Szukaj
S4INT pozostaje odpuścić godziny od południa do zmroku
filtry jakiekolwiek to tylko pomoc dla fotografa a ostre słońce niszczy najładniejsze kadry ,
robić zdjęcia świtem i przed zachodem słońca < tyle ode mnie .
Filtry raczej na niewiele się zdadzą, ewentualnie połówkowy, o którym wspominał Pastwisko. Nowe matryce radzą sobie dobrze z przeniesieniem cienia w uliczkach i oświetlonych słońcem partii budynków. Trzeba tylko przyłożyć się do ustawienia ekspozycji. Nie wiem, jakie miasteczka będziesz fotografował, ale jeśli takie, gdzie będą kilkupiętrowe kamienice na wąskich uliczkach, to oczywiście nie licz na światło, kiedy słońce będzie nisko nad horyzontem. Mocne światło w południe odbite od elewacji budynku potrafi bardzo ładnie rozświetlić kameralną ulicę.
tu problem rozbija sie o to, ze czasami przejezdza sie przez miasteczko akurat w godzinach poludniowych, a miasteczko i architektura ladna i szkoda nie pstryknac paru ujec. stad moje pytanie o jakies filtry, ktore chociaz w minimalny sposob pomoga w takich sytuacjach.
czytajac posty nie ma bata filtr polaryzacyjny juz zamowiony.
D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,
Ale polaryzacyjny filtr ci nie pomoże na to za grosz, prędzej szara połówka. Ale i tak w twoim przypadku (focenie w południe) najrozsądniejsza jest tu postprodukcja czyli dwie warstwy - naswietlona na górę, a na niej naświetlona/wywołana na doł z podgumkowaną górą. Tu masz tak zrobione, tyle ze rozjaśnianie było z jpga w programie juz - no i budynek był biały - ale jak się to zrobi porządnie z rawa lub dwu ekspozycji to wygląda jak trzeba. Grunt to nie przegiąć w stronę hdra:
Völkchlor
Skontaktuj się z nami