Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Na niektorych filmach, np. Provia 100 masz podana maksymalna temperature przechowywania (+15°C) ze wzgledu na procesy "dojrzewania" i "starzenia" sie materialow.

Jesli uzywasz filmow stricte amatorskich to mozesz je trzymac w szafce, byle temp. nie przekraczala 25-28°C. Filmy profi lepiej trzymac w zimnym.

Jesli kupujesz filmy z zaufanego zrodla to po zakupie wrzuc je do lodowki, mozesz je tam trzymac nawet dluzej nich ich termin przydatnosci do spozycia.

A w zamrazake wrzucam to, co nie wiem kiedy uzyje. Filmy cz-b w zamrazarce sa prawie "wieczne", nie traca czulosci. Przy filmach kolorowych po terminie waznosci poza czuloscia moga rozjezdzac sie kolory (kazda z warstw moze starzec sie inaczej), a w lodoce/zamrazarce procesy te sa spowolnione lub wrecz zatrzymane. Jak nie mam czasu na wywolanie naswietlonego filmu to tez wrzucam go do lodowki.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

hihi..żonka mnie zagadała i się walłem miało być NPH :P
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gALL
    Na niektorych filmach, np. Provia 100 masz podana maksymalna temperature przechowywania (+15°C) ze wzgledu na procesy "dojrzewania" i "starzenia" sie materialow.
    Czyli jeśli nie przekroczę 15 stopni to termin ważności zostanie zachowany?
    Jesli uzywasz filmow stricte amatorskich to mozesz je trzymac w szafce, byle temp. nie przekraczala 25-28°C. Filmy profi lepiej trzymac w zimnym.
    Kiedyś faktycznie trzymałem w lodówce, stare b&w, ale dla mojej ówczesnej smienki to był pewnie przerost formy nad treścią
    Jesli kupujesz filmy z zaufanego zrodla to po zakupie wrzuc je do lodowki, mozesz je tam trzymac nawet dluzej nich ich termin przydatnosci do spozycia.
    Rozumiem. A jak wyszukać 'zaufane' źródła? Bo wniosek z tego wynika dla mnie taki, że np. na giełdzie w Stodole to nie ma co kupować filmów profesjonalnych, szczególnie latem
    Filmy cz-b w zamrazarce sa prawie "wieczne", nie traca czulosci.
    Ech muszę u siebie poszukać jakiegoś sensownego sklepu z takimi artykułami. I może jak będę miał więcej czasu to normalnie sobie jakiś koreks kupię, kurde Walduś No nic, idę rozpracowywać moją nową zabaweczkę

Domyślnie

Jest jeden takowy na ul.Hoża-j 9,zwie się 2M.tam facet trzyma w lodówce
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

A co w czasie podróży? Jedziecie np na tydzien w Bieszczady i bierzecie kilka Velvi. Jak je wówczas przechowywać?

Proszę o jakieś cenne porady Wyjeżdzam w Bieszczady w czwartek
    | Nikon D70s | Nikon F80 | AF Nikkor 50 mm f/1.8 D | AF Nikkor 180 mm f/2.8 D IF - ED | CF Extreme III | Lowepro Nova 3 |

Zbanowany
    Miasto
    jerergeg

Domyślnie

mało iglo też by stykło

ale tak na prawdę, ja też trzymam wszystko w lodówce, tyle że na górnej półce,
    jedzeniu u mnie ma stanowczo niższy priorytet

Domyślnie

Madmips : możemy sobie podać ręke
    Kup sobie siatke izolacyjną albo małą lodówke przenośnią
    EQ : Nikon F3 | Nikkor 50/1,5 AiS | F801 | Sony ILCE 7mkIII | Sony 55/1,8 | Sony 35/1,8 | Viltrox 24/1,8 | Canon 135/2,0 L |
    Insta : @pan_portrecik

Domyślnie

Sorry że odgrzebuje wątek, ale zawsze byłem uczony że filmy przechowuje się w lodówce. Dziś kupiłem Ilforda 120 HP5 400ISO i na opakowaniu piszą żeby nie przechowywać w temperaturze wyższej niż 24 stopnie.
    Pytam w sklepie w którym kupowałem (tam sie raczej znają na rzeczy bo mają tych filmów od groma) i powiedziano mi że jeśli nie jest wyżej niż 24 to jest ok.
    Co uważacie, włożyć do lodówki czy trzymać w pokoju? (Gdzie temp. wacha się mimo wszysko k. 20 stopni czasem mniej czasem wiecej).

Pozdrawiam i z góry dzięki za odp.
    Mirek

Domyślnie

Jak go bedziesz dluzej trzyma to do lodowki.
    Ja mam sporo filmow i slajdow ktore juz dawno przekroczyly date waznosci
    ale trzymam wszystkie w lodowce i caly czas trzymaja parametry.

Domyślnie

wstyd się przyznać, ale w lodówce mam tylko dwa filmy ale obiecuję poprawę
    Pozdrawiam Tomasz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów