Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Domyślnie Studio dziecięce

Witam
    Ze znajomą chcemy założyć małe studio fotografii dziecięcej. Mamy dość duże pomieszczenie - teraz nie znam dokładnie wymiarów ;/ Będzie pomalowane na biało. Tło chcemy mieć przy oknie, ale światło z niego będzie nie raz za małe. Co proponujecie? Lampy na statywach z parasolami czy softboxy?
    D600+N50 1,4+ N24-70 2,8+55-200+sb600+ helios

Domyślnie

pomalujcie na szaro, softbox da bardziej kierunkowe światło (lepiej zapanujecie nad nim).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rlat Zobacz posta
    pomalujcie na szaro, softbox da bardziej kierunkowe światło (lepiej zapanujecie nad nim).
    dlaczego nie na biało tylko na szaro ???

Domyślnie

mniej będzie "lewych" odbić światła niekontrolowanych..
    jak jest pomieszczenie na biało.. to często całe pomieszczenie działa jak wnętrze softboxa

też proponowałbym softboxy - może nawet z gridami jeżeli będzie trzeba jeszcze bardziej ukierunkować światło.

Domyślnie

Również przymierzam się do fotografii dziecięcej, bardzo interesuje mnie fotografia niemowlęca. Robiłam dwie takie sesje znajomym i w dzień, przy świetle zastanym obiektyw 35mm 1.8 dał radę bez dodatkowego oświetlenia (pomijam ogniskową, w przyszłości mam zamiar zakupić 50mm). Chcę się rozwijać w tym kierunku, mam lampe błyskową Metz 50 (jestem z niej bardzo zadowolona, ale nie wiem czy akurat tu mi się przyda), ale żadnego sprzętu studyjnego, chciałabym zaopatrzyć się w jakąś lampę studyjną, żeby nie być zależną od światła zastanego. Niestety w kwestii lamp studyjnych nie mam zbyt dużej wiedzy. Chodzi mi o coś konkretnie pod fotografię noworodkową/niemowlęcą. Nie chodzi mi o cały system lamp, bo na razie zajmuję się tym amatorsko i kasy na to niestety nie za wiele. Miałam okazję kilka razy robić zdjęcia w studiu, kiedy robiłam kurs. Używaliśmy różnego oświetlenia np. przy portrecie światło ciągłe, po chwili pozowania robiło się mega gorąco, kiedy robiliśmy zdjęcia modelce to na sankach w aparacie mocowaliśmy wyzwalacz i były pojedyncze błyski, zdjęcia wychodziły bardzo ładne, modelka wychodziła korzystnie. I tu moje pytanie do bardziej doświadczonych Kolegów i Koleżanek, czy do takich maleńkich dzieciaczków lepsze będzie światło ciągłe czy te wyzwalane błyskowe? Czy moglibyście wskazać jakąś konkretną lampę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez monika.malgo Zobacz posta
    Czy moglibyście wskazać jakąś konkretną lampę?
    Metz 50?

Serio, masz już lampę, mocy Ci więcej nie będzie potrzeba, ogarnij sobie jakiś nie za drogi wyzwalacz, statyw, parasol, uchwyt do lampy - w całości powinnaś się zmieścić w 250-300PLN.

Błyskać sugerowałbym raczej delikatnie - co prawda to że błysk szkodzi dzieciom to jakiś mit (jak ktoś uważa inaczej, to niech mi proszę wrzuci jakiś link do rzetelnego źródła co potwierdzi że to szkodliwe), ale nie znam chyba nikogo komu przyjemność sprawia jak mu się błyska po ślepiach. A małe dzieci niezadowolenie manifestują w dość przewidywalny sposób, który niestety oznacza zwykle również dłuższą przerwę w sesji

Domyślnie

Dziękuję bardzo za radę. Przyda się na pewno, bo już myślałam, że potrzebna będzie lampa typowo studyjna.
    D5000; N18-55VR; N55-200VR; N35/1,8; Metz 50

Domyślnie

Tak jak pisali poprzednicy - zdecydowanie softboksy, a tło lepiej szare, chociaż białe też może być.

Domyślnie

Po dość długiej przerwie wracam. Ostatecznie sama zakładam działalność fotografii dziecięcej Właśnie myślę co muszę kupić ( z dofinansowania, trochę doświadczenia nabrałam już [jak patrzę na te moje zdjęcia z wcześniejszego czasu -o zgrozo! ;D ]) . Właśnie piszę biznesplan i mam dużo pytań. Do tej pory działałam na tym co mam i było całkiem całkiem, nawet nie wiedziałam, że można mieć takie dobre zdjęcia z d80 Kwestia nauki
    Mając do dyspozycji ok 21 000zł planuję kupić
    - aparat lepszy (d80 zostanie jako zapasowy) myślę nad d800 (martwi mnie AF i wielkość rawów), na plus ma czas 1/8000s (zdjęcia w ładny dzień na f1.8 -marzenie, f1,8 przy błyskowym oświetleniu), ciut lepsze iso (od d600/610), podgląd 100% jednym guzikiem (dzisiaj się tego dowiedziałam i dla mnie super- często przybliżam zdjęcia żeby sprawdzić ostrość), super AF - to chyba główne powody które mnie skłaniają. Sprzęt ma być na lata, wiadomo- nauki nie ma końca a nie chciałabym za jakiś czas powiedzieć "mogłam wziąć d800, teraz więcej umiem i wiem, że mogłyby być zdjęcia lepsze).
    - obiektyw 24-70 2,8 nikorra (mam 35 1,8dx [wiem, winieta będzie], 50 1,8D ) marzy mi się jeszcze do maluszków makro ale funduszy brak ;/ nie wiem czy jakieś tanie rozwiązanie jest zadowalajace (pierścienie itp)
    i tu już myślę - kurczę prawie 2kg w ręku u takiej małej osoby jak ja
    oświetlenie- błyskowe + softboxy, pomieszczenie tyłem do słońca więc zastanego malutko. Jaka moc lamp powinna być, ile Ws? Myślę, że też przy d600 (może) lub d800 i ich iso lampy nie muszą być bardzo mocne? Wiem, że regulacja najlepiej do 1/32. Ehh nie miałam z takim czymś do czynienia i trochę cieżko w tym temacie u mnie
    - zawieszenie teł- coś do studia i coś mobilnego
    - tła rekwizyty- tu was nie będę wypytywać ani męczyć
    - ps 6? chciałabym wersję z kluczem nie abonamentową.
    - zastanawiałam się nad drukarką (na ślubnej grupie wychwalają mg5350). chciałabym na miejscu móc wywoływać a nie wysyłać- wiadomo, że są różne laby i w jednym lepiej w innym gorzej. Nie jestem mega wymagająca, zdjęcia głównie pewnie w formacie 10x15 lub rozm większe no i nadruki na płycie. Uważacie że to zbędny zakup i lepiej z labem się "męczyć" (wysyłać przez net, dochodzą koszty wysyłki [przy sesji gdzie jest wynikiem np 10 zdjęć wysyłka podobnie cenowo wyjdzie), czekanie i myśl- czy będzie na pewno dobrze?
    - jakieś pierdółki ale z tym powyższym mam największy problem.

Ps czy jest jakiś softbox który mogłabym kupić teraz do sb600 a potem wykorzystać do lamp błyskowych? Oświetlenie lepiej kupić w zestawie czy wszystko osobno?
    Ps2 Czasem pewnie jakieś chrzciny więc może dojść ciemny kościół

Mam nadzieję że mi pomożecie
    D600+N50 1,4+ N24-70 2,8+55-200+sb600+ helios

Domyślnie

Proponowalbym dokupic N 85 1.8G i jakies makro. Zoom ani predkosc af ze sw. grala przy studyjnym foceniu maluszkow Ci sie nie przyda.. i wydaje mi sie ze d600 tez wystarczy
    Kazdy placi za swole blendy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów