Close

Strona 30 z 41 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 402

Wątek: Nasze Góry....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Rysy od strony Słowackiej są łatwiejsze od Świnicy, szlak technicznie nie jest trudny, ale czasowo znacznie dłuższy.
    Na wejście i zejście na Rysy potrzeba około 10 godzin, tempo typowo turystyczne, od strony Słowackiej nie ma trudnych miejsc, kilka łańcuchów które w zasadzie nie są potrzebne przy dobrej pogodzie.
    Dla bezpieczeństwa warto wykupić ubezpieczenie, w Słowacji akcje ratunkowe są płatne.
    Kilka zdjęć z mojej wyprawy na Rysy od strony Słowackiej: KLIK
    I nie trzeba zbyt daleko się tłuc asfaltem
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elanek Zobacz posta
    I nie trzeba zbyt daleko się tłuc asfaltem
    Tylko godzinę asfaltem, ale nie ma koni i nie jest tak tłoczno jak u nas.
    Można wybrać czerwony szlak ze Szczyrbskiego Plesa, wcale nie będzie asfaltu.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Jak tam przygotowania Wasze przed letnim sezonem?
    Planujecie zakup jakiegoś sprzętu?
    Co w planach macie do zrobienia?
    Ja w końcu chciałbym wyjść na najwyższy szczyt w Polsce

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Oszczędny w słowach Awatar vegetables
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Plany ambitne, mam nadzieję, że mnie nie przerosną.
    Przez najbliższe dwa lata chcę zrobić Wielką Koronę Tatr w dodatku ciekawszymi drogami niż normalne na niektóre szczyty. Pomoże mi w tym na pewno kurs skałkowy na który wybieram się z początkiem wiosny. Do tego odrobinę szczęścia, kogoś równie nienormalnego na drugi koniec liny i myślę, że pójdzie gładko.
    Co do sprzętu, to w tym roku główny zakup mieści się w jedynym słowie - szpej. Co do przygotowań, to od marca z powrotem na panel nieco podszlifować formę.
    Bajcy, Rysy są fajne przemyśl sobie np. wschód słońca na szczycie lub na Buli jeśli masz obawy, unikniesz tłumów a to na pewno pomoże w głębszej percepcji krajobrazu w tym miejscu bo panorama przednia
    Ostatnio edytowane przez vegetables ; 30-01-2014 o 23:49

Domyślnie

Nie za wcześnie, na chodzenie z liną, rok po kursie skałkowym i panelu? Nie wiem oczywiście jakie masz przygotowanie, znajomość środowiska i doświadczenie w skale ( chodzenie i wspinanie to jednak trochę inny klimat, mimo wszystko ), ale jeżeli teraz robisz kurs skałkowy ( co tez o niczym nie świadczy, bo znam takich, którzy zrobili sporo dróg a skałkowego nigdy ;P ) to mi się wydaje, że trochę wczesnie. Pamiętaj, kurs skałkowy to nie Tatry. Zupełnie inna skała, inny klimat, inne wysokości, etc, etc.
    d70s + N18-70 + N55-200

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Kurs skalkowy robie tylko i wylacznie dla opanowania technik linowych. Rozeznanie w Tatrach mam duze, mysle ze obycie ze skala tez jest na dobrym poziomie. Co wiecej mam kilka przejsc pozaszlakowych bez sznurka i postanowilem w nowym roku jednak zaczac sie asekurowac. Mysle ze mnie tez zle zrozumiales. Dla mnie max granica w tym roku sa trudnosci dwojkowe i bede staral sie tego nie przekraczac.

Domyślnie

Nawet nie chodzi o złe zrozumienie, po prostu, za dużo sytuacji spotkałem, gdzie ludzie nie rozumieli na co się porywają. Ty napisałeś o kursie skałkowym i chodzeniu poza szlakiem w Tatrach - to spory przeskok i spora różnica.

Na samym kursie skałkowym, nie nauczysz się technik linowych - poznasz podstawę, teorię, ale wciąż będzie Ci brakowało doświadczenia i praktyki. Skałkowy to tylko ~6 dni. Zła asekuracja może być gorsza od jej braku. Tutaj moim zdaniem warto poćwiczyć pod okiem bardziej doświadczonych, wyszkolonych wspinaczy.
    d70s + N18-70 + N55-200

Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kurtz Zobacz posta
    Zła asekuracja może być gorsza od jej braku. Tutaj moim zdaniem warto poćwiczyć pod okiem bardziej doświadczonych, wyszkolonych wspinaczy.
    Tak też zamierzam zrobić

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Pytanie do tych którzy przeszli Orlą Perć i Czerwoną Ławkę w Słowacji.
    Orlą przeszedłem, jaki stopień trudności w porównaniu z Orlą występuje na Czerwonej Ławce?
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Zagadaj Grzegorza vel. Milka, on ostatnio robił Czerwoną ławkę chyba w 2012 ze swoją ekipą, z tego co pamiętam chyba jest 50m łańcucha w eksponowanej pionowej grzędzie (o ile nie pomyliłem z innym szlakiem ...
    Nikon i podróże ...

Strona 30 z 41 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów