Close

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 61

Wątek: Aorta #08

Domyślnie

Dyskusji wojtka nt obrobki zdjec w WPP nie znam
    Jak rozumiem watek mocnej obrobki odnosi sie do zdjec Williama Roppa
    To ja o ten material zabiegalem i bardzo sie ciesze ze udalo sie

Oczywiscie mozna polemizowac czy czesc zdjec nie jest za mocno skomputeryzowana czy nie ( jest)
    Ale dla mnie wazniejsza jest tresc tych zdjec, a sa one swietne
    Nie powiem uznanemu na swiecie artyscie - sluchaj wg mnie pojechales z obrobka i na forum bedziesz zjedzony
    Road to Manila

Ahmed The Dead Terrorist Awatar WojtehP
    Miasto
    Mauretania

Domyślnie

dla mnie fotografia na konkurs powinna być czysta - to jest konkurs z nagrodami i zasadami - i to mi przeszkadzało w WPP - WPP to nie konkurs ART ale określony typ fotografii lub w jej obrębie - usunięcie z obrazu "reklamówki" dyskwalifikuje ... bo takie są zasady

fotografia na wystawy, do druku czy prezentacji w galerii to dowolność - może być wszystko co autor wymyśli - nie ma ram w które wkładamy artystę ... usunięcie "reklamówki" nadaje lepszego odbioru ... bo nie ma zasad

dodatkowo moje poglądy są moimi poglądami, a nie redakcji Aorty ... proszę tego nie mylić
    w tamtym wątku pisałem jako Wojciech Pokwicki, a nie jako Aorta
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 31-07-2013 o 11:14

Domyślnie

Twórca sam wkłada się w ramy w momencie gdy podejmuje decyzje jakiego typu będzie to co stworzy. Jeśli ktoś bierze się za fotografię prasową, to dotyczą go wszystkie ramy fotografii prasowej z automatu, niezależnie czy włoży to do szuflady czy wyśle na konkurs.

Jeśli materiał swoim wydźwiękiem jest odbierany jako reportaż, dokument czy inna forma fotografii próbującej opisać rzeczywistość, a odbiorca nie ma możliwości domyślić się, że jest to kreacja, to dlaczego dajesz tu takiemu fotografowi więcej możliwości niż fotografowi, który chce na konkurs? No chyba, że konkurs to jakaś forma postu, umartwiania się, sprawdzenia się w wytycznych? Tylko, że wtedy powinien być to konkurs postny, nie prasowy.

Cytat Zamieszczone przez WojtehP Zobacz posta
    dodatkowo moje poglądy są moimi poglądami, a nie redakcji Aorty ... proszę tego nie mylić
    w tamtym wątku pisałem jako Wojciech Pokwicki, a nie jako Aorta
    Dlatego polemizuję z tym co napisałeś, nie z Aortą. W dodatku moje słowa są absolutnie oderwane od zaprezentowanego materiału, a tym bardziej obróbka (co to jest obróbka? i kiedy się zaczyna? nie ma czegoś takiego jak obróbka, jest o bródka, kozia bródka, ale nie obróbka) w niczym mi nie wadzi.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rogass Zobacz posta
    Widze ze Szeptuchy i Homeland robi furore. Sa bardzo dobre, ale co z pozostalymi materialami? Byla opinia, ze Palestyna bardzo dobra i ze Korea moglaby byc obszerniejsza.
    Homeland i szeptuchy (szczególnie szeptuchy znam osobiście) są dla mnie świetne bo temat jest mi bliski. Do dalekiego wschodu mam dużo dystansu.
    Georgia i owce są bardzo dobre, ale już nie tak bliskie.
    a n a l o g o w i o r t o d o k s i . p l

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

ależ oczywiście że konkurs to forma postu, umartwiania się czy jakkolwiek by to nazwać ... to jakby porównać: czysty sport, a nie kolarstwo na sterydach - obróbka to sterydy ... a czysty trening to plan treningowy czy wyjazd w wysokie partie gór by zwiększyć pojemność płuc to dozwolona obróbka

a Aorta to takie NBA
    Ostatnio edytowane przez WojtehP ; 31-07-2013 o 12:00

Domyślnie

Jeśli materiał swoim wydźwiękiem jest odbierany jako reportaż, dokument czy inna forma fotografii próbującej opisać rzeczywistość, a odbiorca nie ma możliwości domyślić się, że jest to kreacja, to dlaczego dajesz tu takiemu fotografowi więcej możliwości niż fotografowi, który chce na konkurs? No chyba, że konkurs to jakaś forma postu, umartwiania się, sprawdzenia się w wytycznych? Tylko, że wtedy powinien być to konkurs postny, nie prasowy.
    Bo w konkursie obowiązują zasady. Głównie po to, by uczestnicy mieli równe szanse i by konkurs był rzetelny. I względem odbiorców i innych uczestników. Bo jury bierze na siebie kwestie sprawdzenia rzetelności uczestników, a dając nagrodę potwierdza, że tak było. Uchararteryzowany Hindus posadzony siedzący na kupie gruzu na przedmieściach Londynu może być wizerunkiem biednego człowieka, ale jako przedstawienie slumsów Bombaju jest kłamstwem. Choć obrazek może wyglądać realistycznie. Pomijam to, że inny uczstnik tego konkursu, który spędził rok w slumsach, a nie miał generatorów i ludzi od postprocesu może czuć się oszukany, bo jego zdjęcie (załóżmy, ż równie dobre) nie są tak malarskie i dopracowane. Co do manipulowania i uczciwości autora, to każdy (autor) musi to rozstrzygnąć we własnym sumieniu. Dla mnie nie jest istotne, gdzie zaczyna się obróbka, tylko czy relacja jest prawdziwa. Nie lubię być oszukiwany, zwłaszcza gdy ktoś próbuje grać na emocjach. Artysta w galerii wystawiając serię pt: grypa szaleje w Naprawie, nie spowoduje reakcji Sanepidu. Telewizja z tym samym newsem powinna. Tyle.
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Miasto
    Mauretania

Domyślnie

dodam tylko że W.Ropp wywiera ogromne wrażenie na mnie .. sam przekaz jest mocny ... ja odwrotnie niż Tomek i tematy które dla wielu są hitem u mnie mają mniejszą wartość niż z bliskiego wschodu czy afryki - ale dzięki temu że jesteśmy w redakcji zespołem potrafimy to godzić ...

chcemy by pokazywane materiały wywoływały emocje ... mam nadzieję że tak jest i w każdym następnym numerze dajemy wam takie zdjęcia i treść ..

Domyślnie

Dla mnie nie ma czegoś takiego jak sport na sterydach, albo sport, albo sterydy (legalne czy nie), dlatego też nie mam innej definicji dla fotografii prasowej na konkurs, a tej do szuflady. Ta fotografia ma próbować opisać rzeczywistość najlepiej jak autor potrafi i już. Jeśli potrafi z obróbką (efekt będzie bliższy prawdy), to niech i tak będzie, jeśli nie potrafi z obróbką, to i to mu wybaczę. Ważne, żeby zmierzył się z prawdą, którą próbuje opisać. Przy czym, chodzi o prawdę emocjonalną, nie wizualną.

WPP jest konkursem fotografii prasowej -- dla mnie jest to jednoznaczne, intuicyjne i naturalne, że to co jest na co dzień fotografią prasową powinno być w ryzach konkursu, i w drugą stronę, to czego konkurs wymaga, powinno być wymagane na co dzień. Jeśli wymagania są głupie, to nie powinno być ich po żadnej ze stron medalu.
    Jeśli zdjęcie ukazało się w druku, a potem na konkursie święte oburzenie, bo obróbka, to niech tego oburzenia starszy na bojkot tegoż druku, albo niech oburzenia nie będzie.

A co do ilustracji artykułu przez kreację -- jeśli kreacja ma być bliższa prawdy, choć nieprawdziwa, niż prawdziwe zdjęcie, to wybieram kreację. Wolę kłamstwo bliższe prawdy, niż prawdę która nie przedstawia prawdy.
    Hindus na przedmieściach Londynu będzie zatem lepszy niż przypadkowy, zbłąkany mieszkaniec Bombaju japońskiego pochodzenia w stroju krakowskim w slumsach Bombaju sfotografowany, mimo, że mieszka tam od lat i piątej klepki mu brak (co tłumaczy jego dziwaczny strój).

A co do generatorów -- szans wyrównać się nie da, nigdy i nigdzie, a próby wyrównywania szans ciągną tylko w dół. Ten argument mnie nie przekonuje zupełnie. Jeśli kto nie umie bez generatorów, nich je ciągnie za sobą, albo niech nie narzeka, że ich nie ma.
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

I zamówiona w twardej okładce. Nawet PDF nie przeglądam. Zrobię sobie niespodziankę.
    Dzięki wielkie wszystkim odpowiedzialnym!
    Fuji: X100, X-Pro1, X-T2

Domyślnie

Smialo Bedzie dobrze, mysle, ze nawet bardzo dobrze. Daj znac jakie wrazenie.

Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy ... 4567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów