Ja mam trochę odmienne zdanie na temat kijków. Po pierwsze, zmieniają one ( przynajmniej w moim przypadku ) sposób chodzenia - inne tempo, inaczej postawione nogi. Po drugie, dają złudne poczucie większego bezpieczeństwa - nieraz miałem sytuację, gdzie kijek teleskopowy się złożył, przynajmniej częściowo, czy kijek ześlizgnął z kamieni. Idąc z kijkami i używając ich do utrzymania równowagi, znacznie mniejszą wagę przykładamy do prawidłowego stawiania nóg, wyczucia powierzchni. Bardziej myślimy kijkami i o tym gdzie je postawić, żeby się na nich oprzeć niż o nogach. Jednocześnie nasza postawa (rozłożenie wagi, środek ciężkości) jest zupełnie inna - widziałem wielokrotnie sytuacje, w których poślizgnięcie się oznaczało klapnięcie 4 literami na trawę, a z kijkami najprawdopodobniej zjechanie głową w dół.
Dodatkowo, w trudniejszym terenie, eksponowanym, czy też po prostu na węższej ścieżce, kijki będą zazwyczaj bardziej przeszkadzać niż pomagać.
Oczywiście, są dobre strony, kijki powodują, ze ruszamy też "górą" i pracuje większa ilość mięśni, dla niektórych, szczególnie z lekkim plecakiem będą pozytywnie wpływać na tempo i je wyrównywać, zawsze jest się na czym oprzeć jak stajemy chwilę odpocząć ( zamiast siadać ) czy w wyjątkowo śliskim, błotnistym terenie mogą uratować od upadku, o ile wiemy jak ich użyć. Nie polecam kijków dla początkujących w górach - najpierw schodzić jedne buty, nauczyć się rozkładać ciężar ciała przy krokach, nauczyć się ratować się z poślizgnięć, etc, dobrym balansem ciała i szybką reakcją. Dopiero później spróbować kijki.
Jeżeli chodzi o schodzenie - tutaj jest jedna bardzo ważna rzecz, dobrze użyte kijki mogą znacznie zmniejszyć obciążenie stawów, a przez to zmniejszyć zmęczenie. Szczególnie przy zbieganiu (czego oczywiście nie wolno robić), tam gdzie można ich użyć do wyhamowania sporej energii, czy nawet zapewnienia punktu podparcia przy dłuższych skokach. Ale z tym to trochę jak z łamaniem zasad w fotografii - dopiero jak znasz już wszystkie i wiesz co robisz, to możesz je łamać.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami