niepotrzebny HDR i burn tool masakrujacy twarze. 6 - przepalenia i obwodka pograzaja te zdjecia.

Wyglada to nieestetycznie, sztucznie, plastikowo( w najgorszym wydaniu ). Na sile.

Czy naprawde koniecznym bylo walczyc z tonalnoscia zdjec ? Nie dalo sie zrobic reportazu BEZ HDR ?

Starczy konkretow ?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów