Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciek1 Zobacz posta
    Od wczoraj stałem się szczęśliwym (raczej) posiadaczem D600. Aparat robi dobre wrażenie, jednak praca AF w trybie 39 pół sprawia wiele trudności aby trafić w punkt. Kilka sampli poniżej. Czy jest sens wysyłać do serwisu na kalibrację? Mieliście podobne problemy. Ostrość za obiektem. Celowałem zawsze na twarz. Zdjęcia czysto testowe:
    Zacznij od tego, że wyłącz tryb 39 pól i ustaw pojedyncze pole w centrum plus AF-S.
    Gdy używasz wszystkich pól to aparat czasem wybierze nie to co Ty chcesz.
    Zwłaszcza, że w D600 wszystkie pola są blisko centrum i AF może pomijać to co Ty chcesz by było ostre.
    Gdy używasz jasnych szkieł to pola krzyżowe w centrum dają dość dużą pewność działania.
    Z pozostałymi jest różnie, zależy to od obiektywu, oświetlenia, obiektu i Bóg wie czego jeszcze.
    Po drugie z mojego doświadczenie obiektywy na śrubokręt chyba nie do końca dobrze współpracują z mikroregulacją AF.

Domyślnie

Obiektywy na śrubokręt całkiem dobrze współpracują z mikroregulacją af a miałem doświadczenie z 35 f2, 85 1.8D i moim 105 f2. Sam też będę słał d600 na reglację bo chcąc kupić 85 1.8G nie udało mi się znaleźć słoika, który trafia w punkt bez mikroregulacji. Z mikroregulacją bezproblemowo. Sam mam korekty na każdym szkle: tamron 28-75, nikon 35 1.8, nikon 105 f2 i niezależnie od warunków pucha jest celna. Wolał bym jednak nie używać mikroregulacji przy każdym podpiętym szkle tyle, że obecny czas jest najgorszy na serwisowanie czegokolwiek. Można ewentualnie słać np do Berlina
    Σ Art 20mm 1.4, Σ Art 35mm 1.4, Σ Art 85 1.4, T 70-200mm 2.8 G2 zakurzony D600

Oszczędny w słowach
    Miasto
    woj. Lubelskie

Domyślnie

Mam pytanie odnosnie mikroregulacji, a mianowicie jak podepne np 50mm i ustawie mikroregulacje na np -12 to czy pozniej jak podepne jakis inny obiektyw np 35mm i podzialam na nim a pozniej wroce do tego 50mm to czy aparat sam rozpozna ze to jest wlasnie to 50mm i z automatu ustawi ta wartosc ktora wczesniej zadalem w mikroregulacji, czy recznie bede musial wchodzic w menu i ustawic ten profil pod 50mm

Domyślnie

To jest główny powód dlaczego pytam czy jest sens wysyłać do kalibracji, przerabialem już ten temat przy d7000. Niby zrobili było dobrze ale w głowie było nadal złe.
    Konserwator jakie ustawienia masz na myśli.
    w nikonie doradzali żeby sprawdzić AF najpierw na zablokowanym 1 punkcie , może masz tak że AF szuka ruchu, drobny wiaterek i ustawia ostrość na poruszjącą się zieleń, czyli tryb AF C 3D
    ap- FE, F100 D2x D600
    szkła- 14/2,8, 35/2 50/1,4 105 micro 180/2,8 24-120, 80-200/2,8,

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fear Zobacz posta
    Wolał bym jednak nie używać mikroregulacji przy każdym podpiętym szkle tyle, że obecny czas jest najgorszy na serwisowanie czegokolwiek.
    Mikroregulacja to normalna funkcja.
    Mam 4 obiektywy plus dwie lustrzanki.
    Dosłownie każdy zestaw wymaga drobnej korekty od -2 do +3.
    Problem jest gdy body nie posiada tej funkcji.
    Ostatnio kupiłem D3100.
    Z moim 18-105mm lekki BF z 35mm 1.8G lekki FF.
    Odesłałem aparat do sklepu bo z serwisem Nikona nie chcę mieć do czynienia.

Domyślnie

Nie mam włączonego żadnego śledzenia 3d jestem amatorem, ale podstawowe ustawienia znam. Wyłączyłem 39 pól AF i niewiele to zmienia. Z drugiej jednak strony aparat kosztował ponad 6 tyś, więc to chyba norma, że pola AF powinny działać. Po co w takim razie 39 pól skoro nie mogę z nich skorzystać.
    D800, 85mm 1,8d G w drodze, 35mm 1,8G, Yongnuo 467

Domyślnie

Dziś pojechałem do Drezna do serwisu Nikon servicepoint Dresden. W ciągu 3 godzin skalibrowali mi 2 body D600 (jedno moje, jedno kolegi). Miło i konkretnie, umówiłem się telefonicznie z dnia na dzień. Jak im powiedziałem, że w Polsce trwa to 3 tygodnie to się strasznie śmiali, jednocześnie oznajmili, że jeśli u nich miałoby to tyle trwać to nikon sam by ich zamknął. Wspominając o serwisie w Polsce spytali "Jeśli to tyle trwa to może nie mają sprzętu do kalibracji". Miło było jutro wrzucę jakieś sample. Wszystkim polecam serwis Nikon w Dreznie.
    D800, 85mm 1,8d G w drodze, 35mm 1,8G, Yongnuo 467

Domyślnie

A dużo zapłaciłeś za to?

Domyślnie

Dziś pojechałem do Drezna do serwisu Nikon servicepoint Dresden. W ciągu 3 godzin skalibrowali mi 2 body D600 (jedno moje, jedno kolegi). Miło i konkretnie, umówiłem się telefonicznie z dnia na dzień. Jak im powiedziałem, że w Polsce trwa to 3 tygodnie to się strasznie śmiali, jednocześnie oznajmili, że jeśli u nich miałoby to tyle trwać to nikon sam by ich zamknął. Wspominając o serwisie w Polsce spytali "Jeśli to tyle trwa to może nie mają sprzętu do kalibracji". Miło było jutro wrzucę jakieś sample. Wszystkim polecam serwis Nikon w Dreznie.
    Z tego co wiem u nas to wygląda tak, że aparat leży 2 tygodnie a w ostatni dzień go robią, u mnie po telefonie o 16 w piątek zrobili mi na 16 w poniedziałek czyszczenie matrycy + regulacja AF.

Domyślnie

Nie mam włączonego żadnego śledzenia 3d jestem amatorem, ale podstawowe ustawienia znam. Wyłączyłem 39 pól AF i niewiele to zmienia. Z drugiej jednak strony aparat kosztował ponad 6 tyś, więc to chyba norma, że pola AF powinny działać. Po co w takim razie 39 pól skoro nie mogę z nich skorzystać.
    Stary taki D800 kosztuje 10 000 zł a nie ma nawet zielonego trybu IMHO źle podchodzisz do tematu. Umów się z kimś obcykanym to objaśni Co to i owo . Mało kto korzysta z 39 pół na raz . Dodatkowo te pola w D600 są bardzo blisko siebie . Dorwij jakieś porządne szkło , poczytaj troszkę , poćwicz a rezultaty przyjdą. IMHO to nie aparat jest winny tylko Ty nie potrafisz go obsłużyć. No chyba że upadł i tak się rozjechał tragicznie....

Aha nie chodzi o tryb śledzenia 3D tylko o AF-C i AF-S. Zajrzyj do instrukcji .
    Ostatnio edytowane przez Adam71 ; 12-07-2013 o 20:02
    Canon 5D MKIII & Sony RX100 III

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów