Close

Strona 13 z 41 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 402

Wątek: Nasze Góry....

Domyślnie

Ja mam trochę odmienne zdanie na temat kijków. Po pierwsze, zmieniają one ( przynajmniej w moim przypadku ) sposób chodzenia - inne tempo, inaczej postawione nogi. Po drugie, dają złudne poczucie większego bezpieczeństwa - nieraz miałem sytuację, gdzie kijek teleskopowy się złożył, przynajmniej częściowo, czy kijek ześlizgnął z kamieni. Idąc z kijkami i używając ich do utrzymania równowagi, znacznie mniejszą wagę przykładamy do prawidłowego stawiania nóg, wyczucia powierzchni. Bardziej myślimy kijkami i o tym gdzie je postawić, żeby się na nich oprzeć niż o nogach. Jednocześnie nasza postawa (rozłożenie wagi, środek ciężkości) jest zupełnie inna - widziałem wielokrotnie sytuacje, w których poślizgnięcie się oznaczało klapnięcie 4 literami na trawę, a z kijkami najprawdopodobniej zjechanie głową w dół.
    Dodatkowo, w trudniejszym terenie, eksponowanym, czy też po prostu na węższej ścieżce, kijki będą zazwyczaj bardziej przeszkadzać niż pomagać.
    Oczywiście, są dobre strony, kijki powodują, ze ruszamy też "górą" i pracuje większa ilość mięśni, dla niektórych, szczególnie z lekkim plecakiem będą pozytywnie wpływać na tempo i je wyrównywać, zawsze jest się na czym oprzeć jak stajemy chwilę odpocząć ( zamiast siadać ) czy w wyjątkowo śliskim, błotnistym terenie mogą uratować od upadku, o ile wiemy jak ich użyć. Nie polecam kijków dla początkujących w górach - najpierw schodzić jedne buty, nauczyć się rozkładać ciężar ciała przy krokach, nauczyć się ratować się z poślizgnięć, etc, dobrym balansem ciała i szybką reakcją. Dopiero później spróbować kijki.
    Jeżeli chodzi o schodzenie - tutaj jest jedna bardzo ważna rzecz, dobrze użyte kijki mogą znacznie zmniejszyć obciążenie stawów, a przez to zmniejszyć zmęczenie. Szczególnie przy zbieganiu (czego oczywiście nie wolno robić), tam gdzie można ich użyć do wyhamowania sporej energii, czy nawet zapewnienia punktu podparcia przy dłuższych skokach. Ale z tym to trochę jak z łamaniem zasad w fotografii - dopiero jak znasz już wszystkie i wiesz co robisz, to możesz je łamać.
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 19-08-2013 o 11:23 Powód: pis.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Ja mam kijki z HiMountain za 99zł i dają pięknie radę.
    Jak je kupowałem to pomyślałem, że na początek wystarczą, a dopiero jak się mi spodoba łażenie z nimi i się rozlecą to zainwestuje w coś "lepszego"... no i kijki maja już dwa lata, widziały już kilkanaście szlaków w Tatrach głownie słowackich ale też w Gorcach i Beskidach, myślę że łącznie to kilkaset km spokojnie już zrobiłem z nimi i działają i nic się z nimi nie dzieje złego.
    Mają bardzo wygodne uchwyty z pianki i po złożeniu są wygodnie małe
    D750x2|N24-70/2.8|N35/1.8|N50/1.8|N85/1.8|N180/2.8D|SB900,SB910|Lowepro

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta
    Kijki świetna sprawa, dużo wygodniej, szybciej , prościej, przyjemniej się idzie. Pomagają przy schodzeniu jak i wchodzeniu. Pomagają czasem nawet kogoś wciągnać
    Tylko jest kilka warunków:
    1. Prawidłowe ich używanie => równomierne rozłożenie sił na oba stawy. I pasuje oglądnąć kurs na Youtube jak ich używać.
    2. Lekkie i mało zajmujące miejsca po złożeniu. Polecam Carbon, ale to granice 150zł ;/
    Kijki to sprawa indywidualna, ja osobiście ich nie używam, nie używam również specjalnych butów, liczy się chęć wejścia, odwaga, kondycja, a przede wszystkim zdrowy rozsądek, którego nie zapewnią ci kijki, ani najlepsze buty.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Przy odciążaniu kolan decydującą rolę ma technika schodzenia i praca mięśni nóg.
    Kijki oczywiście pomagają. Używam ich jako osoba mająca problemy z kolanami.

Pozdrawiam.

Domyślnie

nie używam również specjalnych butów
    Specjalnych, znaczy jakich?
    Nie mieszajmy butów z kijkami. Buty to podstawowa część ekwipunku w góry, kijki, to jedynie opcjonalne akcesoria.

liczy się chęć wejścia, odwaga, kondycja
    Odwaga i chęć wejścia na mój gust idą zbytnio w kierunku brawury.

a przede wszystkim zdrowy rozsądek, którego nie zapewnią ci kijki, ani najlepsze buty.
    Zdrowy rozsądek, umiejętność oceny własnych sił i możliwości, przygotowanie, oraz bardzo ważna rzecz, której wielu w górach nie rozumie: umiejętność podjęcia decyzji o wycofaniu się, kiedy cel jest prawie na wyciągnięcie ręki.
    Chęć wejścia, odwaga są dalej w kolejności. Bez wymienionych wyżej elementów wyjścia w góry, mogą tylko działać na naszą szkodę.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zgera Zobacz posta
    Kijki to sprawa indywidualna, ja osobiście ich nie używam, nie używam również specjalnych butów, liczy się chęć wejścia, odwaga, kondycja, a przede wszystkim zdrowy rozsądek, którego nie zapewnią ci kijki, ani najlepsze buty.
    To chyba Cię nigdy ulewa nie złapała w górach. Nie wyobrażam sobie iść w mokrych butach 6h np pod koniec września, gdzie temperatury dochodzą do 1-2C np na Kasprowym. Nie tylko możliwości przyczepne butów są ważne, czy twardość podeszwy chroniąca nas przed skałami, kamieniami, ale także ochrona zdrowia.

Ale to nie trzeba 1-2C... na wiosnę, gdzie wszystko topnieje, wystarczy pierwsze 500m szlaku i masz ciapkę pod nogami i spore strumienie.
    No ale co RAMBO to RAMBO

To ma być przyjemność, a nie zarzynanie siebie i własnego zdrowia Bo ja nawet na boso bym wszedł, ale jakim kosztem
    "Nikon"

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez josephebeloki Zobacz posta

...Bo ja nawet na boso bym wszedł, ale jakim kosztem
    Swoją drogą... Ciekawy sposób na wylansowanie się. Jeszcze temat media by podchwyciły, gdzieś po cichu dorzucić że się jest fotografem i nie ma lepszego sposobu na reklamę.

Domyślnie

To ma być przyjemność, a nie zarzynanie siebie i własnego zdrowia Bo ja nawet na boso bym wszedł, ale jakim kosztem
    Nie chodzi o przyjemność, chodzi o bezpieczeństwo. Większy komfort i przyjemność to rzeczy drugorzędne w perspektywie zwiększenia bezpieczeństwa ( na które komfort też ma oczywiście wpływ ).
    I nie chodzi tylko o to, że będzie mokro w nogi, że będą się obcierać, szybciej tracić ciepło. Chodzi też o to, że jak już się poślizgniesz na tym obłoconym czy mokrym kamieniu, to nie skończysz w środku Orlej Perci czy Kościelca ze skręconą kostką, czekając przemoknięty na to aż przyjdą po Ciebie goprowcy i Cię zniosą. Albo aż trafi Cię piorun.
    d70s + N18-70 + N55-200

Domyślnie

Ostatnio, gdy schodziłem z Zawratu, poczułem co to znaczy iść w przemokniętych butach i mam nadzieję, że był to mój pierwszy i ostatni raz. Co do schodzenia na boso, to raz jak schodziłem z Czarnego stawu pod Rysami, szła dziewczyna w samych skarpetach do góry;/ szczena mi opadła. A wracając do kijków, własnie zawsze się zastanawiałem czy takie kijki są na tyle bezpieczne, by pod naciskiem się nie złożyły.

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

A wracając do kijków, własnie zawsze się zastanawiałem czy takie kijki są na tyle bezpieczne, by pod naciskiem się nie złożyły.
    Zależy jakie zabezpieczenie. Zakręcane potrafią się w trakcie wędrówki odkręcić delikatnie i przy mocniejszym nacisku częściowo złożyć. Są różne systemy blokad, widziałem takie które były blokowane przez trzpień w środku i otwory - takie zapewne się nie złożą.
    Jak dobrze zakręcisz i będziesz pilnował co pewien czas żeby sprawdzić i ewentualnie dokręcić, to szansa, że się złożą, jest dość niska. Ale jest, a znając złośliwość rzeczy martwych, złożą się akurat w najgroźniejszym miejscu dla nas.
    d70s + N18-70 + N55-200

Strona 13 z 41 PierwszyPierwszy ... 3111213141523 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów