Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Domyślnie filtry do architeltury

Pytanie kieruję głównie do osób robiących zdjęcia architektury. Czy używacie jakiś filtrów, dzięki którym można robić zdjęcia przy mocnym słońcu, gdzie różnica w uliczkach miejskich a niebem jest dość znaczna (światła/cienie) i niebo się przepala.
    Wybieram się na wakacyjne "łowy" po miasteczkach Europy i chciałem zrobić trochę zdjęć.
    Zastanawiam się jakie jeśli w ogóle można zastosować filtry.
    D700, N70-200/2.8, N50/1.4, N85/1.8, N35/2.0, SB800,

Domyślnie

filtry z fotoszopa chyba jedynie

ew., od biedy połówkowy, ale to wyjdzie na jasnych budynkach. jeszcze na filmie bw. by mozna pokombinowac, ale na cyfrze srednio. polecam po prostu probować jednak nie focić w największą patelnię. ew. ze statywu jakiś bracketing czy cuś..

a na przepalające się niebo to słonce za plecami, choć nie zawsze się da, wiadomo.
    Völkchlor

Domyślnie

Filtr polaryzacyjny polecam do takich zastosowań .

Domyślnie

Nie robimy w mocnym słońcu. Jedyne rozwiązanie na dużą rozpiętość tonalną w takim wypadku to statyw, kilka ekspozycji i hdr
    | FB | BLOG |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez irek6311 Zobacz posta
    Filtr polaryzacyjny polecam do takich zastosowań .
    I w czym pomoże filtr polaryzacyjny ?

Domyślnie

Wzmocni kolorystykę zdjęć wypraną ostrym słońcem S4INT
    filtr używam w architekturze bo pozwala prześwietlić szyby i wniknąć w kawiarnie czy sklepy ,
    pewnie nie jest to typowy do architektury ulepszacz ale warto mieć filtr polaryzacyjny w torbie .

Domyślnie

Można zastosować ND400 ,miasto trochę "opustoszeje",efekt rozmycia ruchu, też będzie ciekawą propozycją .Polaryzacyjny jak najbardziej ,wyeliminuje odbicia w szybach.

Domyślnie

A co ND400 i polar pomogą na wyjarane niebo?
    | FB | BLOG |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ~lxs Zobacz posta
    Na to lekarstwa nie ma ...
    trzeba tak kadrować aparatem by unikać przepału nieba lub filtr połówkowy szary założyć na obiektyw ,
    mam połówkowy i polaryzacyjny i zamiennie stosuję a czy zda to egzamin trudno ocenić < lepiej jednak mieć oba

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ~lxs Zobacz posta
    Sorry,coś mi się wbiło, że chodzi o filtry , które można zastosować w architekturze.Faktycznie mój post mija się zupełnie z celem

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów