Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie jaki dysk twardy?

posiadam u siebie w kompie dysk ssd na system operacyjny i hdd chyba seagate. potrzebuje teraz dysku na zdjecia ktore bede obrabial. zastanawiam sie nad ?
    http://www.komputronik.pl/product/14...SATA-600_.html
    i
    http://www.komputronik.pl/product/13...CERTIFIED.html
    D600 N50 1.8 Sb900 Sb600

Domyślnie

Pierwszy. Drugi, nie dość że z serii Green to jeszcze recertyfikowany, co oznacza że wrócił z naprawy gwarancyjnej i jest sprzedawany jako "odświeżony", więc nie wróży to nic dobrego.
    Ostatnio edytowane przez FunBoy ; 07-03-2013 o 17:33
    regulamin

Domyślnie

dzięki nie wiedziałem ze coś takiego jest jak "odświeżony" a po drugie seagate to seagate
    D600 N50 1.8 Sb900 Sb600

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez katzdw Zobacz posta
    ...a po drugie seagate to seagate
    no, szczególnie serii 7200.11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mikołaj Zobacz posta
    no, szczególnie serii 7200.11
    To byl chyba 2006-7 rok i problem tylko z pewna seria 500GB, dlugo jeszcze bedzie sie o tym gadac, mam od tego czasu 7200.11 500GB, obecnie uzywam jako zewnetrzny i zadnych problemow, do tego mam dwa dyski 7200.12 i slowa nie powiem zlego

Cytat Zamieszczone przez Borat1979 Zobacz posta
    Jak chcesz dysk, którym mają być zdjęcia do obróbki to nie lepiej drugi SSD? Dysk talerzowy o dużej pojemności kupuje się do archiwizacji.
    Mam SSD 128GB, wystarcza zeby trzymac na pulpicie katalog ze zdjeciami do obrobki a potem przenosze go na talerzowca, bez przesady, jednak bywa, ze wracam do tych starych zdjec i wyobraz sobie, ze mozna tez kozystac z dysku HDD.

Cytat Zamieszczone przez GLaF Zobacz posta
    W domu padł mi ten Seagate (nie działał od zakupu), w pracy padł z tej serii 2TB i 2 WD Green. Do żadnego nie mam zaufania, a konkurencja praktycznie żadna
    WD Green, slyszalem o nich wiecej zlego niz dobrego, Seagate z doswiadczenia osobistego wiem, ze sa ok, ale WD tez moga byc dobre, byle inny niz green
    Ostatnio edytowane przez Greg77 ; 10-03-2013 o 02:25

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    To byl chyba 2006-7 rok i problem tylko z pewna seria 500GB, dlugo jeszcze bedzie sie o tym gadac, mam od tego czasu 7200.11 500GB, obecnie uzywam jako zewnetrzny i zadnych problemow, do tego mam dwa dyski 7200.12 i slowa nie powiem zlego
    ...
    oj na długo go sobie zapomnę jak straciłem na nim wszystkie dane i zdjęcia z kilku miesięcy. Nie jest łatwo to zapomnieć. Oczywiście użytkuje i dziś miedzy innymi także seagate działa bez zajęknięcia ale jak słysze o niezawodności tej marki to mi od razu w spływają wspomnienia

Domyślnie

ale jak słysze o niezawodności tej marki to mi od razu w spływają wspomnienia
    Jak kazdej marki, jak kazdej...
    Nie ma chyba marki ktora nie miala wpadki.

Domyślnie

oj na długo go sobie zapomnę jak straciłem na nim wszystkie dane i zdjęcia z kilku miesięcy. Nie jest łatwo to zapomnieć. Oczywiście użytkuje i dziś miedzy innymi także seagate działa bez zajęknięcia ale jak słysze o niezawodności tej marki to mi od razu w spływają wspomnienia
    I zacząłeś trzymać dane na minimum dwóch nośnikach, czy nadal wierzysz w niezawodność dysków? (jakiejkolwiek firmy). Osobiście od 6,5 roku mam Seagate 7200.10 320GB , przepracowane ponad 24 tys godzin, ~3 tys włączeń/wyłączeń i nadal działa sprawnie. Kiedyś miałem pierwszego barracudę Seagate przez 5 lat i sprzedałem sprawnego. A jak masz pecha i trafisz na padakę, to po kilku miesiącach padnie, jak Samsung 250 GB którego miałem i padł jakoś po 9 miesiącach.

Domyślnie

Witam,

Też stoję przed wyborem dysku 2tb.
    Mysłałem o:
    http://allegro.pl/dysk-seagate-expan...511942293.html
    lub:
    http://allegro.pl/dysk-wd-elements-d...524449564.html

Z jednej strony czytam coś takiego:
    http://www.purepc.pl/pamieci_masowe/...2tb?page=0%2C7

komentarz lukaszd82:
    "Mam od 2 miesięcy 2 sztuki ST2000DM001. Co ciekawe te dyski taniej można kupić w obudowach z USB 3.0 jako Expansion STBV2000200. Tylko teraz trzeba zwracać uwagę na liczbę talerzy i głowic w tych dyskach bo są dwie wersje i prosiłbym by ktoś z redakcji o tym wspomniał: 1 wersja ma 2 talerze po 1TB i 4 głowice, 2 wersja ma 3 talerze po 666GB i 6 głowic. Z tych dwóch oczywiście szybsza i mniej awaryjna jest wersja nr 1. Ilość głowic można odczytać z nr seryjnego, przykładowo W1E - 2 talerze, 4 głowice W-produkcja w Chinach. W = manufacturing location (S - SU - Suzhou China; W - WU - Wuxi China; Z - TK - Korat Thailand), 1 = platter type/density (1 = 1TB/platter, 2 = 500GB/platter), E = 4 heads (F = 6 heads, D = 2 heads). Dodatkowo obie wersje delikatnie różnią się obudową oraz wagą. Oczywiście wersja 3-talerzowa jest cięższa. Od siebie jeszcze dodam, iż na 5 kupionych dysków (wspólnie ze znajomymi 3 były w wersji 1, 2 w wersji 2). Wyniki (uśrednione uzyskane przez dyski: wersja 1TB/talerz- ~190MB/s, wersja 666GB/talerz ~144MB/s. Co do testu to nareszcie jest co poczytać Póki co dyski talerzowe są najtańszą alternatywą do backupu dużych ilości danych."

z drugiej coś takiego:
    http://www.techfanatyk.net/seagate-e...-krok-do-tylu/

Nie jest istotne dla mnie usb 2.0/3.0, chodzi raczej o żywotność (miałem już przygodę z iomegą 1tb, w której siadła kieszeń).
    Co o tym sądzicie? Osobiście mam już dość tego czytania, zwłaszcza że większość postów smaruje zapewne konkurencja i po pracy chyba pojadę do http://www.euro.com.pl/ i wezmę Seagate za 300zł...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Greg77 Zobacz posta
    WD Green, slyszalem o nich wiecej zlego niz dobrego, Seagate z doswiadczenia osobistego wiem, ze sa ok, ale WD tez moga byc dobre, byle inny niz green
    Kompletna bzdura. Tak się składa że mam 5 dysków WD Green z różnych serii i wszystkie działają bez problemu. Najstarszy ma ze 4 lata a najnowszy jakieś 8 miesięcy.

Awaryjność dysków jest podobna bez względu na producenta. Oczywiści trafiają się producentom wpadki jak np. słynne barrcudy serii 11 ale to wyjątek od reguły.

Najbardziej śmieszy mnie jak ktoś miał jeden dysk, który mu padł i później krzyczy na forach, że wszystkie dyski danego producenta się psuja

Nie ma niezawodnych dysków. Jak się nie robi kopii to później się płacze
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 12-03-2013 o 02:31
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów