Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Problem z dyskiem - "System windows wykrył problem z dyskiem"

Witam.
    Przepraszam, jeśli to złe miejsce, ale liczę, że ktoś z Was mi pomoże

Od jakiegoś czasu gdy włączam system, od razu pokazuje mi się okno "System windows wykrył problem z dyskiem".
    Jest to dość stary dysk (ma już parę lat) - Samsung 502HJ i służy u mnie tylko jako miejsce na robienie backupu systemu oraz przechowywanie plików "tymczasowych" (przepraszam jeśli źle to nazrywam) tzn.: cache, temp itp. żeby nie zapełniać nimi dysku SSD.

Zmieniono rozmiar do 86% (wymiary 1280 x 800) - Kliknij obrazek aby powiększyć

Domyślnie

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html przeskanuj, dopasuj błąd i masz odpowiedź.. w skrócie szukaj nowego dysku

Domyślnie

moj od tego momentu dzialal 3 dni. szukaj nowego dysku.

Domyślnie

Dzięki.
    W takim razie poszukiwania czas zacząć
    Choć po 5 czy 6 latach użytkowania to i tak chyba nie jest najgorszy wynik...

Domyślnie

koniecznie zrob sobie backup tego co na nim masz. moj dysk (to byl systemowy) zatrzymal sie nagle. po resecie kompa juz tylko czarny ekran.

Domyślnie

Dzięki, dzięki.
    Już właśnie robiłem kopię (bo system krzyczał), teraz robię jeszcze raz kopiując po prostu pliki z dysku na dysk.
    Najgorsze, że będę musiał teraz wszystkie programy "przekierować" na inną partycję (trochę to czasochłonne).

Patrząc po cenach średnio opłaca się kupować 500 GB, skoro za 40-50 zł drożej można dostać 1 TB, ale tak zawsze jest...

Zainstalowałem też Crystaldiskinfo, żeby sprawdzić i niestety, wskaźnik pokazuje na stan "zły"

Domyślnie

Przepraszam za post pod postem...

Chciałem się jeszcze zapytać, czy jest możliwość zrobienia "klona" partycji której dysk jest uszkodzony?

Chodzi o to, żeby nie musieć w każdym programie po kolei zmieniać ścieżkę do plików tymczasowych.

Domyślnie

Klona możesz spróbować zrobić albo obraz np. Acronisem. Wszystko zależy od stopnia uszkodzenia dysku i możliwości rozpoznania przez program. Działa to na zasadzie odczytu CD. Jeżeli dysk jest zdrowo trzepnięty, to ratuj co się da ręcznie i do kosza z nim.

Kiedyś widziałem coś podobnego. Wirus i/lub uwalony dysk, miałem takie przeboje w serwisie z dyskami klientów. Jak na Samsunga to tak średnio Ci pożył

Odnośnie pojemności: wiem, że ceny robią swoje, ale to jest tak jak z kartami do aparatu - lepiej 2 małe, niż jedna duża, m. in. z tego powodu.

Nie ma się co czaić. Dmuchaj na zimne, póki jeszcze zdążysz
    Ostatnio edytowane przez Sławol ; 29-08-2013 o 21:31 Powód: Literówki.
    Pozdrawiam/Best regards
    Sławomir Borysowski

Domyślnie

Dysk się posypał i ma bad sektory wiec raczej poprawnie nie zrobisz obrazu dysku.
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przede wszystkim trzeba wdrożyć procedury naprawcze i spróbować usprawnić dysk, zamiast od razu robić rwetes, jak egzaltowana panienka.
    Medice, cura te ipsum.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów