Szukaj
D700 + D610 + D7100 + Pixel Vertax MB-D14/MB-D15, + dużo szkieł http://1drv.ms/QpEswo
Zdjęcia z D5100 i D7000 nie różnią się w zasadzie niczym, a z D5200 są lepsze. A jeśli chodzi o obsługę D7000 ma kilka przycisków na obudowie więcej i ekranik z parametrami u góry, poza tym to samo. I jest większy, nie dziwię się, że mężowi leży lepiej w ręku.
Poza tym o jakości zdjęć decyduje w największym stopniu obiektyw nie aparat. On jest najważniejszy, wbrew temu co krzyczą do nas ulotki reklamowe. On decyduje o zoomie, o ostrości, o kolorach.
Stąd też jak każdy polecę D5100 i Sigmę 17-50 f/2.8 (to f/2.8 to jest przysłona i decyduje o tym jaka jest głębia ostrości <rozmyte tło> i jaka jest jakoś zdjęć/filmów w słabym oświetleniu. Im mniejsza wartość tym jest lepiej. Ten obiektyw kosztuje 1700zł i robi zdjęcia jak takie za 5000zł) albo D5200 i Nikona 18-105 f/3.5-5.6 (dużo 'ciemniejszy' ale ma większy zoom).
Natomiast od razu uprzedzę, jakbyście kupowali zestaw nr 1 wysyłkowo od razu zaznaczcie że sklep ma najpierw wysłać body do darmowej kalibracji z obiektywem, żeby wszystko grało.
To może jednak 5100.. Chyba że dozbierać do d7100?![]()
Ktoś jeszcze się wypowie?![]()
Już tyle razy wypowiadałem się za D7000, że zastanawiałem się czy pisać po raz kolejny bo krytycy D7000 na tym forum przekrzyczą każdego. Ale niech tam. Kup D7000. W pracy mam D5100 a w domu D7000. Gdybym miał jeszcze raz kupować to brałbym D7000 na początek z kitem 18-105 VR
d7000+N50/1,4G+N70-300VR + Exa500+50/2+20/4+200/4
I tego należy się trzymać,Warto zaufać znajomej.
Tu na forum Nikon D7000 ma więcej przeciwników niż zwolenników ale trzeba zauważyć fakt ,że większość przeciwników nie miało go w ogóle w rękach. ( powielają opinie zasłyszane gdzieś w internecie)
Osobiście posiadam ten sprzęt i z całą powagą go polecam.
D7200*Nikkor 17-55 f2,8 *Nikkor 35 f 1,8*SB 800.*
Sam posiadam D7k. Więc mogę się wypowiedzieć w tym temacie. Faktycznie miałem problem z ostrością, ale po kalibracji w samym body zdjęcia wychodzą znakomite. Wystarczyło dać kilka stopni na minusSzkło podstawowe 18-105 rewelacyjne! Szkoda, że trochę ciemne, ale za takie pieniądze...
Jeżeli chodzi o filmy - minus za brak odchylanego wyświetlacza, naprawdę czasami się przydaje. Kolejny minus za ciągłe ustawianie ostrości podczas filmowania, nawet jak się nie zmienia kadru...I ten tragiczny odgłos na nagraniach z ustawiania AF wrrrr. Więc od razu polecam przełączyć ustawianie ostrości na ręczne i filmiki wyjdą świetne
Nie ma co słuchać opini osób które narzekają na ten sprzęt, a go nie posiadały! Gdybyś potrzebowała jakieś zdjęcia do porówniania to mogę podesłać na maila
Naprawdę polecam![]()
Jeżeli będzie ci potrzebny AF to radzę sprawdzić body tego D7K przed zakupem i koniecznie na czymś z szerszym kadrem. U mnie AF działa bez żadnych kalibracji ok. ale tylko z ogniskową tak od 40mm w górę. Poniżej daje ciała, najczęsciej BF i nie daje sie tego skorygować wewnętrzną kalibracją.
To teraz mam o czym myśleć.. Szkoda że wszyscy nie są jednomyślnimyślę o d7000 tylko boję sie tych problemów z af.. Ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia?
w ogóle bardzo dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi:*
Skontaktuj się z nami