Close

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mary3 Zobacz posta
    To pewnie zdecydujemy sie na d5200, bo chyba ma przewagę nad d5100 pod względem filmów. Chociaż w sumie filmy nie muszą być idealne, wystarczą dobre, a bardziej chodzi o zdjęcia. A mocno sie zastanawiamy nad d7000, bo znajoma ma i bardzo sobie chwali, mówi że i zdjęcia i filmy wychodzą super no i obsługa aparatu jest wygodna. Jest bardziej profesionalny. A dla bardziej zaawansowanego amatora taki d5200 wystarczy? Chcemy kupić aparat na lata
    roznicy we filmach miedzy D5100 a D5200 nie odczujesz za bardzo
    D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo

Domyślnie

A mocno sie zastanawiamy nad d7000, bo znajoma ma i bardzo sobie chwali, mówi że i zdjęcia i filmy wychodzą super no i obsługa aparatu jest wygodna.
    Zdjęcia z D5100 i D7000 nie różnią się w zasadzie niczym, a z D5200 są lepsze. A jeśli chodzi o obsługę D7000 ma kilka przycisków na obudowie więcej i ekranik z parametrami u góry, poza tym to samo. I jest większy, nie dziwię się, że mężowi leży lepiej w ręku.

Poza tym o jakości zdjęć decyduje w największym stopniu obiektyw nie aparat. On jest najważniejszy, wbrew temu co krzyczą do nas ulotki reklamowe. On decyduje o zoomie, o ostrości, o kolorach.

Stąd też jak każdy polecę D5100 i Sigmę 17-50 f/2.8 (to f/2.8 to jest przysłona i decyduje o tym jaka jest głębia ostrości <rozmyte tło> i jaka jest jakoś zdjęć/filmów w słabym oświetleniu. Im mniejsza wartość tym jest lepiej. Ten obiektyw kosztuje 1700zł i robi zdjęcia jak takie za 5000zł) albo D5200 i Nikona 18-105 f/3.5-5.6 (dużo 'ciemniejszy' ale ma większy zoom).

Natomiast od razu uprzedzę, jakbyście kupowali zestaw nr 1 wysyłkowo od razu zaznaczcie że sklep ma najpierw wysłać body do darmowej kalibracji z obiektywem, żeby wszystko grało.

Domyślnie

To pewnie zdecydujemy sie na d5200, bo chyba ma przewagę nad d5100 pod względem filmów. Chociaż w sumie filmy nie muszą być idealne, wystarczą dobre, a bardziej chodzi o zdjęcia.
    Jeśli wystarczą dobre filmy a bardziej chodzi o robienie zdjęć to... D5100. MZ nie ma co przepłacać za D5200.

A dla bardziej zaawansowanego amatora taki d5200 wystarczy? Chcemy kupić aparat na lata
    Gdybym szukał aparatu "na lata" to dziś bym wybrał... D7100.
    Nikon

Domyślnie

To może jednak 5100.. Chyba że dozbierać do d7100?

Domyślnie

Ktoś jeszcze się wypowie?

Domyślnie

Już tyle razy wypowiadałem się za D7000, że zastanawiałem się czy pisać po raz kolejny bo krytycy D7000 na tym forum przekrzyczą każdego. Ale niech tam. Kup D7000. W pracy mam D5100 a w domu D7000. Gdybym miał jeszcze raz kupować to brałbym D7000 na początek z kitem 18-105 VR
    d7000+N50/1,4G+N70-300VR + Exa500+50/2+20/4+200/4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    okolice Opola

Domyślnie

A mocno sie zastanawiamy nad d7000, bo znajoma ma i bardzo sobie chwali, mówi że i zdjęcia i filmy wychodzą super no i obsługa aparatu jest wygodna. Jest bardziej profesionalny.
    I tego należy się trzymać,Warto zaufać znajomej.
    Tu na forum Nikon D7000 ma więcej przeciwników niż zwolenników ale trzeba zauważyć fakt ,że większość przeciwników nie miało go w ogóle w rękach. ( powielają opinie zasłyszane gdzieś w internecie)
    Osobiście posiadam ten sprzęt i z całą powagą go polecam.
    D7200*Nikkor 17-55 f2,8 *Nikkor 35 f 1,8*SB 800.*

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Sam posiadam D7k. Więc mogę się wypowiedzieć w tym temacie. Faktycznie miałem problem z ostrością, ale po kalibracji w samym body zdjęcia wychodzą znakomite. Wystarczyło dać kilka stopni na minus Szkło podstawowe 18-105 rewelacyjne! Szkoda, że trochę ciemne, ale za takie pieniądze...
    Jeżeli chodzi o filmy - minus za brak odchylanego wyświetlacza, naprawdę czasami się przydaje. Kolejny minus za ciągłe ustawianie ostrości podczas filmowania, nawet jak się nie zmienia kadru...I ten tragiczny odgłos na nagraniach z ustawiania AF wrrrr. Więc od razu polecam przełączyć ustawianie ostrości na ręczne i filmiki wyjdą świetne
    Nie ma co słuchać opini osób które narzekają na ten sprzęt, a go nie posiadały! Gdybyś potrzebowała jakieś zdjęcia do porówniania to mogę podesłać na maila
    Naprawdę polecam

Domyślnie

Jeżeli będzie ci potrzebny AF to radzę sprawdzić body tego D7K przed zakupem i koniecznie na czymś z szerszym kadrem. U mnie AF działa bez żadnych kalibracji ok. ale tylko z ogniskową tak od 40mm w górę. Poniżej daje ciała, najczęsciej BF i nie daje sie tego skorygować wewnętrzną kalibracją.

Domyślnie

To teraz mam o czym myśleć.. Szkoda że wszyscy nie są jednomyślni myślę o d7000 tylko boję sie tych problemów z af.. Ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia? w ogóle bardzo dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi:*

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów