Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Adapter do d90

Smile

Cytat Zamieszczone przez jacek dr Zobacz posta
    Wypukłym do środka.
    No to mam dylemat bo znalazłem taki opis.

http://www.buhla.de/Foto/Konica/Objektive/e40_18.html
    Thanks Carlos

Domyślnie

No to przyszedł czas na naukę.
    Odebrałem dzisiaj nowego nikona D90 i wiadomo jak się człowiek przestawia z kompakta na coś lepszego no to na początku zonk
    Czekam jeszcze za karta pamięci mam nadzieje ze zawita jutro lub pojutrze bo mnie ręce swendzom do zabawy.
    Podpiolem na chwile kolegi kartę i chyba źle poskładałem szkło a człowiek niedoświadczony,próbowałem cyknąć focie ale ostrzy mi jakby po skosie z prawej na lewa w dol.
    Co jest nie tak,wiem wiem najpierw lektura ale człowiek uczy się najlepiej w praktyce i liczę na wasze doświadczenie i pomoc w opanowaniu sprzeciku.
    Dziękuje Carlos.
    Thanks Carlos

Domyślnie

To może inaczej sformuje pytanie co robię źle,jak podpinam sam obiektyw jest wszystko pięknie a gdy ostrze pierścieniami lub z 1,2,3-ma obraz po środku jest klarowny a na gorze i na dole jest rozmyty a gdy podpinam samo szkło znowu jest wszystko pięknie.
    Thanks Carlos

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez carlosuk Zobacz posta
    To może inaczej sformuje pytanie co robię źle,jak podpinam sam obiektyw jest wszystko pięknie a gdy ostrze pierścieniami lub z 1,2,3-ma obraz po środku jest klarowny a na gorze i na dole jest rozmyty a gdy podpinam samo szkło znowu jest wszystko pięknie.
    Albo krzywe pierścienie, albo krzywe szkło.
    Wystarczy minimalnie krzywo osadzić soczewkę. Skrzywienie może pojawić się dopiero przy pierścieniach, gdzie GO się bardzo zmniejsza.
    Może to też być wada samego szkła. Miałem Heliosa 44M-4, który przy pierścieniach miał ostry tyko środek kadru. Przy 3 pierścieniach dopiero całkowite zamknięcie przesłony dawało względnie ostre brzegi.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Chyba ze osadziłem odwrotnie soczewkę przy skręcaniu,możne Jacek miał racje i faktycznie wypukłym do środka.
    A gdy podpinam pierścienie pośrednie nie mogę ostrzyc tylko muszę przybliżać się z obiektywem do celu na około 5 - 10 cm zęby złapać ostrość.
    Thanks Carlos

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów