Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andy royal1209 Zobacz posta
    Moglbys jeszcze uscislic o co Ci chodzi z tym "zbednym trybem manualnym"? Jakiego trybu uzywac zatem, zeby sie nauczyc robic zdjecia?
    Przy tego typu zdjęciach korzystaj z priorytetu przysłony (A) bo jest po prostu wygodniejszy. Ustawiasz przysłonę i iso a automatyka aparatu dobierze czas do sytuacji. W razie gdyby była słaba pogoda i aparat dobierał zbyt długi czas to zwiększ iso.

Nie trzeba za każdym razem skupiać się na dobieraniu czasu ekspozycji a można skupić się ma kadrze. Nie ukrywam bardzo by się przydało bo na tych zdjęciach z wątku kadrowanie leży i kwiczy
    Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 30-06-2013 o 01:00
    Sony A7 | Voigtlander 15/4.5 III | Tamron 28-75/2.8 RXD | Fuji 55/1.8

Domyślnie

Dzieki za podpowiedzi.
    Fakt, kadrowanie "lezy i kwiczy". Jakos w swojej przygodzie z fotografowaniem wyszedlem z zalozenia, ze jak sie zrobi wyrazne zdjecie to przekadrowac je sie jeszcze jakos da, jak kadr jest perfect a zdjecie niewyrazne to i tak wyladuje w koszu. Oczywiscie idealnie byloby osiagnac dobre rezultaty zarowno pod wzgledem ostrosci jak i kadrowania jednoczesnie. Jakos (jak widac) bardziej skupiam sie na tym pierwszym i srednio mi wychodzi.

Czy ktos moze mnie jeszcze oswiecic o co chodzi z ta wlaczona u mnie "opcja odszumiania", o ktorej wspomnial GonzoG? Co to takiego i gdzie to jest, bo przeszedlem cale menu aparatu i tego nie znalazlem.
    Ostatnio edytowane przez andy royal1209 ; 01-07-2013 o 14:47 Powód: literowka
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

Czy ktos moze mnie jeszcze oswiecic o co chodzi z ta wlaczona u mnie "opcja odszumiania", o ktorej wspomnial GonzoG? Co to takiego i gdzie to jest, bo przeszedlem cale menu aparatu i tego nie znalazlem.
    Redukcja szumów dla wysokich czułości - powinno być jedna z opcji nawet po wciśnięciu "i".

A w menu - menu fotografowania -> Red.szumów - wys. czuł.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jakos w swojej przygodzie z fotografowaniem wyszedlem z zalozenia, ze jak sie zrobi wyrazne zdjecie to przekadrowac je sie jeszcze jakos da, jak kadr jest perfect a zdjecie niewyrazne to i tak wyladuje w koszu.
    gdyby każdy fotograf posługiwał się tym kluczem zabrakło by nam wielu klasyków, Robert Capa powinien swoje Lądowanie w Normandii już w puszce usunąć
    500px.com/kubasikorski

Domyślnie

hm... ja mam dokladnie identyczny problem ze swoim 70-300 VR, z tym ze moj problem pojawil sie po jakis 5 latach.. bo tyle czasu ten obiektyw posiadam i zauwazylam ze do 250 mm jest ok, problem powstaje na dlugim koncu.. i dopiero od jakis paru tygodni, nigdy nie zauwazylam takiego przypadku, zeby tyle zdjec zlych odrzucic z jednej sesji, dziwne cos.. mam ochote pozbys sie tego obiektywu widzac taka tragiczna jakosc..
    bo zdjecia totalna papka..
    andy royal1209, a moglbys wrzucic link do orginalnego zdjecia duzego?

(fajnie ze ktos ten watek zaczal, dopiero zauwazylam temat, a juz rozmawiam z Fatmanem na ten temat)
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cube Zobacz posta
    gdyby każdy fotograf posługiwał się tym kluczem zabrakło by nam wielu klasyków, Robert Capa powinien swoje Lądowanie w Normandii już w puszce usunąć
    Nie mowie, ze to sluszna metoda, ale ze taka stosuje, a raczej stosowalem do tej pory, bo ze z kompozycja jest kiepsko u mnie to wiedzialem, ale ze az: "kwiczy" to chyba musze zaczac jednoczesnie pracowac nad ostroscia i kadrem.
    Co do zdjec typu Capy, to wiem, ze jestem ignorantem, ale nigdy nie chwalilem wina, ktore mi nie smakowalo, nawet jesli wszyscy mi mowili, ze nie mam klasy, nigdy tez nie przystawalem w galeriach zbyt dlugo przy obrazach, ktore nie "ruszaly" mnie od samego poczatku, nawet jesli staly przy nich tlumy - i raczej nigdy nie wstawilbym czegos podobnego do rodzinnego albumu (tak, byc moze profanuje w tej chwili sztuke). Za autora fotografii rodzinnych chcialbym sie uwazac i nie mam raczej ambicji stac sie fotografem profesjonalista, czy artysta.

GonzoM
    dzieki, pomoglo, znalezc.
    Lepiej zmniejszyc, wylaczyc, czy jakos inaczej stosowac ta funkcje?

Mam jeszcze pytanie niekoniecznie bezposrednio zwiazane z ostroscia, ale ze taka podpowiedz (odnosnie trybu M) padla wczesniej kilkakrotnie to chcialem sie Was zapyatc jak to jest? Korzystac z trybu Manualnego, czy nie, bo gdy przegladam jakies watki na Forum, to co pada pytanie o ustawienia aparatu dla roznych sytuacji, to co chwile pada odpowiedz w stylu: ja w 90% mam ustawione na "M" bo chce swiadomie korzystac z funkcji aparatu, albo tym podobne.

Mekano
    http://imageshack.us/a/img46/355/ljg7.jpg
    http://imageshack.us/a/img259/8404/w14e.jpg
    http://imageshack.us/a/img560/7513/hzr5.jpg
    Ostatnio edytowane przez andy royal1209 ; 01-07-2013 o 19:30 Powód: Nie zauwazylem prosby o linki
    D600; T 28-75 F2,8; S Art 24 1,4; N 50 1.8G; N 80-200 2.8; Metz 50 AF-1, Manfrotto 390

Domyślnie

a pokaz jakies zdjecia na iso 200-300? od iso 400 w gore ciezko zrobic ladne zdjecie bez papki.
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Ja mam troche chaos w zdjeciach, bo duzo robie i nigdy nie mam czasu ich odpowiednio skatalogowac. Czesto mam w jednym folderze zdjecia robione kilkoma aparatami. Troche mi zajelo poszukanie tych robionych D90'tka, z niskim ISO i jeszcze przy uzyciu omawianego obiektywu.
    http://imageshack.us/a/img46/2416/ymro.jpg
    http://imageshack.us/a/img546/9966/2h1x.jpg

Tu mam pytanie: Nie pokazuje mi parametrow ISO, why? BTW taka ostrosc mi odpowiada.
    http://imageshack.us/a/img542/4559/7mac.jpg

Tutaj znowu mydlo, nie wiem jakie ISO.
    http://imageshack.us/a/img24/476/xo6j.jpg

Dzieki, ze zagladacie do tego watku. Wszystkie opinie sa dla mnie bezcenne.

Domyślnie

to ktore pokazales ze taka ostrosc Ci odpowiada, to jest robione na 125mm, na dodatek z lampa robiles.
    w kazdym razie, najlepiej jest uzywac jak najnizsze iso i potestowac obiektyw na 250-300 mm, bo nie powinno byc zadnego mydla.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów