Close

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 65

Domyślnie Pytanie do łowczych, polujących...

Tak się złożyło że mieszkam na skraju lasu i dookoła mam pole. Przed chwilą pogoniłem z pola (20-25m od mojego domu) "myśliwego" chyba. Oddawał strzały a ja w domu aż się poderwałem. Wyszedłem i stoi jego auto, 5 metrów od auta coś jak statyw a sam pan schował się w krzakach na górce kilkanaście metrów dalej. Jak już znudziło mu się stanie to przylazł i stwierdził że to jego święte prawo do polowania i tyle. Czy mogę to gdzieś zgłosić ? Czy strzelał legalnie ? Mam zdj wozu i kilka sekund nagrania rozmowy z nim. Pan się nie przedstawił i zakazał robienia zdjęć. Czy jest jakiś myśliwy który mógłby pomóc ?
    D300/0 + N18-55 + N55-200 + N35/1.8G + N50/1.8G + Tokina 135/2.8 + SB-700 + SB-26 i kilka innych manualnych szkiełek.
    Porst reflex C-TL + Porst 55/2.8 + Pentacon 200/4

kris51
    Gość

Domyślnie

Sam nie jestem myśliwym ale z tego co mi wiadomo to nie wolno polować w odległości mniejszej niż sto metrów od zabudowań.

Domyślnie

mniejszej niż 200m chyba. Trzeba BYŁO zgłosić na policję. Przyjechała by i sprawdziła pozwolenie na broń i aktualny odstrzał na dany teren.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Dzwonić na 997.
    Krzysztof Paszkiewicz

Domyślnie

polować to mu wolno Ale tylko na określonym terenie a nie gdzie mu się podoba.
    Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
    Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sokolnik Zobacz posta
    polować to mu wolno Ale tylko na określonym terenie a nie gdzie mu się podoba.
    He, he, na całym terenie obwodu łowieckiego.

Domyślnie

(Ubić, zakopać, auto wywieźć daleko i spalić )
    O, nieźle bezczelny, jak to bywa tą zbrodniczą organizacją. Pewnie to jakiś policjant, prokurator czy polityk. Może to i dobrze, że nie zadzwoniłeś, bo zrobili by ci koło zadka, a to wpływowe towarzystwo wzajemnej adoracji.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Domyślnie

200m od zabudowań oraz w żadnym przypadku nie można oddawać strzałów w kierunku zabudowań, chyba że stoi się dalej niż donośność pocisków (gładka lufa 400m kula sztucera ok 4km) bądź jest naturalny kulochwyt. Jeśli stał tak jak pisałeś 20-25m od domu, to bez wahania trzeba było dzwonić na policję. Obręb łowiecki może graniczyć z twoją posesją, ale przepisy nie pozwalają na taki sposób polowania.
    http://www.krupienko.pl/galeria/

Domyślnie

Ja myślę, że na policję można dzwonić nawet wtedy, gdy się nie jest przekonanym o tym, że dany proceder jest zakazany. To policjant oceni, czy jest to czyn karalny itp, obywatel przecież nie ma obowiązku znać wszystkich przepisów (policjanci też znają tylko te najczęstsze, np. nie znają większości przepisów dotyczących ruchu rowerów).
    D7000 D40 | S 10-20/4.0-5.6 | N 18-105VR | N 35/1.8 | N AF 80-400VR | SB-400 SB-600 | Moje the best fotki.

Domyślnie

Też kiedyś pogoniłem takiego, kręcił się po lesie i jeszcze gadał że może las jest mój ale zwierzęta należą do koła łowieckiego poprosiłem w grzecznych ale stanowczych słowach aby w..... na skraj lasu i tam czekał na te swoje zwierzęta.
    Jestem szumofobem. S50F1.4A

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów